5 °C Budapest
A pénz játék? Egy rossz döntés akár évekig megkeserítheti az életünket

A pénz játék? Egy rossz döntés akár évekig megkeserítheti az életünket

2018. december 12. 13:02

A gamifikáció élményszerűvé teszi a tanulást, azonnali visszacsatolást ad, és észrevétlenül fejleszti a készségeket, akár a "száraz" pénzügyek terén is. Jól használható a ’gamification’ a pénzügyi oktatásban. A játékban megszerzett tudás a valós életben szükséges készségekké alakulhat.

A pénzgazdálkodás komoly, felelősségteljes dolog, hiszen egy-egy pénzügyi döntés gyakran években mérhető kihatással lehet az életünkre. A pénz mégis lehet játék, állítják a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői, akik közel egy évtizedes oktatási tapasztalatukra és a gamifikáció módszerére építve újították meg az idei tanévtől a versenyre való felkészülést segítő új ismeretanyagot.

A játék könnyedsége távolinak tűnhet, ha olyan témával hozzuk kapcsolatba, mint a pénzgazdálkodás. Azonban számos tanulmány és oktatási gyakorlat bizonyítja, hogy a száraznak tűnő tananyagokat - legyen az akár pénzügyi jellegű - is fel lehet dobni szórakoztató módszerekkel. Élvezhető játékká lehet alakítani a pénzügyi oktatást a gyerekek számára, miközben naprakész tudásra tehetnek szert

 - mondta Horváth Magyary Nóra, a vetélkedő zsűrijének elnöke. A játékos tanulás könnyed szórakozásnak tűnhet, ugyanakkor a helyes pénzügyi magatartás kialakítása felé vezeti a gyerekeket. A lexikális tudás mellett annak gyakorlati, készségszintű használatát is megtanítja.

"A pénzügyi vetélkedő ismeretanyagának megújításakor igyekeztünk a tanulást modern köntösbe foglalva, izgalmas digitális megoldásokkal színesíteni - így született a vigyázz#KáPé vlog és a hozzá kapcsolódó kvízeket és játékokat is tartalmazó mobilapplikáció. Az eddigi visszajelzések szerint ösztönzi a gyerekeket a pénzügyek tanulásában. Ez pedig a szülőket is meggyőzi arról, hogy a gyerekek is jól tudnak bánni a pénzzel" - tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az offline oktatási eszközök önmagukban már korántsem elegek, az információ-átadás sebességében és módjában sem kellőképp hatékonyak, ha a generációs igényeket nézzük. Szél Dávid gyermekpszichológus szerint 

a virtuális játékban kialakult és gyakorolt viselkedés, például a tudatos pénzügyi döntések meghozatala, folyamatosan ültetődik át a valós szituációkban mutatott viselkedésbe.

"A virtuális pénz használata egyre elterjedtebbé vált - nemcsak az online játékokban találkozhatunk ezzel, hanem bankkártyák használata során is -, a kézzel fogható pénzmozgás lassan el is tűnik az életünkből. Fontos még felnőttként is megérteni a láthatatlan pénz mibenlétét, mit jelent az, ha a pénz elfogyott a bankszámlánkról, és hogy az mennyi munkával térül meg. A pénzügyi tudatosság kialakulásához nem kell feltétlen meg is fogni a pénzt. A mostani gyerekeknek ezt már talán nem is kell magyarázni. Figyeljünk, mit értenek meg a pénzkezelésből. Ennek a mindennapi kommunikáció részének kéne lennie."

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?