9 °C Budapest
Tízezrektől esik el több millió magyar: hogy nem veszik észre?!

Tízezrektől esik el több millió magyar: hogy nem veszik észre?!

2019. május 7. 16:31

Megállíthatatlanul nő a lakosság készpénzállománya, a banki lekötések aránya pedig roppant alacsony. Ez nem csoda, hiszen a bankok sem fizetnek túl sokat a lekötött betétekre. Az már kevésbé érthető, hogy a folyószámlákon pihenő 6193 milliárd forint egy része miért nem találta még meg a magas hozamú befektetéseket. Nem kérdés, éves szinten több tízezer forintról mondanak le azok a magyarok, akik megtakarításaikat folyószámlán parkoltatják.

Drága a bankszámlád? Válts a Pénzcentrum kalkulátorával!

Nem csak az derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikájából, hogy a lakossági hitelek kamatai a padlón vannak, azt is megtudhattuk a frissen közölt adatokból, hogy a betéti kamatok egyaránt elképesztően alacsonyak. A lekötött lakossági betétek átlagkamata a jegybank szerint 2019 márciusában 0,24 százalék volt. Ezzel gyakorlatilag nem történt elmozdulás az egy évvel korábbi, 0,32 százalékos szinthez képest.

Azaz amennyiben lekötjük a betétünket a bankban, éves szinten kapunk arra 0,24 százalékos kamatot. Ez 1 millió forint lekötése esetén nem kevesebbet, mint 2400 forintot jelent. Hogy kicsit cizelláljuk ezt a számot, nézzük meg részletesebben a bankbetétek kamatait. Nézzük meg hosszabb távon, hogy alakultak a befektetések kamatai. Az átlagos lekötött betét kamata nem árul el sokat, meg kell nézni éven belüli- és túli bontásban. Éven belüli lekötésre a bank 0,16 százalékos kamatot fizet nekünk, éven túlira évi 0,68 százalékos a kamat.

Ez még mindig rendkívül alacsony, de nézzük meg, hogy mennyi volt ez 10 évvel ezelőtt, 2009 áprilisában: akkor az éven belüli lekötésre 9,57 százalékot, éven túlira 7,43 százalékot fizetett a bank az MNB szerint. Az ábrán látható, hogy az éven belüli befektetés kamatának görbéje szinte egybeolvad az összes befektetés átlagkamatának görbéjével - ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy az időtávon belül messze domináltak az éven belüli befektetések.

Csoda ezek után, hogy senki nem köti le a pénzét?

Azok a magyarok, akik ma helyet keresnek a pénzüknek, nincsenek könnyű helyzetben. Az egyértelmű, hogy a fenti, 0,68 százalékos kamat nem vonzó - leginkább annak ismeretében nem, hogy az infláció a 3 százalékos küszöböt nyaldossa, azaz a bankbetétben tartott pénz értéke évről-évre csökken. Az egyéves állampapír ezzel szemben 3 százalékos kamatot fizet, azaz ezzel valós reálhozamot tudunk elérni. Nem csoda, hogy a lekötött betétek állománya 2019 márciusában mindössze kb. 2500 milliárd volt, ebből 1470 milliárd volt az éven belüli lekötés mértéke.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha összevetjük ezt azzal, hogy mekkora a folyószámlákon lekötetlenül álló pénz mértéke, akkor értjük meg igazán, mennyire jelentéktelen is ez a 2500 milliárd.

2019 márciusában ugyanis a magyar bankoknál 6193 milliárd forint állt lekötetlenül. Vessük össze ezt a 2500 milliárddal.

Ráadásul ez a szám egy év alatt 19 százalékos növekedést jelent. A folyószámlának így gyakorlatilag nincs jelenleg alternatívája - a magyar lakosság menthetetlenül likviditáspárti, és nem adja fel a annak előnyét 0,68 százalékos éves kamatért. Nem is feltétlenül kell állampapírokról beszélni, egyes befektetési alapok még a mai alacsony hozamkörnyezetben is képesek kétszámjegyű teljesítményt nyújtani, így igazán meglepő, hogy ez az összeg miért nem találta meg a likvid, magasabb hozamú befektetéseket (amelyek nem is feltétlenül kockázatosak).

Erre a tetemes összegre akar szert tenni a kormány, ennek tudható be az állampapírokra fizetett, meglehetősen magas kamat. Ennek ellenére meglepő, hogy milyen magas a lakossági folyószámlán pihenő pénzállomány, hiszen az állampapír visszaváltása sem túl bonyolult. Az új Nemzeti Kötvénynél pedig egyenesen költségmentes lesz bizonyos időszakokban. Az új kötvényről itt írtunk bővebben:

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40