31 °C Budapest
10 érdekesség, amit nem tudtál az új 5 és 2 ezresről

10 érdekesség, amit nem tudtál az új 5 és 2 ezresről

2016. november 15. 14:02

2017 március elsejétől kerülnek forgalomban a megújult 5 ezer és 2 ezer forintos bankjegyek. Mutatjuk, mit tudnak az új bankók.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere-programjának következő lépéseként, a 20 ezres és a 10 ezres bankjegyek után, most egyszerre cseréli le az 5 ezer és 2 ezer forintos bankjegyeket. Az új bankókkal a készpénzforgalomban 2017. március 1-től találkozhatunk majd. Ha már alig várod az új bankjegyeket, akkor most megkönnyítjük a várakozást, elárulunk 10 érdekességet a legújabb magyar pénzekről.

  • 1. A jelenlegi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek a megújított változatokkal együtt, 2017. július 31-ig maradnak párhuzamosan a készpénzforgalomban. Ezt követően régi bankjegyeket bevonja a jegybank, vagyis 2017. augusztus 1-től már csak a megújított 2 ezres és 5 ezres forintos bankjegyekkel tudunk majd fizetni.
  • 2. A régi bankjegyek nem veszítik el az értéküket, a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig, díjmentesen váltja át azokat.
  • 3. Az 5 ezres és a 2 ezres bankjegyek mindössze a 11,4 százalékát teszik ki a forgalomban lévő összes bankjegynek.
  • 4. A megújult 2 ezres előoldalának bal szélére került a hologram fólia. Felületén Bethlen Gábor portréjának tükörképe, Magyarország címere és vízszintesesen a 2000 értékjelzés található.
  • 5. Az új 2 ezres bankjegyet nagyítóval vizsgálva a hátoldalon több helyen a címletértéknek megfelelő értékjelzés (2000 FORINT), valamint a MNB felirat olvasható.
  • 6. Az új 2 ezres bankjegy előoldalának közepén található tulipán motívum mozgatás hatására aranyról zöld színűre változik, a két szín egyértelműen megkülönböztethető egymástól.
  • 7. Az új 5 ezres bankjegyen egy rejtett kép található. A hátoldalán lévő képtől jobbra látható díszítő motívumban, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy H betű jelenik meg.
  • 8. Az új 5 ezres bankjegyek főbb nyomatain a papír síkjából kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető az alábbi helyeken: portré, értékjelzés számmal és betűvel, címer, MAGYAR NEMZETI BANK felirat, a vízjelmező fölötti díszítőelem külső vonalai, hátoldali kép.
  • 9. Az új 5 ezres bankjegyet a fény felé tartva válik láthatóvá, a papír anyagában található biztonsági szál. Felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő MNB felirat és a 5000 értékjelzés olvasható. (mindkét oldalról ellenőrizhető)
  • 10.Az új 5 ezres bankjegyeket a fény felé tartva, bal oldalon gróf Széchenyi István portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, függőleges 5000 értékjelzés. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

Nagyon megváltozott az 5 ezres

Bár a grafikai elemek nem változtak, az 5 ezres bankjegy mégis nagy átalakuláson ment keresztül, hiszen élénk sárga színe lett. Az új színről pedig már a bankjegyek bemutatása előtt is voltak viták.

Ha majd az összes bankjegy kiadásra került és egy sorozatot bemutatunk, akkor mindenki megbizonyosodhat afelől, hogy egy harmonikus, jó színdinamikájú sorozatot tudtunk letenni az asztalra

- magyarázta a színválasztást a bankjegyeket bemutató sajtótájékoztatón Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

(Cikkünkhöz a Magyar Nemzeti Bank tájékoztató kiadványait használtuk.)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?