14 °C Budapest

Legatyásodva várná saját halálát a magyar, de az csak nem fog eljönni

2017. június 30. 18:00

Egy pénzintézeti felmérés legfrissebb adatai szerint a magyarok mintegy 58 százaléka azért nem tesz félre az időskori évekre, mert - az emelkedő nyugdíjkorhatár miatt - egyáltalán nem számít rá, hogy megéli a nyugdíjas éveket. A felmérést készítő nyugdíjpénztár szerint könnyen elszámolhatja magát, aki ilyen logika alapján dönt az öngondoskodás szükségességéről.

A Finn Nyugdíjközpont idei elemzése szerint Magyarországon 65-66 év körül lesz a nyugdíjkorhatár a következő évtizedekben. A folyamatosan emelkedő, születéskor várható átlagos élettartamnak köszönhetően tehát, jó néhány évre elegendő vagyont kell felhalmozniuk azoknak, akik anyagi biztonságban szeretnék tölteni a nyugdíjas éveiket - írja közleményében az OTP Nyugdíjpénztár

Tapasztalataink szerint akár 10-15 millió forintos megtakarításra is szüksége lehet annak, aki az aktív években meg szokott életszínvonalon szeretné élni a nyugdíjas éveit. Ez az összeg első hallásra soknak tűnhet, azonban a mai 20-as éveik végén, 30-as éveikben járó munkavállalók folyamatos megtakarításokkal összegyűjthetik a szükséges vagyont. A pénztár eredményei azt mutatják, hogy sokan rájöttek már erre, hiszen az egyéni befizetések összege 28 százalékot emelkedett az idei év első negyedévében tavalyhoz képest. Ennek ellenére úgy látjuk, hogy még mindig sokan vannak, akik továbbra sem gondolnak előre a hosszú távú érdekeik megvalósítására

- figyelmeztetett Nagy Csaba az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A 2011 óta félévente elkészített OTP Öngondoskodási Index eredményei alapján az elmúlt hat évben három fő ellenérvet állítottak az aktív keresők az egyéni, nyugdíjcélú öngondoskodással szembe. Ezek jellemzően a 

  • túlságosan távoli cél, 
  • a vitatott felelősségi körök (2016-ban a megkérdezettek 73 százaléka válaszolta, hogy kizárólag az állam feladata biztosítani a lakosság időskori anyagi biztonságát) illetve 
  • a nyugdíjas évek eltűnése a folyamatosan emelkedő nyugdíjkorhatár és az ennél alacsonyabb átlagéletkor miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A KSH adatai szerint 2015-ben a születéskor várható élettartam férfiaknál 72, míg a nőknél 78 év volt. Fontos látni, hogy a trendek alapján Magyarországon ez az érték 2050-re szinte biztosan meghaladja mindkét nemnél a 80 évet, hiszen 2005-től vizsgálva tíz év alatt a férfiaknál 3,5 míg a nőknél 1,6 évvel nőtt a születéskor várható átlagos élettartam. 

Mindezeket figyelembe véve azok járnak legjobban, akik minél fiatalabban elkezdenek készülni és félretenni az időskori kiadásaikra, hiszen havi néhány ezer forintos megtakarítással már felhalmozhatnak az évek során akkora vagyont, ami biztosítja számukra az anyagi biztonságot és a boldog nyugdíjas éveket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 26. 12:00
A Kia és az Addig együttműködésében indult Magyarországon az első, LG tévékre dedikált connected TV...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem