Berobban a készpénzgyilkos csodafegyver: 1 hónap múlva már csak így utalhatsz

Berobban a készpénzgyilkos csodafegyver: 1 hónap múlva már csak így utalhatsz

2020. február 5. 11:29

Március elején indul az azonnali fizetési rendszer, amivel 5 másodperc alatt utalni tudunk majd, akár egy telefonszám vagy e-mail cím ismeretében is. Az AFR kifejlesztése nem ment zökkenőmentesen, de már kevesebb mint egy hónap kérdése, hogy élvezni tudjuk a digitális vívmány előnyeit. A rendszer alapjaiban már ismert volt, most azonban további tényeket tudtunk meg arról, hogy miképp is működik majd.

Ma úgy működik az utalás, hogy van a napon belül 10 elszámolási kör, azaz legfeljebb 4 órán belül mindenképpen megérkezik az összeg. Az azonnali fizetési rendszer indulásával ez 5 másodpercre rövidül a hét minden napján, a nap minden órájában. 10 millió forint alatt automatikusan ez lesz a megoldás, tehát minden bank ezt fogja alkalmazni. Az ügyfélnek így aztán semmi dolga nincs azzal, hogy azonnalivá tegye a fizetést.

Nem mindegy, hol bankolsz: cseréld le drága bankszámlád a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ez azonban azt jelenti, hogy 10 millió forint felett hétvégén nem lehet majd utalni, de szabdalni lehet az utalást. Így például 20 millió forintot két részletben is át lehet utalni hétvégén - mondta el Schreiber Réka, az Erste Bank Központi Operáció vezetője a bank sajtótájékoztatóján. A költségek nem csökkennek, a folyószámlaszerződések érvényesek lesznek ugyanúgy, így nem kerül majd sem többe, sem kevesebbe az utalás a rendszer bevezetése után.

További fontos fejlemény, hogy másodlagos azonosítókat is meg kell adni, azaz ezentúl nem csak a számlaszám ismeretében lehet majd utalni, hanem akár az e-mailre is lehet majd utalni. Természetesen az utalás továbbra is a számlaszámra történik, az e-mail vagy telefonszám csak az azonosításhoz kell majd.

Minden ügyfél, aki regisztrált e-mailt vagy telefonszámot, kap majd visszajelzést a banktól, hogy szeretné-e azt használni. Tipikusan azok az élethelyzetekre ad megoldást a másodlagos azonosító, amelyeket az ügyfelek jellemzően készpénzből fizettek eddig kényszerből, egymás számlaszámának ismeretének hiányában - mondta el Bek-Balla László, az Erste Digitális Csatornák és Contact Center Igazgatóság vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az is fontos tényező, hogy egy másodlagos azonosítót csak egy számlához lehet megadni. Jelentős szerepe lehet az azonnali fizetési rendszernek a közműszámlák befizetésénél is. Ezekre az esetekre lehet jó majd a fizetési kérelem, aminek elfogadásával 5 másodpercen belül utalni tudunk. A fizetési kérelem indításának ugyanakkor adott esetben lehet többletköltsége. Azt azonban fontos tudnunk, hogy a fizetési kérelem indítását nem minden bank teszi majd lehetővé, az Erste például még mindig nem tudja megmondani, hogy mikor indul el. Ha lesz ilyen menüpont a mobilbankjában, akkor magánszemélyek is adhatnak egymásnak fizetési kérelmet.

Az azonnali fizetési rendszerrel szemben komoly követelményeket támasztott az MNB és a Giro, így aztán annak minden körülmények között mennie kell - mondta Schreiber Réka. A rendszeert az áfafizetések és a fizetésnapok meglehetősen leterhelik, de az azonnali fizetésnek ekkor is működnie kell. Az azonnali fizetési rendszer kiépítése csak az Erstének több milliárd forintba került.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 20:08
Mostantól a PlayStation5-felhasználók a PS5 konzolra letöltött Disney+ applikáción keresztül 4K HDR...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 16:07
A CSOK támogatáshoz kapcsolódó késedelmi kamat mértékét október 1-tl 5 százalékban maximálták. Ennél...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?