20 °C Budapest
28 ezret is érhet az új 20 ezres bankjegy: erre kell figyelni

28 ezret is érhet az új 20 ezres bankjegy: erre kell figyelni

2017. március 5. 07:02

Sokan nem tudják, hogy egyes, számunkra hétköznapinak tűnő bankjegyek milyen sokat érhetnek a gyűjtőknek. Az alacsony sorszámú, "nyomdafriss" bankjegyek például jól hozhatnak a konyhára. Vajon hol találkozhatunk ilyen forintbankjegyekkel?

Tavaly ősszel nagy port kavartak az Angliában bevezetett műanyagból készült új 5 fontos bankjegyek. Az alacsony sorszámú darabokért ugyanis egyesek akár az 5 fontosok negyvenszeresét is hajlandóak voltak kifizetni.

Persze annál többet ér egy új 5 fontos, minél közelebb van a sorszáma az első darabéhoz. A legelső polimerből készült bankjegyet azonban hiába keressük, azt a bank megtartotta, hogy később elárverezhesse.

A héten hazánkban is új bankjegyek debütáltak, ennek kapcsán lettünk kíváncsiak arra, nálunk mennyit fizetnek a gyűjtők az alacsony sorszámú darabokért.

KATTINTS! Fotók az új bankjegyekről: megszereztük az első darabokat

Hol kell keresni az új bankjegyek első darabjait?

A Pénzcentrum elsőként vette át az új 2 ezres és 5 ezres bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénztáránál szerdán reggel. Ellenben hiába siettük, feltűnően magas sorszámú bankjegyeket kaptunk a beváltáskor. De akkor hol kell keresni az első darabokat?

Az MNB a forintbankjegyeket és -érméket a számlatulajdonosain (hitelintézetek, Magyar Posta Zrt.) keresztül hozza forgalomba. A hitelintézetek és a Magyar Posta Zrt. az MNB-nél vezetett számlájuk terhére vesznek fel készpénzt a jegybanktól, amelyet az ő megbízásuk alapján eljáró készpénzlogisztikai szolgáltatást végző vállalkozások az ATM-ekbe töltenek, vagy elszállítanak a hitelintézeti, illetve postai fiókokba, valamint a hitelintézeteknél számlával rendelkező vállalkozásokhoz (például üzletekbe, kereskedelmi egységek, benzinkutakra)

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MNB sajtóosztálya.

Mi számít alacsony sorszámnak?

A forintbankjegyeken lévő sorszámok címletenként eltérő két betűből és hét számjegyből állnak. Ezek a gyártási folyamat utolsó előtti fázisában - magasnyomtatással kerülnek a bankjegyekre. Az alacsony sorszámú bankjegyek azonban első körben nem kerülnek a forgalomba, azokat a Magyar Pénzverő Zrt.-től lehet megvásárolni.

Gyűjtői célokra címletenként rendszerint az 1-től 200-ig, esetenként 1-től 500 vagy 600-ig terjedő számozású nyomdafriss bankjegyeket különíti el az MNB

- tették hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek várhatóan egy-két héten belül lesznek megvásárolhatóak. Az pedig, hogy ezekért mennyit kell majd fizetnünk a Magyar Pénzverő Zrt. saját kereskedelmi gyakorlata és üzletpolitikája szerint határozza meg.

A pénzverő honlapján most is kínál vásárlásra néhány forgalomban lévő alacsonysorszámú bankjegyet. 

  • Egy 2009-ben gyártott húszezres például GB 0000171-es sorszámmal most 29 500 forintért vásárolható meg. 
  • Egy 2016-ban gyártott húszezres pedig GE 0000035-ös sorszámmal 28 000 forintba kerül.
  •  De találni 2010-ben gyártott kétezrest is CB 0000101-es sorszámmal, amit most 4 500 forintért kínálnak.

Lecserélhetik az érméket is?

A bankjegycsere program még 2014-ben vette kezdetét és a tervek szerint 2019-ig tart majd, vagyis eddig kell majd lecserélni az ezres és ötszáz forintos bankjegyeket is. Vajon új érmék is jönnek majd?

Az MNB folyamatosan vizsgálja, hogy a bankjegy- és érmecímletek megfelelően töltik-e be a szerepüket a készpénzforgalomban. Jelenleg az MNB semmilyen olyan szakmai indokot nem azonosított, amely szükségessé tenné a forgalmi érmék cseréjét

- tudtuk meg jegybanktól.

És mi lesz a régi bankjegyek sorsa? A forgalomból kivont bankjegyeket az MNB megsemmisíti és zöld energia előállítására hasznosítja.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24