3 °C Budapest
A close up image of a red, one hundred Hungarian forint bill close up with a blue and green five euro note from Germany in macro

Így alakulhat az euró árfolyama 2022-ben: eszméletlenül sok dologra kell odafigyelni

2021. szeptember 24. 13:32

Több tényező párhuzamosan mozgatja az euro árfolyamát. Kamatváltozások, a német választások, az államadósság alakulása egyaránt kisebb-nagyobb hatást gyakorolnak, az árfolyam a közelgő év vége és a jövő évi üzleti tervezés miatt a hazai vállalkozások számára is fontos.

A jegybank minapi kamatdöntésével alaposan felkavarta az euro árfolyamát. Ökölszabály, hogy a kamatnövekedés erősíti a forintot, amennyiben azonban csökkenni látszanak az adott devizában elérhető hozamok, akkor gyengülés várható. A jegybank emelt, de a vártnál kisebb mértékben, amivel meglepte a befektetőket - értelmezte az MNB döntésének hatását Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A másik fontos tényező, ami középtávon hatással lehet a valuta árfolyamára, a hétvégén esedékes német választás. A legnagyobb külkereskedelmi partnernek számító Németország szerepe a magyar gazdaságban kétségkívül jelentős, a német befektetők hagyományosan kiszámíthatónak ítélik meg a magyar piacot. Akármilyen eredmény is születik, az Angela Merkel személyéhez és politikájához köthető kiszámíthatóságot egy átmeneti időszakra bizonytalanság válthatja.

A magyar állam előző héten euro- és dollárkötvényeket is kibocsátott, minden korábbit meghaladó mértékben. Ez közvetetten gyakorolhat hatást a külföldi befektetőnknek a hazánkról alkotott képére, leginkább a hitelminősítők értékelése kapcsán, ami okozhat újabb kilengéseket az árfolyamban. Bár világpiaci szinten a mostani kibocsátás nem számít kiemelkedőnek, de a hazai államadósság régiós összehasonlításban magas, és újra növekszik az adósságon belüli devizaarány.

Ha érdekelnek a legfrisebb árfolyamváltozások, tőzsde-indexek, akkor kattints a Pénzcentrum Árfolyam oldalára!

Bár a korábbi 50%-ot messze nem éri el, most már a kitettség több, mint ötöde van devizában nyilvántartva, ami növeli a kockázatokat, és így a forint gyengülését is magával hozhatja. A gazdasági növekedési potenciált rontja ugyanis a növekvő adósság, főleg, hogy a közeli jövőben kormányzati akarat sem látszik annak csökkentésére.

Az euro árfolyamának emelkedése egyébként beleillik az ötéves trendbe, ami a forint gyengülését jellemzi, értékel Horváth István. A Sberbank szakértője év végére 355 forint körüli, egy év múlva pedig 365 forint környéki euro árral számol. Évenként 2-3%-os lehet a gyengülés mértéke a következő években, ha nem következik be újabb, a piacot megrengető esemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?