20 °C Budapest
Na ne! 10 százalékra is felugorhat a munkanélküliség Magyarországon

Na ne! 10 százalékra is felugorhat a munkanélküliség Magyarországon

2020. április 23. 13:44

A vártnál alacsonyabb inflációval, normalizálódó euró/forint árfolyammal, újabb tőzsdei visszaeséssel és magas munkanélküliséggel számol idénre a Sberbank Magyarország Zrt. szakértője, aki szerint a gazdaság gyors visszapattanása ellenére is csökkenő gazdasági teljesítményt akár a vállalkozásokban szerzett állami tulajdonrésszel is lehetne serkenteni.

A koronavírus-járvány alaposan átírta a gazdasági forgatókönyveket. Elsősorban az olajár-csökkenés és a hazai kereslet-visszaesés az oka, hogy az év elején vártnál durván egy százalék ponttal alacsonyabb, 2,5%-os inflációt jósol most idénre Horváth István, a Sberbank Treasury vezetője. Az euró árfolyamában most látott értékeket előzetesen 2022-re várta a szakértő, aki szerint a jelenlegi árszint nem is marad velünk tartósan. Bár várhatóan széles sávban, 340-360 forint között lesz jegyezhető egy euró a következő hónapokban, év végére az optimistább, 340 körüli euró/forintot jósolja a pénzügyi szakértő.

Akinek befektetni való tőkéje van, jól teszi, ha számít a tőzsdén még egy újabb eladási hullámra, hiszen Horváth szerint a drasztikus visszaesésről tanúskodó második negyedéves eredmények napvilágra kerülését követően látható majd egy újabb zuhanás. A kamatok terén konszolidáltabb mozgást vár a szakértő: a rövid távú kamatok 0.9 százalék közelében, míg az ötéves kamatok 1.2%-1.5%, a tízéves kamatok pedig a jelenleginél alacsonyabban, 2% környékén alakulhatnak majd.

A szakember 1,3% éves GDP-csökkenéssel kalkulál, amit magas, akár 9-10 százalékos munkanélküliség kísérhet majd. Figyelembe véve a közmunka program esetleges kiterjesztését, a kombinált kvázi munkanélküliségi ráta 10-12% körül alakulhat 2020-ban, bár a kilátások kedvezők a V-alakú válságra.

Ami a minap bejelentett újabb kormányzati gazdasági intézkedési csomagot illeti, Horváth úgy vélekedett: a kissé elsietett hitelmoratórium-szabályozást követően támogatandónak gondolja a KKV-k tőkehelyzetét rendező hosszabb távú megoldásokat. Az állam részéről üdvözítőnek tartaná, ha mindenekelőtt tőkeinjekcióval segítené a vállalkozásokat. Akár tulajdont szerezve bennük, amit később, a válság elmúltával számtalan formában értékesíthetnének a piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?