Red carpet on a marble stairway

Elhunyt Magyarország egyik leggazdagabb embere: mesés a vagyon, nem tudni, mi lesz az örökséggel

2021. augusztus 28. 18:03

Néhány napja meghalt Magyarország egyik leggazdagabb embere, dr. Csebi Pogány Alajos. Milliárdos vagyonának sorsáról egyelőre viszont nem sokat tudni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Csebi Pogány Alajos a gyémántbiznisz egyik nagy alakja volt. Volt az amszterdami gyémánttőzsde elnöke, de a belga és angol királyi családok udvari ékszerésze is. A rendszerváltás után hazatért, 2000-ben négy és fél milliárd forintból kastélyt épített Dunakiliti határában, szállodával, golfpályával – írja a Blikk. A milliárdos sokat ingázott Dunakiliti és cannes-i birtoka között. Az építkezésre így emlékezett vissza: „Dacból építettem azt a villát, mert mielőtt ötven éve mezítláb elhagytam volna az országot, engem itthon csak leköpködtek”.

A vagyont azonban családi tragédiák árnyékolták be: első felesége és lánya egy autóbaleset áldozata lett a hetvenes évek közepén. Később Csebi Pogány Alajos újraházasodott, ahonnan két gyermeke született, de később elvált. Hetven felett aztán már Magyarországon ismét megházasodott, mosonmagyaróvári felesége segítette az itteni befektetéseiben. 10 éve azonban újabb tragédia érte, Attila fia Franciaországban 27 évesen öngyilkos lett.

„Ha majd nem leszek, ráhagyom ezt a hazára, s csinálok valami alapítványt” – nyilatkozta kastélyáról körülbelül 20 éve. A lap információi szerint azonban sem tudni alapítványról, a helybeliek pedig továbbra is találgatnak, a milliárdos halála után mi lesz a vagyonnal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 24. vasárnap
Salamon
42. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 23. 19:19