5 °C Budapest
28 ezret is érhet az új 20 ezres bankjegy: erre kell figyelni

28 ezret is érhet az új 20 ezres bankjegy: erre kell figyelni

2017. március 5. 07:02

Sokan nem tudják, hogy egyes, számunkra hétköznapinak tűnő bankjegyek milyen sokat érhetnek a gyűjtőknek. Az alacsony sorszámú, "nyomdafriss" bankjegyek például jól hozhatnak a konyhára. Vajon hol találkozhatunk ilyen forintbankjegyekkel?

Tavaly ősszel nagy port kavartak az Angliában bevezetett műanyagból készült új 5 fontos bankjegyek. Az alacsony sorszámú darabokért ugyanis egyesek akár az 5 fontosok negyvenszeresét is hajlandóak voltak kifizetni.

Persze annál többet ér egy új 5 fontos, minél közelebb van a sorszáma az első darabéhoz. A legelső polimerből készült bankjegyet azonban hiába keressük, azt a bank megtartotta, hogy később elárverezhesse.

A héten hazánkban is új bankjegyek debütáltak, ennek kapcsán lettünk kíváncsiak arra, nálunk mennyit fizetnek a gyűjtők az alacsony sorszámú darabokért.

KATTINTS! Fotók az új bankjegyekről: megszereztük az első darabokat

Hol kell keresni az új bankjegyek első darabjait?

A Pénzcentrum elsőként vette át az új 2 ezres és 5 ezres bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénztáránál szerdán reggel. Ellenben hiába siettük, feltűnően magas sorszámú bankjegyeket kaptunk a beváltáskor. De akkor hol kell keresni az első darabokat?

Az MNB a forintbankjegyeket és -érméket a számlatulajdonosain (hitelintézetek, Magyar Posta Zrt.) keresztül hozza forgalomba. A hitelintézetek és a Magyar Posta Zrt. az MNB-nél vezetett számlájuk terhére vesznek fel készpénzt a jegybanktól, amelyet az ő megbízásuk alapján eljáró készpénzlogisztikai szolgáltatást végző vállalkozások az ATM-ekbe töltenek, vagy elszállítanak a hitelintézeti, illetve postai fiókokba, valamint a hitelintézeteknél számlával rendelkező vállalkozásokhoz (például üzletekbe, kereskedelmi egységek, benzinkutakra)

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MNB sajtóosztálya.

Mi számít alacsony sorszámnak?

A forintbankjegyeken lévő sorszámok címletenként eltérő két betűből és hét számjegyből állnak. Ezek a gyártási folyamat utolsó előtti fázisában - magasnyomtatással kerülnek a bankjegyekre. Az alacsony sorszámú bankjegyek azonban első körben nem kerülnek a forgalomba, azokat a Magyar Pénzverő Zrt.-től lehet megvásárolni.

Gyűjtői célokra címletenként rendszerint az 1-től 200-ig, esetenként 1-től 500 vagy 600-ig terjedő számozású nyomdafriss bankjegyeket különíti el az MNB

- tették hozzá.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek várhatóan egy-két héten belül lesznek megvásárolhatóak. Az pedig, hogy ezekért mennyit kell majd fizetnünk a Magyar Pénzverő Zrt. saját kereskedelmi gyakorlata és üzletpolitikája szerint határozza meg.

A pénzverő honlapján most is kínál vásárlásra néhány forgalomban lévő alacsonysorszámú bankjegyet. 

  • Egy 2009-ben gyártott húszezres például GB 0000171-es sorszámmal most 29 500 forintért vásárolható meg. 
  • Egy 2016-ban gyártott húszezres pedig GE 0000035-ös sorszámmal 28 000 forintba kerül.
  •  De találni 2010-ben gyártott kétezrest is CB 0000101-es sorszámmal, amit most 4 500 forintért kínálnak.

Lecserélhetik az érméket is?

A bankjegycsere program még 2014-ben vette kezdetét és a tervek szerint 2019-ig tart majd, vagyis eddig kell majd lecserélni az ezres és ötszáz forintos bankjegyeket is. Vajon új érmék is jönnek majd?

Az MNB folyamatosan vizsgálja, hogy a bankjegy- és érmecímletek megfelelően töltik-e be a szerepüket a készpénzforgalomban. Jelenleg az MNB semmilyen olyan szakmai indokot nem azonosított, amely szükségessé tenné a forgalmi érmék cseréjét

- tudtuk meg jegybanktól.

És mi lesz a régi bankjegyek sorsa? A forgalomból kivont bankjegyeket az MNB megsemmisíti és zöld energia előállítására hasznosítja.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?