12 °C Budapest

Jól fontold meg, hogy döntesz: pénzügyi kisokos segíthet berúgni 2019-et

2019. január 21. 16:30

Idén 325 forint körüli átlagos euró-árfolyamra, az év második felétől pedig emelkedő rövid távú hazai kamatokra számíthatunk. A külföldi piacokon azonban viharos év jöhet: az európai színtéren több tényező fokozza a kiszámíthatatlanságot, a dollár elgyengülhet, a szinte már megszokott kínai bedőlés-veszély mellett pedig egy újabb keleti óriásgazdaság krízise jelent egyre nagyobb fenyegetést a világgazdaságra.

A tavalyi év a forint esetében a gyengülésé, a dollár esetében az erősödésé, a feltörekvő országok esetében pedig a felfordulásé volt - mondta az Info rádiónak adott interjújában Horváth István, a Sberbank treasury vezetője. Idén idehaza nyugodtabb, kiszámíthatóbb viszonyokra számítunk, külföldön azonban emlékezetes esztendőként vonulhat be az évkönyvekbe 2019, teszi hozzá a szakértő.

Aki euróba fektetne, annak hasznos információ, hogy a valuta az év nagy részét várhatóan a 320-330 forint közötti sávban tölti, de van rá esély, hogy az árfolyam újabb mélypontokat is letesztel majd az év során. A biztonságosabb hazai hozamok hívői számára lehet érdekes, hogy a Magyar Nemzeti Bank minden bizonnyal a végletekig próbálja majd tartani a lehető leglazább hazai monetáris környezetet. Ennek ellenére az év második felében a rövid távú, három hónapos és egyéves futamidejű eszközök kamatai is elindulhatnak felfelé - ha talán nem is akkora mértékben, mint amilyet a hosszú távúak esetében tapasztalhattunk meg 2018-ban.

Ami a külföldi piacokat illeti, az uniós gazdaságokra jelentős hatást gyakorol majd az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikája, amely azonban 2019-ben maga is számtalan kiszámíthatatlan tényező függvénye lehet. Az EKB már előre bejelentette a piaci lazítás kivezetését, és noha az elmúlt években a piacra öntött pénz mennyiségét nem csökkenti, vélhetően az év vége felé mégis belekezd valamiféle szigorításba. A döntéseit óriási kockázatok övezik, lévén egyrészt tavasszal az Európa Parlamenti választás átrendezheti a tagállami befolyást, másrészt a brit kilépés a maga kuszaságával is egyedülálló mértékű kiszámíthatatlansággal bír. Nem beszélve arról, hogy hamarosan lejár az EKB elnökének mandátuma, ami újabb pozícióharchoz és akár ideig-óráig döntésképtelenséghez vezethet a szervezetben, mondja Horváth István.

Keletről jöhet a következő válság

Aki dollárba fektetne, számítson rá, hogy a valuta várhatóan gyengülni fog az év során, mivel már nem csak a dollár lesz az a deviza, ahol a mennyiségi lazítás véget ért. Ehhez jön még az amerikai gazdaság idénre jósolt lassulása és a jegybanki szerepet betöltő FED várhatóan - a piac által korábban vártnál - kisebb mértékű kamatemelése. Mindezek nem hatnak támogatólag a zöldhasú valuta 2019-re várt teljesítményére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ami a távolabbi piaci jóslatokat illeti, akár idén is beérhet az évek óta fenyegető kínai veszély. A feneketlen hitelezéshez használt árnyékbankrendszer fejre állásáról azért is nehéz bármi pontosat előre jelezni, mert Kínából óriási mérete és befolyása ellenére csak lassan és szűrten szivárognak az információk. Hasonlóan nagyméretű piac, ám a transzparencia miatt jobban láthatók azonban a problémák a szomszédos Indiában, ahol a makrogazdasági oldal feszültségei miatt alakulhat ki egy a tavaly Törökországban, vagy Venezuelában tapasztalthoz hasonló krízishelyzet - véli a szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem