30 °C Budapest
Fontos nyomtatványt kapsz a munkahelyen januárban: probléma, ha nem

Fontos nyomtatványt kapsz a munkahelyen januárban: probléma, ha nem

2019. január 15. 14:30

Alig két hete van kiadnia a munkahelyednek az előző évi jövedelmedről szóló igazolást. Ez azért fontos, mert csak annak alapján tudod leellenőrizni, hogy a NAV helyesen készítette-e el az SZJA-bevallásodat. Emellett alig egy hónapod maradt kikérni az adókedvezményre jogosító igazolásokat!

Ismét elérkezett az szja-bevallás hosszadalmas időszaka. Bár a végső határidő május 20., az első fontos dátumig már nem sok időnk maradt: január 31-ig minden dolgozónak meg kell kapnia a munkáltatójától az előző évi jövedelméről szóló igazolást.

Ez rendkívül fontos, mivel a NAV által elkészített szja-bevallási tervezetet ez alapján tudjuk leellenőrizni, szükség esetén pedig kiegészíteni.

2018. január 1-jén, ugyanis megszűnt a munkáltatói adómegállapítás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen magadra vagy utalva, hiszen a a NAV minden magánszemély részére külön kérés nélkül elkészít egy adóbevallás-tervezetet. Ez március 15-ig mindenkinek elérhetővé válik az ügyfélkapu e-SZJA felületén, az ügyfélkapuval nem rendelkezők eddig kérhetik az adóhivataltól a tervezet postai úton való megküldését - erre március 15-ig van lehetőség postai úton, sms-ben vagy elektronikus úton.

Az egyéni vállalkozóknak is egyszerűbb lesz

Újdonság, hogy idéntől nem csak a magánszemélyeknek, hanem a mezőgazdasági őstermelőknek, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak is készít ilyen tervezetet a NAV. Ők is kérhetik a postai kézbesítést, erről szintén a fentebb felsorolt módokon kell tájékoztatni az adóhatóságot.

Ugyanakkor ezeket a tervezeteket is ellenőrizni kell, és ki kell egészíteni az esetlegesen kimaradt adatokkal!

A pótlásra, kiegészítésre szintén május 20. a határidő, ahogyan az 1+1 százalékról való rendelkezésre is eddig van lehetőség.

Mi lehet a hiba? Mit kell ellenőrizni?

A NAV azokból az információkból és adatokból dolgozik a tervezet elkészítése során, amelyeket a munkáltató jelent felé. A cégek bérszámfejtésébe is csúszhat hiba, például átsiklanak (pl. friss házasoknak, vagy családosoknak járó) adókedvezmény-lehetőségeken.

Azért van szükség arra, hogy mindenkihez eljusson a tervezet, hogy ellenőrizni tudja, valóban minden (kedvezmények és plusz bevételek is) szerepelnek a nyilatkozatban. Attól, hogy a NAV készíti a tervezetet, az továbbra is az adózó kötelessége és felelőssége, hogy a benne szerepelt adatok és összegek helyesek legyenek.

Ne hagyd veszni az ingyen pénzt!

Sokan elfelejtik, vagy egyáltalán nem is tudnak róla, hogy jogosultak valamilyen adókedvezmnyre, pedig ezek havonta súlyos ezreket, tízezreket jelenthetnek a kasszába. Például családi kedvezményt is igényelhetsz: ez egy gyermek után 10 ezer forint, a kétgyerekes családoknak gyermekenként 20 ezer, vagyis együtt 40 ezer forint, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 000 forint adómegtakarítást jelent. Emellett a 16 éven aluli gyerekek után még plusz szabadnapokat is igényelhetsz a munkahelyeden. Nem kis pénzről van szó, főképp, hogy ha korábban nem igényelted, akkor 5 évre visszamenőleg ezt utólagosan is megteheted!

Ez vonatkozik az összes szóba jöhető adókedvezményre: 5 évre visszamenőleg igényelheted, ha korábban elmulasztottad!

Az első házasokat a kormány a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül havi 5000 forint adókedvezménnyel támogatja. Emellett idén havi 7450 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A betegségek után is jár

Sokan nem tudják, de ha dolgozol, és bizonyos betegségekben szenvedsz, akkor adókedvezményre is jogosult vagy! Nem kevés pénzről van szó, ahogyan ebben a cikben is megírtuk: majdnem 90 ezer forintról évente. Sőt, az első összeg ennek a sokszorosa lehet, ha valaki évek óta szenved olyan betegségben, ami feljogosítja az adókedvezményre - ezt ugyanis az 5 éves elévülési időn belül is lehet érvényesíteni!

Nem kell feltétlenül csak a legsúlyosabb problémákra gondolni. A laktózintolerancia enyhébb eseteire is jár a kedvezmény, amely becslések szerint az ország lakosságának 10-35 százalékát is érintheti. A betegségek pontos listáját a kormányrendelet melléklete tartalmazza, ami ide kattintva érhető el.

Idéntől egyébként újabb betegségek is bekerültek a kedvezményekre jogosítók körébe: januártól többek között az endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák betegségekben érintett nők is igénybe vehetik a csaknem évente 90 ezer forintot jelentő adókedvezményt!

Hogyan, mikor lehet igényelni?

Ha valaki igényelni szeretné a betegségek után járó adókedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben.

Fontos, hogy visszamenőleges igazolás esetén azt is tartalmaznia kell a papírnak, hogy ez a betegség már abban az adóévben is fennállt, amikorra az önellenőrzést végezzük.

Az igazolással a magánszemély két időpontban kérheti a kedvezmény megállapítását a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV). Az adóelőleg megállapításánál, adóelőleg-nyilatkozattal év közben, valamint a személyi jövedelemadó bevalláskor májusban. Fontos, hogy az igazolások kiadásának határideje azonban február 15., így ha igénybe akarod venni, akkor mindenféleképpen kezd el időben intézni a papírokat!

A családi adókedvezményt kétféle módon lehet igénybe venni. Egyik lehetséges módja, hogy havonta a munkabérrel együtt számfejteted - ilyenkor a munkahelyeden kell kitölteni egy papírt. Ha év közben nélkülözni tudod az összeget, akkor az éves adóbevallásban egy összegben is visszaigényelheted az egészet. Lehetőség van arra is, hogy év közben megváltoztassuk az év eleji döntésünket. Ehhez egy új nyilatkozatot szükséges beadni a munkahelyen, amelyben kérni kell, hogy a továbbiakban nem havonta, hanem év végén kérjük az adókedvezmény jóváírását.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 30. 16:36
Szerződést bontott néhány héttel ezelőtt a HírTV-nél Déri Stefi műsorvezető és a kormánypárti hírcsa...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?