30 °C Budapest
Erős kijelentés: pénzügyeiről vallott Dobó Kata

Erős kijelentés: pénzügyeiről vallott Dobó Kata

2017. december 9. 16:01

Egyáltalán nem ért a pénzügyekhez Dobó Kata, illetve olyan karrieristának sem tartja magát, mint amilyen a Korhatáros szerelemben általa megszemélyesített Júlia - árulta el a színésznő.

A Korhatáros szerelemben eljátszott karakter, valamint a saját személyisége közötti különbségekről vallott Dobó Kata a Borsnak. A sorozatban a színésznő által megszemélyesített Júlia egy intrikus, karrierista személyiség, miközben Dobó a valóságban nem ilyennek tartja magát.

A színésznő azt is elárulta, hogy sorozatbeli karakterével ellentétben ő nem üzletasszony.

Sőt elég rossz üzleti érzékem van. Nem értek a pénzhez, hogy lehet fialtatni, hogyan marad több. Nagyon irigylem azokat a nőket, akiknek erre rááll az agya. Ilyen szempontból művész vagyok. Ha van pénz, az tök jó, ha nincs, az irtó szomorú.

-árulta el.

Dobó Kata úgy gondolja, hogy azok, akiknek gyerekük van már sokkal tudatosabban tervezik a jövőjüket, mint a gyerek nélküli embertársaik. A tervezésre szükség is van, hiszen Dobó úgy gondolja, hogy jelenlegi világunk furcsa és kiszámíthatatlan. A színésznő itt nem kifejezetten a saját hivatására gondol, szerinte ez általánosságban jellemzi a mostani körülményeket.

Sosem árt készülni az ínséges időkre

Bár a pénzügyekhez talán nem ért, de Dobó Katának abban mindenképpen igaza van, hogy gondolnunk kell a jövőnkre, hiszen sosem tudhatjuk mit hoz a holnap. Az első lépés ahhoz, hogy legalább viszonylagos anyagi biztonságban tudhassuk magunkat, hogy létrehozunk egy vésztartalékot.

Ehhez először is fel kell mérnünk, hogy mekkora összegből élünk havonta. Ha ezt megtettük, akkor ennek az összegnek legalább a hatszorosát fel kell halmoznunk, és betennünk egy olyan megtakarítási formába, amelyhez bármikor hozzáférhetünk. Ez lehet valamilyen likviditási, pénzpiaci befektetési alap, de lehet egy sima megtakarítási számla is valamelyik banknál.

Ha ugyanis rendelkezésünkre áll ez az összeg, máris jóval nagyobb a függetlenségünk, hiszen bármi is történik, tudjuk, hogy fél évig nem fogunk éhen halni. Ha például nem tetszik a munkahelyünk, akkor értelemszerűen könnyebben fogunk a váltás mellett dönteni, hiszen tudjuk, hogy van egy kis anyagi hátterünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek az összegnek a megteremtéséhez az egyik legegyszerűbb módszer, ha beállítunk a számlánkon egy automatikus, rendszeres átutalási megbízást, lehetőleg még a hónap elejére: így a fizetésünk megérkezése után, automatikusan teszünk félre egy kis pénzt a későbbiekre. Fontos, hogy ehhez a megtakarításhoz tényleg csak akkor nyúljunk hozzá, ha nagyon muszáj.

Az első lépés megtétele után már elgondolkodhatunk a továbbiakban is. Ilyenkor már érdemes átgondolni, hogy milyen célokra is szeretnénk megtakarítani: ha lakáscélunk van, akkor érdemes lakástakarékot nyitni, hiszen a befizetéseink után állami támogatást kapunk.

Ha még távolabbra tekintünk, és már a nyugdíjunkra is szeretnénk félretenni, akkor pedig érdemes lehet elgondolkodni valamelyik nyugdíjcélú megtakarítási formán, amelyek után pedig adójóváírást igényelhetünk, ugyancsak a befizetéseink után.

Pénzre van szükséged?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozási ajánlatokat. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%)

Címlapfotó: Zih Zsolt / MTI

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 12:09
Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Csoport igazgatósági elnöke egy most megjelent lapinter...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?