Bankoktól érkezik a legtöbb bejelentés: kétes ügyletekre vadászik a NAV

2019. július 22. 08:30

Nagyobb figyelmet fordít a jövőben az adóhatóság a pénzmosás megakadályozására: a NAV keretei között működő szakmai iroda folyamatos informatikai fejlesztésekbe fogott, ősszel pedig megkezdi működését a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanács, amelynek elnöke, Gion Gábor szerint a közelmúlt pénzmosással kapcsolatos bankbotrányai és a nemzetközi terrorcselekmények tették időszerűvé a tanács létrehozását. Csak a tavalyi évben több, mint tízezer pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának gyanújára utaló bejelentést tettek a bankok és más szolgáltatók Magyarországon.

A korábbiakhoz képest jóval több dolga akadt tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) köteléké­ben működő pénzmosás elleni egységnek - írja a Magyar Nemzet. Ahogy a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda jelentéséből kiderül, a mögöttünk hagyott esztendőben a különféle szolgáltatók több mint tízezer bejelentést tettek - a közlések olyan tényt, adatot vagy körülményt jelöltek meg, amelyek pénzmosásra, a terrorizmus finanszírozására utaltak, vagy arra, hogy bizonyos javak bűncselekményből származhattak.

2017-ben és 2016-ban is kilencezer alatt maradt, így tavaly nagyjából 20 százalékot ugrott a bejelentések száma.

Ez az iroda szerint egyrészt azzal magyarázható, hogy Szerbia hosszabb ideig szerepelt a Pénzügyi Akciócsoport kiemelt kockázatot jelentő országokat tartalmazó nemzetközi listáján, másfelől pedig immár érzékenyebben kezelik a hazai szolgáltatók az olyan eseteket, amelyek pénzmosás vagy terrorizmus finanszírozásának gyanúját vetik fel.

A részletes kimutatás szerint 2018-ban a legtöbbször a pénzvilág szereplői - a bankok, a takarékszövetkezetek, a befektetési és más pénzügyi szolgáltatók - adtak át gyanúra okot adó információt a pénzmosás ellen küzdő szervezetnek. Volt például olyan bank, amely egymaga majdnem háromezer alkalommal kereste meg a NAV egységét. Nem tétlenkedtek ugyanakkor a pénzváltók sem, hiszen tavaly majdnem 1300 esetben fordultak az irodához, de érkezett beadvány kaszinótól, önkéntes biztosítópénztártól, postai szolgáltatótól és néhány alkalommal könyvelőtől, ügyvédtől, közjegyzőtől is.

Összesen 221 tranzakciót függesztettek fel: száz alkalommal a különféle szolgáltatók léptek, a többi esetben a NAV irodája kezdeményezte a folyamatok megakasztását.

Ezek közül 130 ügyben úgy gördítettek akadályt a pénzek továbbítása elé, hogy az büntetőeljárást eredményezett. Az így biztonságba helyezett vagyon értéke meglehetősen nagy összegre rúgott: több mint egymilliárd forint mellett 3,3 millió euró, valamint 25 ezer dollár és nagyjából ugyanennyi font kapcsán tették meg a megfelelő intézkedést az arra jogosultak. Mindent egybeszámítva 2,1 milliárd forintnak megfelelő summa akadt fenn a pénzmosás elleni rendszer hálóján.

Az irodánál megemlítették, hogy a hatékonyabb hatósági működés érdekében tavaly több informatikai fejlesztést is végrehajtottak. Újítás például, hogy a szolgáltatók immár a cégkapun keresztül is megküldhetik bejelentésüket, a jelzések könnyebb megtételét pedig azzal segítette a szervezet, hogy speciális elektronikus nyomtatványt alakított ki. Az igazán nagy informatikai fejlesztés azonban ezután következik. Hogy hatékonyabban végezhesse el az elemzés és értékelés feladatát, a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda komplex informatikai rendszer kialakítását tervezi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miközben a hatóság fejleszti az informatikai kereteket, a kormány is lépésre szánta el magát. - A tervek szerint ősszel tartja meg alakuló ülését a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanács. A testület feladata, hogy kijelölje a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem aktuális feladatait s - országos szinten - elősegítse azok összehangolt végrehajtását - mondta lapunknak a pénzügyi államtitkár. Gion Gábor - aki a tanács elnöke lesz - az új grémium létrehozásának okairól szólva azt mondta: a közelmúlt pénzmosás miatt kirobbant bankbotrányai, a nemzetközi terrorcselekmények, illetve a technológiai fejlődésből adódó lehetőségek és kockázatok rámutattak arra: kiemelt jelentőségű, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen nemzeti szinten is összehangoltan lehessen fellépni.

A pénzmosás felszámolásához sok szereplő hozzájárulhat: a különféle szolgáltatók mellett a felügyeleteknek, a szabályozó hatóságoknak, a NAV pénzügyi egységeinek, a rendőrségnek, az ügyészségeknek és a bíróságoknak is megvan a maguk teendője. A fellépés hatékonysága azon múlik, hogy ebben a láncban ne legyen egyetlen gyenge szem sem, a maga területén minden intézmény határozottan, koncentráltan és célirányosan lássa el saját pénzmosás elleni felada­tait. E koordinációnak adhat megfelelő teret az új tanács

- ismertette az államtitkár. Hozzátette azt is: a grémium a hazai kihívások azonosítása mellett azt kapta feladatul, hogy az aktuális jelenségek kapcsán javaslatokat fogalmazzon meg, stratégiát alkosson és legyen figyelemmel a nemzetközi szabályok alakulására.

A pénzmosás elleni fellépés a lakosság és a vállalatok túlnyomó többségének érdekeit védi azzal, hogy a bűncselekményekből származó pénzt, jövedelmet a különféle szereplők megpróbálják megtalálni és annak továbbítását megakasztani

- mondta Gion Gábor. A cél tehát az, hogy a gazdasági bűnözés semmiképpen se lehessen kifizetődő, senkinek ne érje meg ilyen cselekményeket elkövetni. Az államtitkár hozzátette: a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés szintén kiemelkedően fontos minden államnak, ezért igen erős a kérdésben a nemzetközi együttműködés.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem