27 °C Budapest
Brutális hozamok Magyarországon, pedig nem is piramisjáték

Brutális hozamok Magyarországon, pedig nem is piramisjáték

Pénzcentrum
2016. december 28. 14:35

A hozamkörnyezet további csökkenése miatt még az elmúlt néhány évhez képest is rosszabbul jártak, akik bankbetétbe tették a pénzüket. Nem mindenki járt azonban rosszul, aránylag kisebb kockázatvállalással már értelmezhető hozamokat érhettünk el. Mutatjuk, mibe volt érdemes a pénzünket fektetni idén.

A korábbi évekhez hasonlóan 2016 sem kedvezett a bankbetétekkel megtakarítóknak, sőt, a jegybanki alapkamat csökkenése miatt a tovább csökkent a hozamkörnyezet. Persze volt menekülőút, utánajártunk, mibe volt érdemes tenni a pénzünket idén.

Bankbetét

A bankbetétek kamatai a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamatának csökkenése miatt tovább esett, egészen májusig. A bankbetétek átlagkamata (MNB adatok alapján) hasonló ívet írt le, májusig esést mutatott az adatsor, de ekkor fél százalék körül stabilizálódott, azóta pedig nem történt jelentős változás.

A fél százalékos kamatszintnek köszönhetően viszont nem volt a legvonzóbb megtakarítási forma a bankbetét, persze a lakosság még így is jelentős összegeket tartott betétben. Leginkább a rövidtávú megtakarításra és a vésztartalékokra érdemes betétet lekötni.

Állampapírok

Az állampapírok már magasabb kamatokkal kecsegtettek, a legtöbb szolgáltatónál már megéri ezt választani a betét helyett rövidtávra is. Ha állampapír vásárlásával szeretnénk ezt megoldani, akkor Féléves vagy Kamatozó Kincstárjegyet érdemes vásárolnunk, ezek 2 százalékos, vagy ennél magasabb hozammal is kecsegtetnek, ami többszöröse a bankbetétnek. Lehetőségünk van egyébként Kincstári Takarékjegyet venni, amit a posta kirendeltségein tehetünk meg és hasonló, 2 és 3 százalék közötti kamatot adnak.

Hosszabb távra is jó megoldás lehet az állampapír vásárlás, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények egyaránt jól hoztak a konyhára. Futamidőtől függően, átlagosan 3 százalékos éves hozammal számolhattunk, ha ilyet vásároltunk.

Befektetési alapok

A befektetési alapok többségét eleve hosszabb távra érdemes vásárolni, ezek többségénél tőkekockázattal is számolni kell, vagyis benne van a pakliban, hogy kevesebb pénzt veszünk ki, mint amennyit befektettünk. Az alapok egy éves teljesítményéből nem feltétlenül érdemes kiindulni (a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre), de néhány következtetést így is le tudunk vonni. A pénzpiaci (és likviditási) alapokat eleve rövidtávra ajánlják, azonban idén az alacsony hozamkörnyezet miatt nem tudtak kiemelkedő teljesítményt nyújtani, jellemzően 1 százalék alatt hoztak.

A kötvényalapoknál már más volt a helyzet, a hazai kötvényeket vásároló alapok ugyanis sokkal jobban teljesítettek a betéteknél.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Néhány kivétellel 5 százalék feletti hozamot érhettünk el, ha év elején kötvényalapba fektettük a pénzünket.

Ennél változatosabb volt a vegyes alapok teljesítménye. Nem volt ritka a negatív hozam, de több befektetés is 10 százalék felett hozott a konyhára. Jól teljesítettek a hazai részvényalapok, de az USA-ba vagy Nyugat-Európába fektető alapok is szépen gyarapodtak.

Érdemes említést tenni az ingatlan alapokról, amelyek új szereplőként jelentek meg, és egyre többen keresik őket hazánkban is. A múltbeli teljesítménye viszont nem érdemes alapozni, ugyanis az ingatlan alapok hozamát az ingatlanpiac helyzete határozza meg leginkább.

Részvények

Kevesen vannak, akik a kifejezetten kockázatos részvény-befektetéseket választják, azonban még mindig vannak, akik erre esküdnek.

Ez nem is csoda, hiszen a BUX részvényindex 2016-ban 34 százalékot hozott a konyhára.

Persze nemcsak magyar részvények teljesítettek jól:

  • az amerikai S&P 500 index közel 11 százalékot,
  • a londoni tőzsde meghatározó indexe, az FTSE 100 13 százalékot,
  • a német DAX pedig közel 7 százalékot

hozott idén. Ebből látható, hogy nem feltétlenül jobb részvénybe tenni a megtakarított pénzünket, azonban egy kis részét érdemes lehet részvényekbe fektetni, feltéve, ha nem a vésztartalékunkat tesszük így kockára.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 10:13
A platform továbbra is elérhető Oroszországban, noha a Kreml-barát tartalmakat már eltávolították ró...
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?