Tízezrektől esik el több millió magyar: hogy nem veszik észre?!

Tízezrektől esik el több millió magyar: hogy nem veszik észre?!

2019. május 7. 16:31

Megállíthatatlanul nő a lakosság készpénzállománya, a banki lekötések aránya pedig roppant alacsony. Ez nem csoda, hiszen a bankok sem fizetnek túl sokat a lekötött betétekre. Az már kevésbé érthető, hogy a folyószámlákon pihenő 6193 milliárd forint egy része miért nem találta még meg a magas hozamú befektetéseket. Nem kérdés, éves szinten több tízezer forintról mondanak le azok a magyarok, akik megtakarításaikat folyószámlán parkoltatják.

Drága a bankszámlád? Válts a Pénzcentrum kalkulátorával!

Nem csak az derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikájából, hogy a lakossági hitelek kamatai a padlón vannak, azt is megtudhattuk a frissen közölt adatokból, hogy a betéti kamatok egyaránt elképesztően alacsonyak. A lekötött lakossági betétek átlagkamata a jegybank szerint 2019 márciusában 0,24 százalék volt. Ezzel gyakorlatilag nem történt elmozdulás az egy évvel korábbi, 0,32 százalékos szinthez képest.

Azaz amennyiben lekötjük a betétünket a bankban, éves szinten kapunk arra 0,24 százalékos kamatot. Ez 1 millió forint lekötése esetén nem kevesebbet, mint 2400 forintot jelent. Hogy kicsit cizelláljuk ezt a számot, nézzük meg részletesebben a bankbetétek kamatait. Nézzük meg hosszabb távon, hogy alakultak a befektetések kamatai. Az átlagos lekötött betét kamata nem árul el sokat, meg kell nézni éven belüli- és túli bontásban. Éven belüli lekötésre a bank 0,16 százalékos kamatot fizet nekünk, éven túlira évi 0,68 százalékos a kamat.

Ez még mindig rendkívül alacsony, de nézzük meg, hogy mennyi volt ez 10 évvel ezelőtt, 2009 áprilisában: akkor az éven belüli lekötésre 9,57 százalékot, éven túlira 7,43 százalékot fizetett a bank az MNB szerint. Az ábrán látható, hogy az éven belüli befektetés kamatának görbéje szinte egybeolvad az összes befektetés átlagkamatának görbéjével - ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy az időtávon belül messze domináltak az éven belüli befektetések.

Csoda ezek után, hogy senki nem köti le a pénzét?

Azok a magyarok, akik ma helyet keresnek a pénzüknek, nincsenek könnyű helyzetben. Az egyértelmű, hogy a fenti, 0,68 százalékos kamat nem vonzó - leginkább annak ismeretében nem, hogy az infláció a 3 százalékos küszöböt nyaldossa, azaz a bankbetétben tartott pénz értéke évről-évre csökken. Az egyéves állampapír ezzel szemben 3 százalékos kamatot fizet, azaz ezzel valós reálhozamot tudunk elérni. Nem csoda, hogy a lekötött betétek állománya 2019 márciusában mindössze kb. 2500 milliárd volt, ebből 1470 milliárd volt az éven belüli lekötés mértéke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha összevetjük ezt azzal, hogy mekkora a folyószámlákon lekötetlenül álló pénz mértéke, akkor értjük meg igazán, mennyire jelentéktelen is ez a 2500 milliárd.

2019 márciusában ugyanis a magyar bankoknál 6193 milliárd forint állt lekötetlenül. Vessük össze ezt a 2500 milliárddal.

Ráadásul ez a szám egy év alatt 19 százalékos növekedést jelent. A folyószámlának így gyakorlatilag nincs jelenleg alternatívája - a magyar lakosság menthetetlenül likviditáspárti, és nem adja fel a annak előnyét 0,68 százalékos éves kamatért. Nem is feltétlenül kell állampapírokról beszélni, egyes befektetési alapok még a mai alacsony hozamkörnyezetben is képesek kétszámjegyű teljesítményt nyújtani, így igazán meglepő, hogy ez az összeg miért nem találta meg a likvid, magasabb hozamú befektetéseket (amelyek nem is feltétlenül kockázatosak).

Erre a tetemes összegre akar szert tenni a kormány, ennek tudható be az állampapírokra fizetett, meglehetősen magas kamat. Ennek ellenére meglepő, hogy milyen magas a lakossági folyószámlán pihenő pénzállomány, hiszen az állampapír visszaváltása sem túl bonyolult. Az új Nemzeti Kötvénynél pedig egyenesen költségmentes lesz bizonyos időszakokban. Az új kötvényről itt írtunk bővebben:

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 24. 20:36
A bezárt Népszabadság egyik legtehetségesebb volt újságírója, empatikus riportere a halála előtt nem...
Holdblog  |  2022. június 24. 18:03
Nagy hibák. Annak, hogy Munger vagyona az elmúlt 55 évben gyarapodni tudott, saját bevallása szerint...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?