13 °C Budapest
Hungary, Currency, Hungarian Culture, Forint, Close-up

Ez most a leghamisítottabb forintbankjegy: nálad is lehet egy, megütheted a bokád

2021. október 18. 05:43

Egyetlen év alatt rengeteg bankó és érme került be a magyar gazdaság körforgásába. Többek között 21,5 millió húszezres és 10,4 millió tízezer forintos került újonnan forgalomba, de például ötforintosból is rengeteget vertek. A Magyar Nemzeti Banktól azt is megtudtuk, hogy melyek a leghamisítottabb bankjegyek Magyarországon, és milyen módszerrel dolgoznak a bűnözők.

Egyetlen év alatt 547,7 milliárd forinttal nőtt a készpénzmennyiség Magyarországon az érméket és a bankókat is figyelembe véve. Bankjegyből 39,7 millióval keringett több július végén a magyar gazdaságban, miont egy évvel korábban, érméből pedig 106,4 millióval lett több egy év akatt. Ez értékben 8,1 százalékos, mennyiséget tekintve pedig 7,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az MNB féléves adatai szerint a bankjegyek tekintetében pont a legnagyobb értékűekből lett több a pénztárcákban, zsebekben.

Az érméknél pont hogy fordított a tendencia, azokból lett a legtöbb, amelyek a legkevesebbet érik: ötforintosból 34,9 millióval lett több, tízesből 21,8 millióval, húszforintosból pedig 23,6 millióval kering most több a pénztárcákban, vagy kallódik a zsebekben.

Összességében mindegyik címletből több volt most júniusban forgalomban, mint egy évvel korábban, kivéve eggyet: 2000 forintos bankók száma 700 ezerrel csökkent a jegybanki adatok szerint.

Nem hinnéd, miből van a legtöbb

Ha megnézzük a címletenkénti megoszlást, látható, hogy az első félévben a Magyarországon forgalomban lévő bankjegyek 43 százaléka húszezres volt, további 31 százalékot pedig a tízezresek vittek el. Ezekből összességében több mint 400 millió darab volt forgalomban június végén.

Arányaiban a legkevesebb a 2000-esekből volt, amelyeknek ráadásul csökkent is a mennyisége. Ezekből 23,3 millió darab keringett a pénztárcákban, de ötezresből is mindössze valamivel több mint 30 millió volt forgalomban. Összességében az MNB adatai szerint 601,6 millió forintbankó volt jelen a gazdaságban június végén.

Érmék tekintetében viszonyt ez az arány pont fordított: a legkevesebb értékkel bíró ötösökből volt a legtöbb, és szépen lassan csökkennek a mennyiségek a 200-asokig. Összességében több mint kétmilliárd forintérme keringett Magyarországon június végén.

Ez a leghamisítottabb bankó

A Pénzcentrum kérdésére az MNB elárulta, hogy a forint bankjegyek hamisításának mértéke elenyésző, az utóbbi években - nemzetközi összehasonlításban is – rendkívül kedvezően alakul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lefoglalt forint hamisítványok döntő többsége a 20 000 forintos bankjegyek közül kerül ki. A hamisítások módszereit változatlanul az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemzi. A rátekintésre esetenként megtévesztőnek bizonyuló hamisítványok, mind egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva átnézetben vagy mozgatással), mind pedig a pénztárakban alkalmazott kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők

- írták.

2021 első félévének végéig a készpénzforgalomból mindössze 100 darab forinthamisítvány került kiszűrésre. A jegybank szakértői 5656 darab különböző valutahamisítványt, ezen belül 5602 darab hamis eurobankjegyet vizsgáltak meg 2021 első félévében. Ugyanakkor a nagyszámú hamis euróbankjegyek megjelenése egyetlen visszaéléshez volt köthető.

Ezt tedd, ha hamis pénzt kaptál vissza

Az MNB hivatalos tájékoztatója szerint bár a forint bankjegyeken több a hamisítást megnehezítő biztonsági elem is található, azonban hamisításuk teljesen így sem zárható ki, néhány hamisítvány bekerül a készpénzforgalomba. Ez pedig ha éppen általunk történik meg, elég problémás lehet. 

Hamisgyanús bankjegy előfordulása esetén a hamis pénzt vissza kell tartani - de legalábbis törekedni kell visszatartására - a körülményeket összefoglaló jegyzőkönyvet kell felvenni annak érdekében, hogy a hamisgyanús pénz mielőbb az MNB-be szakértői vizsgálatra megküldhető legyen.

Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely banknak, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni. Később az új típusú hamisítványokat, illetve az azokra vonatkozó műszaki, statisztikai adatokat pedig továbbítják a pénzhamisítás elleni védelmi feladatokat közösségi szinten ellátó szervezetekhez - olvasható az MNB tájékoztatásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem