9 °C Budapest

Brutális hozamok Magyarországon, pedig nem is piramisjáték

Pénzcentrum
2016. december 28. 14:35

A hozamkörnyezet további csökkenése miatt még az elmúlt néhány évhez képest is rosszabbul jártak, akik bankbetétbe tették a pénzüket. Nem mindenki járt azonban rosszul, aránylag kisebb kockázatvállalással már értelmezhető hozamokat érhettünk el. Mutatjuk, mibe volt érdemes a pénzünket fektetni idén.

A korábbi évekhez hasonlóan 2016 sem kedvezett a bankbetétekkel megtakarítóknak, sőt, a jegybanki alapkamat csökkenése miatt a tovább csökkent a hozamkörnyezet. Persze volt menekülőút, utánajártunk, mibe volt érdemes tenni a pénzünket idén.

Bankbetét

A bankbetétek kamatai a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamatának csökkenése miatt tovább esett, egészen májusig. A bankbetétek átlagkamata (MNB adatok alapján) hasonló ívet írt le, májusig esést mutatott az adatsor, de ekkor fél százalék körül stabilizálódott, azóta pedig nem történt jelentős változás.

A fél százalékos kamatszintnek köszönhetően viszont nem volt a legvonzóbb megtakarítási forma a bankbetét, persze a lakosság még így is jelentős összegeket tartott betétben. Leginkább a rövidtávú megtakarításra és a vésztartalékokra érdemes betétet lekötni.

Állampapírok

Az állampapírok már magasabb kamatokkal kecsegtettek, a legtöbb szolgáltatónál már megéri ezt választani a betét helyett rövidtávra is. Ha állampapír vásárlásával szeretnénk ezt megoldani, akkor Féléves vagy Kamatozó Kincstárjegyet érdemes vásárolnunk, ezek 2 százalékos, vagy ennél magasabb hozammal is kecsegtetnek, ami többszöröse a bankbetétnek. Lehetőségünk van egyébként Kincstári Takarékjegyet venni, amit a posta kirendeltségein tehetünk meg és hasonló, 2 és 3 százalék közötti kamatot adnak.

Hosszabb távra is jó megoldás lehet az állampapír vásárlás, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények egyaránt jól hoztak a konyhára. Futamidőtől függően, átlagosan 3 százalékos éves hozammal számolhattunk, ha ilyet vásároltunk.

Befektetési alapok

A befektetési alapok többségét eleve hosszabb távra érdemes vásárolni, ezek többségénél tőkekockázattal is számolni kell, vagyis benne van a pakliban, hogy kevesebb pénzt veszünk ki, mint amennyit befektettünk. Az alapok egy éves teljesítményéből nem feltétlenül érdemes kiindulni (a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre), de néhány következtetést így is le tudunk vonni. A pénzpiaci (és likviditási) alapokat eleve rövidtávra ajánlják, azonban idén az alacsony hozamkörnyezet miatt nem tudtak kiemelkedő teljesítményt nyújtani, jellemzően 1 százalék alatt hoztak.

A kötvényalapoknál már más volt a helyzet, a hazai kötvényeket vásároló alapok ugyanis sokkal jobban teljesítettek a betéteknél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Néhány kivétellel 5 százalék feletti hozamot érhettünk el, ha év elején kötvényalapba fektettük a pénzünket.

Ennél változatosabb volt a vegyes alapok teljesítménye. Nem volt ritka a negatív hozam, de több befektetés is 10 százalék felett hozott a konyhára. Jól teljesítettek a hazai részvényalapok, de az USA-ba vagy Nyugat-Európába fektető alapok is szépen gyarapodtak.

Érdemes említést tenni az ingatlan alapokról, amelyek új szereplőként jelentek meg, és egyre többen keresik őket hazánkban is. A múltbeli teljesítménye viszont nem érdemes alapozni, ugyanis az ingatlan alapok hozamát az ingatlanpiac helyzete határozza meg leginkább.

Részvények

Kevesen vannak, akik a kifejezetten kockázatos részvény-befektetéseket választják, azonban még mindig vannak, akik erre esküdnek.

Ez nem is csoda, hiszen a BUX részvényindex 2016-ban 34 százalékot hozott a konyhára.

Persze nemcsak magyar részvények teljesítettek jól:

  • az amerikai S&P 500 index közel 11 százalékot,
  • a londoni tőzsde meghatározó indexe, az FTSE 100 13 százalékot,
  • a német DAX pedig közel 7 százalékot

hozott idén. Ebből látható, hogy nem feltétlenül jobb részvénybe tenni a megtakarított pénzünket, azonban egy kis részét érdemes lehet részvényekbe fektetni, feltéve, ha nem a vésztartalékunkat tesszük így kockára.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm