Jól fontold meg, hogy döntesz: pénzügyi kisokos segíthet berúgni 2019-et

2019. január 21. 16:30

Idén 325 forint körüli átlagos euró-árfolyamra, az év második felétől pedig emelkedő rövid távú hazai kamatokra számíthatunk. A külföldi piacokon azonban viharos év jöhet: az európai színtéren több tényező fokozza a kiszámíthatatlanságot, a dollár elgyengülhet, a szinte már megszokott kínai bedőlés-veszély mellett pedig egy újabb keleti óriásgazdaság krízise jelent egyre nagyobb fenyegetést a világgazdaságra.

A tavalyi év a forint esetében a gyengülésé, a dollár esetében az erősödésé, a feltörekvő országok esetében pedig a felfordulásé volt - mondta az Info rádiónak adott interjújában Horváth István, a Sberbank treasury vezetője. Idén idehaza nyugodtabb, kiszámíthatóbb viszonyokra számítunk, külföldön azonban emlékezetes esztendőként vonulhat be az évkönyvekbe 2019, teszi hozzá a szakértő.

Aki euróba fektetne, annak hasznos információ, hogy a valuta az év nagy részét várhatóan a 320-330 forint közötti sávban tölti, de van rá esély, hogy az árfolyam újabb mélypontokat is letesztel majd az év során. A biztonságosabb hazai hozamok hívői számára lehet érdekes, hogy a Magyar Nemzeti Bank minden bizonnyal a végletekig próbálja majd tartani a lehető leglazább hazai monetáris környezetet. Ennek ellenére az év második felében a rövid távú, három hónapos és egyéves futamidejű eszközök kamatai is elindulhatnak felfelé - ha talán nem is akkora mértékben, mint amilyet a hosszú távúak esetében tapasztalhattunk meg 2018-ban.

Ami a külföldi piacokat illeti, az uniós gazdaságokra jelentős hatást gyakorol majd az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikája, amely azonban 2019-ben maga is számtalan kiszámíthatatlan tényező függvénye lehet. Az EKB már előre bejelentette a piaci lazítás kivezetését, és noha az elmúlt években a piacra öntött pénz mennyiségét nem csökkenti, vélhetően az év vége felé mégis belekezd valamiféle szigorításba. A döntéseit óriási kockázatok övezik, lévén egyrészt tavasszal az Európa Parlamenti választás átrendezheti a tagállami befolyást, másrészt a brit kilépés a maga kuszaságával is egyedülálló mértékű kiszámíthatatlansággal bír. Nem beszélve arról, hogy hamarosan lejár az EKB elnökének mandátuma, ami újabb pozícióharchoz és akár ideig-óráig döntésképtelenséghez vezethet a szervezetben, mondja Horváth István.

Keletről jöhet a következő válság

Aki dollárba fektetne, számítson rá, hogy a valuta várhatóan gyengülni fog az év során, mivel már nem csak a dollár lesz az a deviza, ahol a mennyiségi lazítás véget ért. Ehhez jön még az amerikai gazdaság idénre jósolt lassulása és a jegybanki szerepet betöltő FED várhatóan - a piac által korábban vártnál - kisebb mértékű kamatemelése. Mindezek nem hatnak támogatólag a zöldhasú valuta 2019-re várt teljesítményére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ami a távolabbi piaci jóslatokat illeti, akár idén is beérhet az évek óta fenyegető kínai veszély. A feneketlen hitelezéshez használt árnyékbankrendszer fejre állásáról azért is nehéz bármi pontosat előre jelezni, mert Kínából óriási mérete és befolyása ellenére csak lassan és szűrten szivárognak az információk. Hasonlóan nagyméretű piac, ám a transzparencia miatt jobban láthatók azonban a problémák a szomszédos Indiában, ahol a makrogazdasági oldal feszültségei miatt alakulhat ki egy a tavaly Törökországban, vagy Venezuelában tapasztalthoz hasonló krízishelyzet - véli a szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05