14 °C Budapest

Brutális hozamok Magyarországon, pedig nem is piramisjáték

Pénzcentrum
2016. december 28. 14:35

A hozamkörnyezet további csökkenése miatt még az elmúlt néhány évhez képest is rosszabbul jártak, akik bankbetétbe tették a pénzüket. Nem mindenki járt azonban rosszul, aránylag kisebb kockázatvállalással már értelmezhető hozamokat érhettünk el. Mutatjuk, mibe volt érdemes a pénzünket fektetni idén.

A korábbi évekhez hasonlóan 2016 sem kedvezett a bankbetétekkel megtakarítóknak, sőt, a jegybanki alapkamat csökkenése miatt a tovább csökkent a hozamkörnyezet. Persze volt menekülőút, utánajártunk, mibe volt érdemes tenni a pénzünket idén.

Bankbetét

A bankbetétek kamatai a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamatának csökkenése miatt tovább esett, egészen májusig. A bankbetétek átlagkamata (MNB adatok alapján) hasonló ívet írt le, májusig esést mutatott az adatsor, de ekkor fél százalék körül stabilizálódott, azóta pedig nem történt jelentős változás.

A fél százalékos kamatszintnek köszönhetően viszont nem volt a legvonzóbb megtakarítási forma a bankbetét, persze a lakosság még így is jelentős összegeket tartott betétben. Leginkább a rövidtávú megtakarításra és a vésztartalékokra érdemes betétet lekötni.

Állampapírok

Az állampapírok már magasabb kamatokkal kecsegtettek, a legtöbb szolgáltatónál már megéri ezt választani a betét helyett rövidtávra is. Ha állampapír vásárlásával szeretnénk ezt megoldani, akkor Féléves vagy Kamatozó Kincstárjegyet érdemes vásárolnunk, ezek 2 százalékos, vagy ennél magasabb hozammal is kecsegtetnek, ami többszöröse a bankbetétnek. Lehetőségünk van egyébként Kincstári Takarékjegyet venni, amit a posta kirendeltségein tehetünk meg és hasonló, 2 és 3 százalék közötti kamatot adnak.

Hosszabb távra is jó megoldás lehet az állampapír vásárlás, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények egyaránt jól hoztak a konyhára. Futamidőtől függően, átlagosan 3 százalékos éves hozammal számolhattunk, ha ilyet vásároltunk.

Befektetési alapok

A befektetési alapok többségét eleve hosszabb távra érdemes vásárolni, ezek többségénél tőkekockázattal is számolni kell, vagyis benne van a pakliban, hogy kevesebb pénzt veszünk ki, mint amennyit befektettünk. Az alapok egy éves teljesítményéből nem feltétlenül érdemes kiindulni (a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre), de néhány következtetést így is le tudunk vonni. A pénzpiaci (és likviditási) alapokat eleve rövidtávra ajánlják, azonban idén az alacsony hozamkörnyezet miatt nem tudtak kiemelkedő teljesítményt nyújtani, jellemzően 1 százalék alatt hoztak.

A kötvényalapoknál már más volt a helyzet, a hazai kötvényeket vásároló alapok ugyanis sokkal jobban teljesítettek a betéteknél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Néhány kivétellel 5 százalék feletti hozamot érhettünk el, ha év elején kötvényalapba fektettük a pénzünket.

Ennél változatosabb volt a vegyes alapok teljesítménye. Nem volt ritka a negatív hozam, de több befektetés is 10 százalék felett hozott a konyhára. Jól teljesítettek a hazai részvényalapok, de az USA-ba vagy Nyugat-Európába fektető alapok is szépen gyarapodtak.

Érdemes említést tenni az ingatlan alapokról, amelyek új szereplőként jelentek meg, és egyre többen keresik őket hazánkban is. A múltbeli teljesítménye viszont nem érdemes alapozni, ugyanis az ingatlan alapok hozamát az ingatlanpiac helyzete határozza meg leginkább.

Részvények

Kevesen vannak, akik a kifejezetten kockázatos részvény-befektetéseket választják, azonban még mindig vannak, akik erre esküdnek.

Ez nem is csoda, hiszen a BUX részvényindex 2016-ban 34 százalékot hozott a konyhára.

Persze nemcsak magyar részvények teljesítettek jól:

  • az amerikai S&P 500 index közel 11 százalékot,
  • a londoni tőzsde meghatározó indexe, az FTSE 100 13 százalékot,
  • a német DAX pedig közel 7 százalékot

hozott idén. Ebből látható, hogy nem feltétlenül jobb részvénybe tenni a megtakarított pénzünket, azonban egy kis részét érdemes lehet részvényekbe fektetni, feltéve, ha nem a vésztartalékunkat tesszük így kockára.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 25. 11:30
Milyen súlya van a támogatott hiteleknek? Hol állnak a hitelkamatok, érdemes jobb kamatkörnyezetre v...
Holdblog  |  2024. február 25. 07:09
Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a mágikus hetes amerikai tech(hez kötött) papír Y...
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem