12 °C Budapest
A close up image of a red, one hundred Hungarian forint bill close up with a blue and green five euro note from Germany in macro

Így alakulhat az euró árfolyama 2022-ben: eszméletlenül sok dologra kell odafigyelni

2021. szeptember 24. 13:32

Több tényező párhuzamosan mozgatja az euro árfolyamát. Kamatváltozások, a német választások, az államadósság alakulása egyaránt kisebb-nagyobb hatást gyakorolnak, az árfolyam a közelgő év vége és a jövő évi üzleti tervezés miatt a hazai vállalkozások számára is fontos.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jegybank minapi kamatdöntésével alaposan felkavarta az euro árfolyamát. Ökölszabály, hogy a kamatnövekedés erősíti a forintot, amennyiben azonban csökkenni látszanak az adott devizában elérhető hozamok, akkor gyengülés várható. A jegybank emelt, de a vártnál kisebb mértékben, amivel meglepte a befektetőket - értelmezte az MNB döntésének hatását Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A másik fontos tényező, ami középtávon hatással lehet a valuta árfolyamára, a hétvégén esedékes német választás. A legnagyobb külkereskedelmi partnernek számító Németország szerepe a magyar gazdaságban kétségkívül jelentős, a német befektetők hagyományosan kiszámíthatónak ítélik meg a magyar piacot. Akármilyen eredmény is születik, az Angela Merkel személyéhez és politikájához köthető kiszámíthatóságot egy átmeneti időszakra bizonytalanság válthatja.

A magyar állam előző héten euro- és dollárkötvényeket is kibocsátott, minden korábbit meghaladó mértékben. Ez közvetetten gyakorolhat hatást a külföldi befektetőnknek a hazánkról alkotott képére, leginkább a hitelminősítők értékelése kapcsán, ami okozhat újabb kilengéseket az árfolyamban. Bár világpiaci szinten a mostani kibocsátás nem számít kiemelkedőnek, de a hazai államadósság régiós összehasonlításban magas, és újra növekszik az adósságon belüli devizaarány.

Ha érdekelnek a legfrisebb árfolyamváltozások, tőzsde-indexek, akkor kattints a Pénzcentrum Árfolyam oldalára!

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Bár a korábbi 50%-ot messze nem éri el, most már a kitettség több, mint ötöde van devizában nyilvántartva, ami növeli a kockázatokat, és így a forint gyengülését is magával hozhatja. A gazdasági növekedési potenciált rontja ugyanis a növekvő adósság, főleg, hogy a közeli jövőben kormányzati akarat sem látszik annak csökkentésére.

Az euro árfolyamának emelkedése egyébként beleillik az ötéves trendbe, ami a forint gyengülését jellemzi, értékel Horváth István. A Sberbank szakértője év végére 355 forint körüli, egy év múlva pedig 365 forint környéki euro árral számol. Évenként 2-3%-os lehet a gyengülés mértéke a következő években, ha nem következik be újabb, a piacot megrengető esemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03