13 °C Budapest

Minden a zsebpénzen múlik: sok szülő elrontja, a gyerek örökké fizetheti az árát

2018. szeptember 7. 05:36

A zsebpénz kérdése minden családban előkerül előbb vagy utóbb, sok helyen rengeteg bizonytalanság, és főleg vita van körülötte. A szülők nem tudják eldönteni, adják-e vagy ne, beleszóljanak-e, mire költi a gyermek, vagy hagyják, hadd tanulja meg a saját kárán?


Több szempontból is fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb megtanulják a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát. Szakértők szerint, ha ezekről a dolgokról van sejtésük, akkor már nagyon sokat tettek a szülők azért, hogy gyermekeik tudatosan gazdálkodó felnőttekké váljanak.

Érdemesebb tehát minél korábban megtanítani a gyerekeknek a legfontosabb pénzügyi alapismereteket, de előtte feltétlenül gondoljuk át, pontosan mik a céljaink, és miképp szeretnénk elérni őket. Ebben sokat segíthetnek a szakember tanácsai.

"Várjuk meg a zsebpénzzel azt a kort, amikor már nem csak ismeri a számok fogalmát, de tud is számolni, kiismeri magát a 100-as számkörben"

  - tudtuk meg Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadótól. Ez nagyjából az általános iskola második évfolyamát jelenti, akkora érik meg egy gyerek arra, hogy önállóan is kezeljen pénzt. A zsebpénz a pénzügyi nevelés egy kiváló eszköze.

Sokan a házimunkáért cserébe fizetne a gyereknek: ha kiviszi a szemetet, vagy elmosogat, extra százasok üthetik a markát. De az sem ritka, hogy az iskolában szerzett jó jegyeket jutalmazzák így. A szakember azonban erre nem buzdítja a szülőket, szerinte

a pénz nem válhat nevelési eszközzé.

A házimunka és a tanulás a gyerek kötelessége, ezekért nem jár neki külön díjazás. A pénz ne legyen jutalom, arról nem is beszélve, hogy így túlságosan anyagiassá válhat.

Konkrét ajánlás nincs

Egy tavalyi kutatás szerint a 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, melyek átlagos értéke a felmérés szerint heti 1100 forint. A zsebpénzt egyértelműen a napi apróbb kiadások fedezésére adják a szülők. 52 százalékuk az iskolai büfében való vásárlásra, 48 százalékuk szórakozásra, mozira, míg 43 százalékuk a hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására adnak egy bizonyos összeget - derült ki az NRC piackutató cég tavaly végzett felméréséből. Ötből négy szülő jellemzően 11-12 éves kortól tipikusan heti rendszerességgel ad zsebpénzt a gyerekének és 77 százalékuk úgy gondolja, hogy ezzel könnyebben megtanulható a pénz kezelése.

Papszt Kriszta szerint nem érdemes konkrét ajánlást tenni arra vonatkozóan, hogy ki mennyi pénz adjon a gyerekének hetente vagy havonta, ez mindenkinek a saját anyagi helyzetétől függ. Túl sokat azonban nem érdemes, hiszen akkor úgy nem fogja megtanulni a pénz valódi értékét.

Azt ne vedd meg!

Nagy kérdés, hogy a szülő, ha már egyszer odaadja azt a zsebpénz a gyereknek, utána beleszólhat-e, hogy mire költse. Nyilván sugallhatja, de nagyobb korban erre már nincs nagyon rálátása, lehetősége. A beosztást is meg kell tanulni, gyakran a saját bőrén. Jó eszköz lehet azonban erre, ha kap egy bizonyos összeget, amelyből gazdálkodhat, de például meg kell vennie belőle a bérletét is, vagy be kell fizetnie az ebédet. A fennmaradó összeget pedig arra költi amire akarja. Ezt azonban tisztázzuk levele előre.

Ez a módszer arra készítheti fel, hogy felnőtt korában is lesznek majd rendszeres befizetnivalói, melyeket nem úszhat meg.

A kisebbeknek érdemes naponta, vagy hetente adni egy kis zsebpénzt, a nagyobbaknak, akik már jobban be tudják osztani, kialakult az időfogalmuk, havonta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Utalom!

Persze nem kell feltétlenül készpénzzel bajlódni, számlát is nyithatunk már 6 éves kortól a gyermek nevére. Ebben az esetben természetesen még a szülő a valódi számlatulajdonos, mégis jó eszköz, hogy megtanítsuk a bankszámla fogalmát már a legkisebbeknek is, és egyben meg is tudjuk mutatni neki, hogy működik az online bankolás. Ezzel is a takarékoskodásra ösztönözzük, hiszen egy helyen gyűlik a pénze, amire minden nap ránézhet.

Ma már ugyan a bankok nem adnak látványos kamatokat, de mi azért eljátszhatjuk: ha nem költi el a pénzét, hanem a szüleinél hagyja, akkor az ott kamatozni fog bizonyos százalékot. Ha valamennyivel több pénzt kap vissza, mint amennyit átadott nekünk megőrzésre, akkor

máris jó úton haladunk afelé, hogy megértessük vele a kamat és a százalék fogalmait.

Néha nem is olyan könnyű eldönteni, melyik bank ajánlata a legmegfelelőbb számunkra, a Pénzcentrum lakossági bankszámla kalkulátora azonban ebben is segíthet. Válaszd ki, számodra mi a fontos, és hasonlítsd össze ezek alapján a bankszámlákat! Találd meg a hozzád leginkább illőt kalkulátorunk segítségével, legyen szó akár alacsony költségekről, akár a széles körű felhasználhatóságról!

A Pénzcentrum kalkulátor diákoknak szóló két legjobb ajánlata: a Budapest Bank Diákszámlája, melynek első éves díja 4164 forint, a Sberbank Diákszámlájánaka költsége 14 702 forint évente, mely az előzőhöz képest igen borsos ár.

Ha a gyermek még túl fiatal egy saját számlához, akkor a szülő a saját nevére is nyithatja, majd társkártyát igényelhet hozzá, amit a gyerek használhat és az online bankolást is gyakorolhatja. Lakossági folyószámlát sok bank kínál, kalkulátorunk segítságével kiválaszthatod a számodra megfelelőt. Példaként a CIB Banknál 1848 forint éves díjjal kell számolnunk, a Gránit Banknál2220 forinttal, a Raiffeisen Banknál 8813 forinttal, a Budapest Banknál12137 forinttal.

Esetleg az is jó megoldás lehet, ha választunk egy sima lakossági számlát, amihez igényelünk egy pre paid kártyát. Ezt annyi pénzzel töltjük fel, amennyivel gondoljuk, így a gyerek nem tud többet költeni, mint szeretnénk. A különböző lehetőségekről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.

Könnyű elrontani

Sok szülő ennek ellenére úgy gondolkodik, hogy nem ad pénzt a gyerek kezébe, úgysem tud bánni vele, majd ő megvesz neki mindent, amire szüksége van. Ez azonban azért káros, mert így sosem fogja megtanulni beosztani, és meglehet, hogy felnőttként egy életen keresztül kínlódni fog a saját pénzügyeivel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem