20 °C Budapest
Minden a zsebpénzen múlik: sok szülő elrontja, a gyerek örökké fizetheti az árát

Minden a zsebpénzen múlik: sok szülő elrontja, a gyerek örökké fizetheti az árát

2018. szeptember 7. 05:36

A zsebpénz kérdése minden családban előkerül előbb vagy utóbb, sok helyen rengeteg bizonytalanság, és főleg vita van körülötte. A szülők nem tudják eldönteni, adják-e vagy ne, beleszóljanak-e, mire költi a gyermek, vagy hagyják, hadd tanulja meg a saját kárán?


Több szempontból is fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb megtanulják a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát. Szakértők szerint, ha ezekről a dolgokról van sejtésük, akkor már nagyon sokat tettek a szülők azért, hogy gyermekeik tudatosan gazdálkodó felnőttekké váljanak.

Érdemesebb tehát minél korábban megtanítani a gyerekeknek a legfontosabb pénzügyi alapismereteket, de előtte feltétlenül gondoljuk át, pontosan mik a céljaink, és miképp szeretnénk elérni őket. Ebben sokat segíthetnek a szakember tanácsai.

"Várjuk meg a zsebpénzzel azt a kort, amikor már nem csak ismeri a számok fogalmát, de tud is számolni, kiismeri magát a 100-as számkörben"

  - tudtuk meg Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadótól. Ez nagyjából az általános iskola második évfolyamát jelenti, akkora érik meg egy gyerek arra, hogy önállóan is kezeljen pénzt. A zsebpénz a pénzügyi nevelés egy kiváló eszköze.

Sokan a házimunkáért cserébe fizetne a gyereknek: ha kiviszi a szemetet, vagy elmosogat, extra százasok üthetik a markát. De az sem ritka, hogy az iskolában szerzett jó jegyeket jutalmazzák így. A szakember azonban erre nem buzdítja a szülőket, szerinte

a pénz nem válhat nevelési eszközzé.

A házimunka és a tanulás a gyerek kötelessége, ezekért nem jár neki külön díjazás. A pénz ne legyen jutalom, arról nem is beszélve, hogy így túlságosan anyagiassá válhat.

Konkrét ajánlás nincs

Egy tavalyi kutatás szerint a 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, melyek átlagos értéke a felmérés szerint heti 1100 forint. A zsebpénzt egyértelműen a napi apróbb kiadások fedezésére adják a szülők. 52 százalékuk az iskolai büfében való vásárlásra, 48 százalékuk szórakozásra, mozira, míg 43 százalékuk a hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására adnak egy bizonyos összeget - derült ki az NRC piackutató cég tavaly végzett felméréséből. Ötből négy szülő jellemzően 11-12 éves kortól tipikusan heti rendszerességgel ad zsebpénzt a gyerekének és 77 százalékuk úgy gondolja, hogy ezzel könnyebben megtanulható a pénz kezelése.

Papszt Kriszta szerint nem érdemes konkrét ajánlást tenni arra vonatkozóan, hogy ki mennyi pénz adjon a gyerekének hetente vagy havonta, ez mindenkinek a saját anyagi helyzetétől függ. Túl sokat azonban nem érdemes, hiszen akkor úgy nem fogja megtanulni a pénz valódi értékét.

Azt ne vedd meg!

Nagy kérdés, hogy a szülő, ha már egyszer odaadja azt a zsebpénz a gyereknek, utána beleszólhat-e, hogy mire költse. Nyilván sugallhatja, de nagyobb korban erre már nincs nagyon rálátása, lehetősége. A beosztást is meg kell tanulni, gyakran a saját bőrén. Jó eszköz lehet azonban erre, ha kap egy bizonyos összeget, amelyből gazdálkodhat, de például meg kell vennie belőle a bérletét is, vagy be kell fizetnie az ebédet. A fennmaradó összeget pedig arra költi amire akarja. Ezt azonban tisztázzuk levele előre.

Ez a módszer arra készítheti fel, hogy felnőtt korában is lesznek majd rendszeres befizetnivalói, melyeket nem úszhat meg.

A kisebbeknek érdemes naponta, vagy hetente adni egy kis zsebpénzt, a nagyobbaknak, akik már jobban be tudják osztani, kialakult az időfogalmuk, havonta.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Utalom!

Persze nem kell feltétlenül készpénzzel bajlódni, számlát is nyithatunk már 6 éves kortól a gyermek nevére. Ebben az esetben természetesen még a szülő a valódi számlatulajdonos, mégis jó eszköz, hogy megtanítsuk a bankszámla fogalmát már a legkisebbeknek is, és egyben meg is tudjuk mutatni neki, hogy működik az online bankolás. Ezzel is a takarékoskodásra ösztönözzük, hiszen egy helyen gyűlik a pénze, amire minden nap ránézhet.

Ma már ugyan a bankok nem adnak látványos kamatokat, de mi azért eljátszhatjuk: ha nem költi el a pénzét, hanem a szüleinél hagyja, akkor az ott kamatozni fog bizonyos százalékot. Ha valamennyivel több pénzt kap vissza, mint amennyit átadott nekünk megőrzésre, akkor

máris jó úton haladunk afelé, hogy megértessük vele a kamat és a százalék fogalmait.

Néha nem is olyan könnyű eldönteni, melyik bank ajánlata a legmegfelelőbb számunkra, a Pénzcentrum lakossági bankszámla kalkulátora azonban ebben is segíthet. Válaszd ki, számodra mi a fontos, és hasonlítsd össze ezek alapján a bankszámlákat! Találd meg a hozzád leginkább illőt kalkulátorunk segítségével, legyen szó akár alacsony költségekről, akár a széles körű felhasználhatóságról!

A Pénzcentrum kalkulátor diákoknak szóló két legjobb ajánlata: a Budapest Bank Diákszámlája, melynek első éves díja 4164 forint, a Sberbank Diákszámlájánaka költsége 14 702 forint évente, mely az előzőhöz képest igen borsos ár.

Ha a gyermek még túl fiatal egy saját számlához, akkor a szülő a saját nevére is nyithatja, majd társkártyát igényelhet hozzá, amit a gyerek használhat és az online bankolást is gyakorolhatja. Lakossági folyószámlát sok bank kínál, kalkulátorunk segítságével kiválaszthatod a számodra megfelelőt. Példaként a CIB Banknál 1848 forint éves díjjal kell számolnunk, a Gránit Banknál2220 forinttal, a Raiffeisen Banknál 8813 forinttal, a Budapest Banknál12137 forinttal.

Esetleg az is jó megoldás lehet, ha választunk egy sima lakossági számlát, amihez igényelünk egy pre paid kártyát. Ezt annyi pénzzel töltjük fel, amennyivel gondoljuk, így a gyerek nem tud többet költeni, mint szeretnénk. A különböző lehetőségekről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.

Könnyű elrontani

Sok szülő ennek ellenére úgy gondolkodik, hogy nem ad pénzt a gyerek kezébe, úgysem tud bánni vele, majd ő megvesz neki mindent, amire szüksége van. Ez azonban azért káros, mert így sosem fogja megtanulni beosztani, és meglehet, hogy felnőttként egy életen keresztül kínlódni fog a saját pénzügyeivel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?