11 °C Budapest
Micsoda évindítás: rekorddal kezdtek 2020-ban a befektetési alapok

Micsoda évindítás: rekorddal kezdtek 2020-ban a befektetési alapok

2020. február 18. 18:33

Miközben az elmúlt időszakban csökkent a háztartások befektetési alapokban tartott pénze, új rekordot döntött a teljes alapkezelős piac: a befektetési alapok vagyona januárban 6530 milliárd forintra duzzadt. Ez legfőképpen a beáramló pénzeknek köszönhető, túl sok hozamot ugyanis nem tudtak múlt hónapban elérni az alapok. A legtöbb pénzt a kötvény, vegyes és abszolút hozamú alapok gyűjtötték.

6530 milliárd forint közelébe nőtt a befektetési alapok kezelt vagyona januárban, ez új rekordnak számít az alapkezelős piacon. A tavaly decemberi vagyonhoz képest ez 1%-os, tehát 65,5 milliárd forintos növekedés. Mindez annak ellenére, hogy a háztartások inkább szabadultak ettől a befektetéstől tavaly:

Januárban a hozamok kevésbé segítettek a vagyon növelésében, ezt a szerepet az év első hónapjában az értékesítési adatok vették át. A BAMOSZ statisztikái szerint szinte csak az alapokba beáramló friss tőkének köszönhető, hogy nőtt a kezelt vagyon a szektorban.

A kategóriák közül a legtöbb pénzt a kötvényalapok, ezen belül is a rövid kötvényalapok vonzották be, ide 32,5 milliárd forint áramlott. A második legnépszerűbb kategória a vegyes alapoké volt közel 21 milliárddal, őket pedig az abszolút hozamú alapok követték 13 milliárddal. Nagyobb tőkekiáramlás egyedül a tőkevédett alapoknál volt, de az ok ez esetben az volt, hogy lejárt két tőkevédett alap.

Annak ellenére, hogy az ingatlanalapok jó ideje nem tudnak érdemi tőkét bevonzani, továbbra is övék a legtöbb vagyont kezelő kategória címe a piacon, a teljes tortából közel 24%-ot hasítanak ki. A második legnagyobb kategória a kötvényeké 21,3 százalékkal, a harmadik helyen a vegyes alapok vannak 18,6 százalékkkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?