8 °C Budapest

Jó hírt kaptak a magyarok is: olcsóbb lesz külföldre utalni

2018. március 29. 16:00

Az Európai Bizottság javaslatot tett az euróban történő határokon átnyúló fizetések költségének csökkentésére az egész Unióban. A nem euróövezeti országok állampolgárai és kisvállalkozásai örülhetnek, mert így például sokat spórolhatnak egy külföldre irányuló eurós átutalásnál.

A mai javaslat célja, hogy ezt az előnyt kiterjessze az euróövezeten kívüli országok lakosságára és vállalkozásaira. Ennek révén valamennyi fogyasztó és vállalkozás teljes mértékben élvezheti az egységes piac előnyeit, amikor külföldre pénzt küld, ott fizet vagy készpénzt vesz fel.

Ennek lényege: mostantól ugyanakkora árat - egy csekély vagy zéró összegű díjat - számolnak fel az euróövezeten kívül euróban teljesített Unión belüli határokon átnyúló fizetésekért, mint a helyi hivatalos pénznemben eszközölt belföldi fizetésekért.

A Bizottság továbbá a mai napon javaslatot tett a valutaátszámítási szolgáltatások átláthatóságának és versenyének erősítésére azokban az esetekben, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak árukat és szolgáltatásokat.

"A mai javaslattal az euróövezeten kívüli országok polgárainak és vállalkozásainak az euróövezet lakóival azonos feltételeket biztosítunk az euróban történő határokon átnyúló fizetések során" - értékelte a javaslatot Valdis Dombrovskis, a Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke.

Minden európai polgár ugyanakkora költséggel utalhat át eurót más tagállamokba, mint amennyit egy belföldi ügyletért fizetne. A mai javaslat előírja továbbá a valutaátszámítás teljes átláthatóságát, amikor a fogyasztók kártyával fizetnek egy olyan országban, amely a sajátjuktól eltérő pénznemmel rendelkezik - tette hozzá.

A lényeges pontok

A határokon átnyúló fizetésekről szóló rendelet 2001-es bevezetésének köszönhetően az euróövezet fogyasztói és vállalkozásai már jelenleg is rendkívül alacsony díj ellenében teljesíthetnek határokon átnyúló fizetéseket euróban. A jelenlegi szabályok szerint az euróövezet lakói és vállalkozási számára nem jelent különbséget, hogy saját országukban vagy az euróövezet valamely másik tagállamában végeznek euróügyleteket. A mai javaslat célja, hogy ezt az előnyt kiterjessze az euróövezeten kívüli országok lakosságára és vállalkozásaira azok külföldi utazásai vagy fizetései során, megszüntetve az EU-n belüli határokon átnyúló euróügyletek magas költségét.

A Bizottság becslése szerint 1 milliárd eurós éves megtakarítást hoz a javaslat a fogyasztóknak és a vállalatoknak.

Az előzményekről itt írtunk bővebben:

A javaslat kimondja:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Az euróban történő határokon átnyúló fizetésekért felszámolt díjak megegyeznek azzal, amit helyi pénznemben történő, egyenértékű belföldi fizetésekért számolnának fel. Ez néhány euróra vagy akár pár centre fogja leszorítani a díjakat.
  • A mai javaslat átláthatóságot teremt a különböző uniós pénznemeket érintő fizetések tekintetében is. Jelenleg a fogyasztók általában nem kapnak tájékoztatást a valutaátszámítással járó ügyletek költségéről, illetve nincsenek tisztában azzal. A javaslat ezért előírja, hogy a fogyasztókat teljeskörűen tájékoztatni kell, mielőtt ilyen fizetést végeznek (pl. külföldön használják kártyájukat, legyen szó akár ATM-ből való készpénzfelvételről, akár értékesítési helyen való kártyás fizetésről).

A jogalkotási javaslat most benyújtásra kerül az Európai Parlamenthez és a Tanácshoz elfogadás céljából. Amennyiben a bizottsági tervezetet elfogadják onnantól kezdődően indul a 3 éves átmeneti időszak és időt kapnak a szolgáltatók, hogy megfelelővé tegyék szoftvereiket és felszereléseiket.

Így működik majd a gyakorlatban

A mostani jelentős díjak gátolják az egységes piacot, mivel akadályokat emelnek a (más valutaövezetben árukat vagy szolgáltatásokat vásároló) háztartások, a vállalkozások és különösen a kkv-k határokon átnyúló tevékenysége elé. Ezért jelentősen eltér a közös valutát használó euróövezeti lakosok helyzete az euróövezeten kívüli országok lakóiétól, akik csak országukon belül végezhetnek olcsó ügyleteket - állapítja meg az Európai Bizottság anyaga.

A Bizottság anyaga példákat is említ. A jövőben egy Bulgáriából kezdeményezett, euróban történő határokon átnyúló átutalás árazása megegyezik majd a bolgár levában történő belföldi átutaláséval. Ez lényeges változás, mivel egyes euróövezeten kívüli tagállamokban egy egyszerű átutalásért is horribilis díjakat számolhattak fel (akár 24 eurót egy 10 eurós átutalásért!).

Egy másik eset, amikor például egy szlovák fogorvos Prágában dolgozik és rendszeresen hazautalja fizetését Szlovákiába és minden egyes utalás után komoly átutalási díjat fizet minden hónapban. A jövőben ez a díj lényegesen csökkenhet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 15:57
A Demokratikus Koalícióhoz közeli Nyugati Fény szerint a Telex, a hvg és a 24.hu Magyar Péter kampán...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem