Egyetlen klikkelés a netbankodban: 60 ezret spórolhatsz évente

Egyetlen klikkelés a netbankodban: 60 ezret spórolhatsz évente

2018. április 13. 14:15

Sokaknak tűnhet nehéznek, akár lehetetlennek, hogy rendszeresen félretegyen a fizetéséből. Pedig néhány, a mindennapi rutinba beépített módszerrel ez igazán könnyen megvalósítható. Az alábbiakban bemutatunk néhány ilyen módszert, amelyek betartásával szinte észrevétlenül takaríthatunk meg.

Gyakran előfordul, hogy még az átlagnál jobban kereső emberek sem képesek rendszeresen megtakarítani, mert egyszerűen hozzászoktak ahhoz, hogy minden hónapban elköltik a teljes fizetésüket. Talán nem kell külön részletezni, hogy miért is veszélyes, ha valaki így vezeti pénzügyeit. Itt a Pénzcentrumon is gyakran foglakoztunk már azzal, hogy mennyire fontos, hogy 6 havi jövedelmünknek megfelelő megtakarításunk, úgynevezett vésztartalékunk legyen.

Talán sokaknak tűnik nehezen megoldható feladatnak, hogy rendszeresen megtakarítsanak, pedig ennek megvalósítása sokkal könnyebb, mint hinnénk. Az alábbiakban bemutatunk néhány módszert, melyek napi rutinba való beépítésével szinte észrevétlenül spórolhatunk meg pénzt.

Spóroljunk az ételen

Az egyik terület, ahol rengeteget lehet spórolni, az az étkezés. Erre egy jó megoldás lehet, ha kijelölünk egy napot, amikor mindig előre megtervezzük, hogy mit fogunk enni a következő héten. A tervezésnek hála nyomon tudjuk követni, hogy mennyi pénzt költünk étkezésre, illetve elkerüljük azt, hogy az utolsó pillanatban, impulzusszerűen vásároljunk valamit. Ezzel már önmagában sok pénzt lehet megspórolni.

Szintén megoldás lehet, ha a lehető legkevesebb alkalommal étkezünk éttermekben, vendéglátókban. Sokkal jobban jövünk ki anyagilag, ha magunknak készítjük el az élelmet, majd azt visszük be a munkahelyünkre. Ezekkel a megoldásokkal nem csak olcsóbban, de akár egészségesebben is étkezhetünk.

Olyan, apróságnak tűnő dolgokon is lehet spórolni, mint a kávé. Sokan munkába menet vásárolják meg a reggeli koffeinadagjukat, ahelyett, hogy azt még otthon, esetleg már a munkahelyükön fogyasztanák el.

Vásárolj a megfelelő időben

Egyszerű módja a spórolásnak, ha a ruhákat, ruházati cikkeket szezonon kívül vásároljuk meg. Magyarul: a téli ruhákat nyáron, a nyáriakat télen érdemes megvásárolni, hiszen így sokkal olcsóbban juthatunk hozzájuk. Élelmiszerek tekintetében pedig érdemes szezonálisan vásárolni, hiszen ekkor jóval olcsóbban kaphatjuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket. Ebben segítségünkre vannak az akciós újságok, melyek hétről hétre összefoglalják az éppen aktuális lehetőségeket.

Minőség vs. mennyiség

Sokan próbálnak meg azon spórolni, hogy a háztartási cikkekből, esetleg ruhákból az olcsóbb, ugyanakkor szerényebb minőségű termékeket vásárolják meg. Nos, elsőre valóban úgy tűnhet, hogy ezzel pénzt takarítottunk meg, ám ha néhány hónappal később máris újból meg kell vásárolnunk ugyan azt, mert az előbbi darab tönkre is ment, akkor lehet mégsem hoztuk meg a legjobb döntést. Érdemes lehet a drágább, ugyanakkor magasabb minőségű cikkeket megvásárolni, hiszen lehetséges, hogy hosszabb távon mégiscsak ez a döntés a pénztárcabarátabb.

Vásárolj online

Szintén pénzt takaríthatunk meg, ha online vásároljuk meg a háztartási cikkeket. Egyrészt így gyorsan képbe kerülhetünk, hogy mi számít egy-egy cikknél normális árfekvésnek, másrészt időt is spórolunk, hiszen nem kell boltról boltra járnunk a legjobb termék megtalálása céljából.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha pedig valamire már nincsen szükségünk - adjuk el! Sokakra jellemző, hogy a már nem használt holmikat is gyűjtögetik otthon, "hátha még jó lesz valamire". Nos, ha valamit évek óta nem használtunk, akkor valószínű, hogy már nem is nagyon fogjuk, így jobb megválni tőle. Az így befolyt - akár csak minimális összegű - pénzt máris félretehetjük.

Takarítsunk meg automatikusan

A pénz megtakarításának egyik leginkább fájdalommentes módja, ha beállítunk a bankszámlánkon egy automatikus átutalási megbízást. Érdemes ezt a fizetésünk érkezése körüli időpontra megtenni, hiszen így akár észre sem vesszük, hogy a fizetésünknél alacsonyabb összeggel kezdjük a hónapot, ugyanakkor a megtakarítási számlánkon már ott is van a félretett összeg.

Gondoljunk csak bele: ha csak 5 ezer forintot félreteszünk így havonta, akkor éves szinten máris spóroltunk 60 ezer forintot. Ráadásul az internetbankon keresztül mindezt néhány kattintással beállíthatjuk magunknak.
Válts számlacsomagot!
Sok pénzt spórolhatunk a számunkra megfelelő számlacsomag kiválasztásával is. Mindebben segítségünkre van a Pénzcentrum kalkulátora, amely néhány beállítást követően megmutatja számunkra az éppen aktuális ajánlatokat. Néhány ezek közül:

Gránit Bank: az első évben 0, a második évtől 7 522 forint az éves számlavezetési díj.


Sberbank: az első évben 2 880, a második évtől 6 080 forint az éves számlavezetési díj.

Budapest Bank: az első évben 8 030, a második évtől 10 030 forint az éves számlavezetési díj.

Ésszel szórjuk a pénzt

Természetesen nem az a cél, hogy hónapról hónapra sanyargassuk önmagunkat. Mindenkinek van valamilyen hobbija, amire szívesen költ, hiszen ez teszi boldoggá. Ezzel nincs is semmi gond, ugyanakkor érdemes ezt is ésszel, átgondoltan csinálni. Határozzunk meg egy összeget, amit a szórakozásunkra - utazásra, edzésre, bármire - szánunk, és ezt ne is habozzunk elkölteni. Ugyanakkor fontos, hogy tartsuk be ezt a határt, ennél ne költsünk többet, hiszen az a költségvetésünk felborulásával járna.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?