19 °C Budapest
Ez Amerika és Nyugat-Európa kedvenc befektetése: ennyit kaszálhatsz vele

Ez Amerika és Nyugat-Európa kedvenc befektetése: ennyit kaszálhatsz vele

2021. január 12. 14:05

Amerikában és Nyugat-Európában már évtizedek óta tart, a passzív, indexkövető alapok térnyerése, az aktívan kezelt befektetési alapok rovására. Magyarországon, részben annak köszönhetően, hogy elég jól el vagyunk látva befektetési alapkezelőkkel, ez a befektetési forma kevésbé ismert, a bankfiókba betérve nagy valószínűséggel egy aktívan kezelt befektetési alapot tudunk megvásárolni.

Mi a manó az indexkövető alap?

Az indexkövető alap egyszerűen lemásolja az adott tőzsdeindexet, kötvényindexet és követi annak változását évtizedeken keresztül. Ezzel szemben az aktívan kezelt alapok esetében pénzügyi szakemberek, alapkezelők hoznak befektetési döntéseket. Utóbbinak ára van, az MNB által összegzett teljes költségmutatókat az alábbi táblázat mutatja: az átlagos éves költség, ami a kisbefektető hozamát csökkenti 1,5% környékén van.

Az indexkövető alapok esetében az éves költség ennek a töredéke, egy összeeurópai STOXX Europe 600 indexkövető ETF esetében 0,07%-os éves költség is elérhető, de egy egzotikusabb kínai indexet követő ETF is kijön évi 0,4%-ból.

Na jó, de mennyit hoz?

A magasabb költségekkel semmi baj sincs, ha többlethozammal párosulnak, de az esetek túlnyomó részében pont az ellenkezője történik. Az aktívan kezelt alapok versus indexkövető passzív alapok terén tán a legismertebb drámai összecsapás, Warren Buffett befektetési guru és Ted Sides a Protege Partners nevű tőkebefektető társaság egykori vezetőjének 1 millió dolláros fogadása volt 2007-ben. A fogadás tárgya az volt, hogy a különböző amerikai hedgefundok, aktívan kezelt alapok, alul fogják-e múlni az S&P 500 indexet 10 éves hozam tekintetében. Buffet szerint igen, a Protege Partners szerint nem.

Buffett a Vanguard S&P500 indexkövető alapot választotta, amely átlagosan 7,1%-os hozamot hozott, 2007 és 2017 között, míg a Protege Partners által választott alapok átlaga mindösszesen 2.2% lett. Azt, hogy konkrétan mely alapokat választottak nem hozták nyilvánosságra. Az indexkövető alapok diadalmaskodtak, Buffett pedig az 1 millió dollárt jótékony célra fordította.

Ezek alapján nem tűnik rossz ötletnek, ha a hosszú távú megtakarításban gondolkodók indexkövető alapokba szeretnének fektetni. A múlt tapasztalata alapján az alacsonyabb költségek mellé az azonos területre fektető aktívan kezelt alapokéhoz képest magasabb hozam párosul, legalábbis az esetek túlnyomó részében. Az indexkövető alapokat a magyar kisbefektetők tőzsdére bevezetett befektetési alapként, ETF-ként érik el. A választás azonban nem könnyű, csak a német tőzsdén vagy 1700 forog belőlük. Ezen ETF-ek minősítése megtalálható a Portfolio Terminal szolgáltatásában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az is kihívást okoz, hogy egy ETF ára akár 300 euró is lehet, amire még a tőzsdei vételi jutalék is rájön, ami sok esetben túl van azon a határon, amit egy folyamatos megtakarításban gondolkodó ember megengedhet magának. A Finax által kínált befektetési szolgáltatás robot-tanácsadó segítségével 10 ETF-ből álló portfoliót állít össze. A rendszer tört ETF-eket is tud kezelni, így már akár havi 10 000 Ft-al is elkezdhető a magtakarítás, ami euróalapú. A Finax az első határon átnyúló szolgáltató, ahol TBSZ számla segítségével az adómentesség is elérhető.

A Finax 20% kötvény-, 80% részvényindexkövető portfoliójának 2020-as hozama

Állítsd össze saját mintaportfóliódat a Finax segítségével ITT! További információk a Finax szolgáltatásról ITT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?