12 °C Budapest
Minden a zsebpénzen múlik: sok szülő elrontja, a gyerek örökké fizetheti az árát

Minden a zsebpénzen múlik: sok szülő elrontja, a gyerek örökké fizetheti az árát

2018. szeptember 7. 05:36

A zsebpénz kérdése minden családban előkerül előbb vagy utóbb, sok helyen rengeteg bizonytalanság, és főleg vita van körülötte. A szülők nem tudják eldönteni, adják-e vagy ne, beleszóljanak-e, mire költi a gyermek, vagy hagyják, hadd tanulja meg a saját kárán?


Több szempontból is fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb megtanulják a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát. Szakértők szerint, ha ezekről a dolgokról van sejtésük, akkor már nagyon sokat tettek a szülők azért, hogy gyermekeik tudatosan gazdálkodó felnőttekké váljanak.

Érdemesebb tehát minél korábban megtanítani a gyerekeknek a legfontosabb pénzügyi alapismereteket, de előtte feltétlenül gondoljuk át, pontosan mik a céljaink, és miképp szeretnénk elérni őket. Ebben sokat segíthetnek a szakember tanácsai.

"Várjuk meg a zsebpénzzel azt a kort, amikor már nem csak ismeri a számok fogalmát, de tud is számolni, kiismeri magát a 100-as számkörben"

  - tudtuk meg Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadótól. Ez nagyjából az általános iskola második évfolyamát jelenti, akkora érik meg egy gyerek arra, hogy önállóan is kezeljen pénzt. A zsebpénz a pénzügyi nevelés egy kiváló eszköze.

Sokan a házimunkáért cserébe fizetne a gyereknek: ha kiviszi a szemetet, vagy elmosogat, extra százasok üthetik a markát. De az sem ritka, hogy az iskolában szerzett jó jegyeket jutalmazzák így. A szakember azonban erre nem buzdítja a szülőket, szerinte

a pénz nem válhat nevelési eszközzé.

A házimunka és a tanulás a gyerek kötelessége, ezekért nem jár neki külön díjazás. A pénz ne legyen jutalom, arról nem is beszélve, hogy így túlságosan anyagiassá válhat.

Konkrét ajánlás nincs

Egy tavalyi kutatás szerint a 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, melyek átlagos értéke a felmérés szerint heti 1100 forint. A zsebpénzt egyértelműen a napi apróbb kiadások fedezésére adják a szülők. 52 százalékuk az iskolai büfében való vásárlásra, 48 százalékuk szórakozásra, mozira, míg 43 százalékuk a hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására adnak egy bizonyos összeget - derült ki az NRC piackutató cég tavaly végzett felméréséből. Ötből négy szülő jellemzően 11-12 éves kortól tipikusan heti rendszerességgel ad zsebpénzt a gyerekének és 77 százalékuk úgy gondolja, hogy ezzel könnyebben megtanulható a pénz kezelése.

Papszt Kriszta szerint nem érdemes konkrét ajánlást tenni arra vonatkozóan, hogy ki mennyi pénz adjon a gyerekének hetente vagy havonta, ez mindenkinek a saját anyagi helyzetétől függ. Túl sokat azonban nem érdemes, hiszen akkor úgy nem fogja megtanulni a pénz valódi értékét.

Azt ne vedd meg!

Nagy kérdés, hogy a szülő, ha már egyszer odaadja azt a zsebpénz a gyereknek, utána beleszólhat-e, hogy mire költse. Nyilván sugallhatja, de nagyobb korban erre már nincs nagyon rálátása, lehetősége. A beosztást is meg kell tanulni, gyakran a saját bőrén. Jó eszköz lehet azonban erre, ha kap egy bizonyos összeget, amelyből gazdálkodhat, de például meg kell vennie belőle a bérletét is, vagy be kell fizetnie az ebédet. A fennmaradó összeget pedig arra költi amire akarja. Ezt azonban tisztázzuk levele előre.

Ez a módszer arra készítheti fel, hogy felnőtt korában is lesznek majd rendszeres befizetnivalói, melyeket nem úszhat meg.

A kisebbeknek érdemes naponta, vagy hetente adni egy kis zsebpénzt, a nagyobbaknak, akik már jobban be tudják osztani, kialakult az időfogalmuk, havonta.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Utalom!

Persze nem kell feltétlenül készpénzzel bajlódni, számlát is nyithatunk már 6 éves kortól a gyermek nevére. Ebben az esetben természetesen még a szülő a valódi számlatulajdonos, mégis jó eszköz, hogy megtanítsuk a bankszámla fogalmát már a legkisebbeknek is, és egyben meg is tudjuk mutatni neki, hogy működik az online bankolás. Ezzel is a takarékoskodásra ösztönözzük, hiszen egy helyen gyűlik a pénze, amire minden nap ránézhet.

Ma már ugyan a bankok nem adnak látványos kamatokat, de mi azért eljátszhatjuk: ha nem költi el a pénzét, hanem a szüleinél hagyja, akkor az ott kamatozni fog bizonyos százalékot. Ha valamennyivel több pénzt kap vissza, mint amennyit átadott nekünk megőrzésre, akkor

máris jó úton haladunk afelé, hogy megértessük vele a kamat és a százalék fogalmait.

Néha nem is olyan könnyű eldönteni, melyik bank ajánlata a legmegfelelőbb számunkra, a Pénzcentrum lakossági bankszámla kalkulátora azonban ebben is segíthet. Válaszd ki, számodra mi a fontos, és hasonlítsd össze ezek alapján a bankszámlákat! Találd meg a hozzád leginkább illőt kalkulátorunk segítségével, legyen szó akár alacsony költségekről, akár a széles körű felhasználhatóságról!

A Pénzcentrum kalkulátor diákoknak szóló két legjobb ajánlata: a Budapest Bank Diákszámlája, melynek első éves díja 4164 forint, a Sberbank Diákszámlájánaka költsége 14 702 forint évente, mely az előzőhöz képest igen borsos ár.

Ha a gyermek még túl fiatal egy saját számlához, akkor a szülő a saját nevére is nyithatja, majd társkártyát igényelhet hozzá, amit a gyerek használhat és az online bankolást is gyakorolhatja. Lakossági folyószámlát sok bank kínál, kalkulátorunk segítságével kiválaszthatod a számodra megfelelőt. Példaként a CIB Banknál 1848 forint éves díjjal kell számolnunk, a Gránit Banknál2220 forinttal, a Raiffeisen Banknál 8813 forinttal, a Budapest Banknál12137 forinttal.

Esetleg az is jó megoldás lehet, ha választunk egy sima lakossági számlát, amihez igényelünk egy pre paid kártyát. Ezt annyi pénzzel töltjük fel, amennyivel gondoljuk, így a gyerek nem tud többet költeni, mint szeretnénk. A különböző lehetőségekről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.

Könnyű elrontani

Sok szülő ennek ellenére úgy gondolkodik, hogy nem ad pénzt a gyerek kezébe, úgysem tud bánni vele, majd ő megvesz neki mindent, amire szüksége van. Ez azonban azért káros, mert így sosem fogja megtanulni beosztani, és meglehet, hogy felnőttként egy életen keresztül kínlódni fog a saját pénzügyeivel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 09:22