856 milliárd forintot jótékonykodott el ez az amerikai milliárdos

856 milliárd forintot jótékonykodott el ez az amerikai milliárdos

MTI
2017. július 15. 17:30

Nagyjából 3,17 milliárd dollárt (856 milliárd forint) adományozott jótékony célra Warren Buffett amerikai befektető, akinek eltökélt célja, hogy vagyona döntő részét karitatív célokra ajánlja fel.

A 86 éves üzletember Berkshire Hathaway befektetési holdingja értékpapírjaiból - 18,63 millió úgynevezett b-kategóriás részvényt - adományozott hétfőn öt közhasznú alapítványnak, amelyeket immár tizenkét éve támogat.

A mostani - egyben az eddigi legnagyobb - felajánlást is beleszámítva, Buffett körülbelül 27,54 milliárd dollárral támogatta a szervezetek munkáját 2006 óta. Az említett összegből nagyjából 21,9 milliárd dollár az oktatás és az egészségügy fejlesztésével, valamint a szegénység visszaszorításával foglalkozó Bill és Melinda Gates Alapítványhoz került, amely idén is a legnagyobb - hozzávetőlegesen 2,42 milliárd dollár értékű - részvénycsomagot kapta.

Az adomány további része az üzletember három felnőtt gyerekének - Howard, Susan és Peter - alapítványaihoz, valamint a néhai első felesége, Susan Thompson Buffett nevét viselő saját alapítványához került.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Buffett minden évben eladományozza vagyona egy jelentős részét. A Forbes magazin szerint az amerikai befektető a hétfői felajánlást követően is a negyedik helyen szerepel a világ leggazdagabb embereinek listáján, Bill Gates, a Microsoft társalapítója (89,4 milliárd dollár), Jeff Bezos, az Amazon.com Inc alapítója (84,8 milliárd dollár) és a spanyol Amancio Ortega, az Inditex textilipari vállalat és a Zara divatárumárka alapítója (81,8 milliárd dollár) után. Buffett idei felajánlásának bejelentése előtt a magazin 76,3 milliárd dollárra becsülte az üzletember nettó vagyonát.

A jótékonysági szervezetek rendszerint eladják a kapott részvényeket, hogy abból finanszírozzák tevékenységüket. Az üzletember ezen kívül más karitatív szervezetek munkáját is támogatja kisebb adományokkal. Buffett és Gates is tagjai a The Giving Pledge elnevezésű jótékonysági kezdeményezésnek, amelynek résztvevői vállalják, hogy vagyonuk döntő részét karitatív célokra ajánlják fel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20