Ne csodálkozz, ha a testvéred gazdagabb, mint te: sokszor gyerekkorban eldől

Ne csodálkozz, ha a testvéred gazdagabb, mint te: sokszor gyerekkorban eldől

2019. szeptember 24. 14:31

Bár a zsebpénz bevezetése nagyon fontos szerepet játszik a gyerekek pénzügyi tudatosságra nevelésében, könnyen egyenlőtlen gyakorlattá válhat. Egy friss kutatás szerint ugyanis az elsőszülött gyermek jóval több pénzt kap szüleitől, mint a másodszülött, a harmadikról már nem is beszélve. Ennek az egyenlőtlenségnek persze sok oka lehet, és több esetben abszolút érhetőek is a különbségek, egy-egy rosszul berögzült gyakorlat azonban konfliktusokhoz is vezethet. A Pénzcentrumnak megszólaló pénzügyi szakértő szerint azonban Magyarországon még mindig az a legnagyobb probléma, hogy sok szülő még csak be sem vezeti a zsebpénz intézményét, mondván, "Minek az...", ennek pedig hosszú távon a gyerekek isszák meg a levét.

A zsebpénz bevezetése rendkívül fontos egy család életében. Ezzel veszi kezdetét ugyanis a gyermekek pénzügyi nevelése, ami egész későbbi életüket alapvetően meghatározza. A Pénzcentrumon jelenleg is futó cikksorozatban például életévről-életévre lebontva mutatjuk be, miként lehet professzionális módon a gyerekeket pénzügyileg tudatosan nevelni. A zsebpénz bevezetése azonban nem mindig zökkenőmentes, sőt könnyen feszültségekhez is vezethet.

De ő miért kap többet?

Egy friss brit kutatás szerint ugyanis azokban a családokban ahol több gyerek van, bizony az első szülött gyermek jóval több pénzt kap a szüleitől, mint a második gyerek. A számok szerint nem is kevéssel,

25 százalékkal több zsebpénzt kap az elsőszülött, mint a kistestvére.

Ez forintosítva azt jelentené, hogy míg az idősebb fivér 2 000 forintot zsebel be hetente a szülőktől, addig a fiatalabbik csupán 1 500-at. A kutatás szerint azonban nem csak a szülők pénztárcájával jár jobban az idősebbik gyerek, hanem a nagyszülőkével is. Nagypapa és nagymama ugyanakkor csak

10 százalékkal ad több zsebpénzt az idősebbik unokának, mint a fiatalabbnak,

ez a fenti példaszámítást követve azt jelentené Magyarországon, hogy míg az idősebb testvér 2 000 forintot kap a nagyszülőktől, addig a fiatalabb csupán 1 800-at. A harmadik gyereknél azonban némileg fordul a kocka, és bár a legkisebb csemete (ha három gyermek van) a szülőktől már 

28 százalékkal kap kevesebbet, mint az elsőszülött, addig a nagyszülők a harmadik gyermeket 5 százalékkal több zsebpénzben részesítik, mint a másodszülöttet.

A kutatást megrendelő cég (Charter Savings Bank) ügyvezetője szerint az elsőszülöttek azért kaphatnak több pénzt, mert az ő születésükkor a családi költségvetésből nagyobb rész irányult csak rájuk, és ez a különbség megmaradt akkor is, amikor megjelentek a testvérek is, akikre értelem szerűen már kevesebb jutott.  

A kutatás egyébként megkérdezte a szülőket is, hogy miért vannak ezek az eltérések. Ők azt válaszolták, hogy a pénzbeli juttatások különbségét a gyerekek életkora befolyásolja elsődlegesen, tovább azt, hogy mikor, mit engedhetnek meg maguknak a családi költségvetésből. A kutatás továbbá kitért arra is, hogy a nagyszülők már 4 évesen adnak zsebpénzt a gyerekeknek, míg a szülők általában 5 évesen kezdik ezt el. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Van baj

A zsebpénzadás hazai gyakorlatával kapcsolatban megkérdeztük Papszt Kriszta, pénzügyi és vállalkozásindítási tanácsadót, aki a Pénzcentrumnak elmondta

alapvetően semmi különös nincs abba, hogy az idősebb gyerek több zsebpénzt kap, hiszen egy nagyobb gyereknek a napi rutinjában már lehetnek olyan kiadások, amiket neki saját zsebpénzből kell állnia. Ez egy kisebb korú testvére esetében pedig lehet, hogy még nincs így, úgyhogy ez a gyakorlat, ha ez eset áll fenn, nem problémás. 

A szakértő ugyanakkor hozzátette, az persze előfordulhat, hogy egy olyan háztartásban is megmarad ez a gyakorlat, ahol már az összes gyerek nagyobb, és nincs közöttük nagy életkorbeli eltérés, mégis az elsőszülött vagy az idősebb gyerekek több pénzt kapnak, mint a fiatalabbak. Ennek az oka lehet korábbi beidegződés, megszilárdult gyakorlat, de akár valamilyen nevelési szándék is. 

Egy ilyen helyzet persze vezethet feszültségekhez, de úgy gondolom, hogy Magyarországon inkább még mindig az a probléma, hogy a szülők egyáltalán nem használják a zsebpénz intézményét, mondván "Minek az, úgyis mindent én veszek meg a gyereknek".

- hívta fel a figyelmet lapunknak Papszt Kriszta, aki azt is kiemelte, hogy "alapvetően ez egy rossz felfogás, ugyanis a gyerekek pénzügyi nevelését pontosan a zsebpénzzel kellene megkezdeni. Hiszen ezt be lehet osztani, ebből félre lehet tenni, gyűjteni és természetesen vásárolni is lehet belőle. Hazánkban viszont inkább az a gyakorlat, hogy a szülők is, ha nagyobb jövedelemhez jutnak, azzal egyenesen arányosan több lesz a kiadásuk is, míg a megtakarításra még mindig nagyon kevesen gondolnak. Ha pedig a szülők hónapról hónapra élnek nem csoda, hogy nem gyökerezik meg a zsebpénz megfelelő használata a családban. Ezen sokaknak ideje lenne változtatnia, első sorban a gyerekek érdekében" - tette hozzá a szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?