21 °C Budapest
Érik az újabb krízis: 2019-ben már látni fogjuk az összeomlás első jeleit

Érik az újabb krízis: 2019-ben már látni fogjuk az összeomlás első jeleit

2018. június 28. 10:30

Előbb utóbb biztosan lesz válság, ám ennek pontos időpontját nem lehet megmondani - hangzott el a Concorde Értékpapír Zrt. mai sajtótájékoztatóján. Szintén kérdés, hogy ezt mi fogja kirobbantani: természetesen a kibontakozó kereskedelmi háború nem kedvez a világgazdaságnak, ugyanakkor fontos látni, hogy olyan jelentős válsággóc, amely 10 éve a jelzáloghitelek terén kialakult, most nincsen.

Soha, senki nem nyerhet, ha így próbálja meg kezelni a konfliktusokat - ez történelmi tapasztalat

- szögezte le a nemrég kirobbant kereskedelmi háborúval kapcsolatban Jaksity György. A Concorde Értékpapír Zrt. alapítója hozzátette: ettől függetlenül mindig vannak olyan politikusok, akik arra számítanak, hogy mégsem ők lesznek majd a vesztes oldalon; ugyanakkor nincsen elméleti alapja annak, hogy az amerikai gazdaság helyzete valóban javulna az agresszív lépések nyomán.

Jaksity György szerint már az is meglepetés, hogy egyáltalán ekkorára hízott a kereskedelmi háború. Mint mondta, amennyiben tovább eszkalálódik a történet, akkor akár súlyosabb politikai következményei is lehetnek. Jaksity viszont azt is leszögezte, hogy amennyiben lényegi változás nem történik a későbbiekben, akkor a jelenlegi állapot akár évekig is elhúzódhat.

A válsággal kapcsolatban a Concorde alapítója elmondta, hogy

"nem lehet tudni, hogy pontosan mikor lesz krízis, az viszont biztos, hogy lesz, hiszen a fellendülési ciklus lassan a végére ér."

Mint emlékeztetett, a mostani a világ egyik leghosszabb, ugyanakkor a leggyengébb fellendülési szakasza. "Akár már az idei év végén, a jövő év elején előre jelezheti a tőzsde, hogy baj lesz, de ez egy pesszimistább forgatókönyv. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy most nincsen akkora válsággóc, mint 10 évvel ezelőtt a jelzáloghitel terén" - részletezte a helyzetet Jaksity György.

A fejlődő piacok már most is válságban vannak. Magyarország régiója azonban még relatíve jól áll

- tette hozzá az elhangzottakhoz Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mi lesz a forinttal?

Jelenleg a forint a legrosszabbul teljesítő feltörekvő devizák között van, hiszen az elmúlt napokban már a szintén gyengélkedő török lírával szemben is gyengült - mondta el Samu János, a Concorde elemzési vezetője. Fontos ugyanakkor, hogy a forint gyengülését leginkább a jegybanki politika okozza, fundamentálisan azonban Magyarország jobban áll, mint 10 éve.

A szakember szerint a jegybank vezetői jelenleg keresik azt a módszert, amivel kihátrálhatnak az eddigi laza kommunikációból. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a forint gyengülésének mértéke még nem érte el a központi bank ingerküszöbét. Samu János szerint azonban egy tartósan 330 körüli árfolyam rövidesen 4 százalékos, vagy magasabb inflációt eredményezne. A szakember ezért is véli úgy, hogy rövidesen érkezni fog valamilyen jelzés a jegybank felől, amivel megpróbálják megállítani a forint további gyengülését.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?