27 °C Budapest
Ezért szűnnek meg sorra a bankfiókok Magyarországon

Ezért szűnnek meg sorra a bankfiókok Magyarországon

Pénzcentrum
2016. szeptember 27. 05:47

Egyre jobban terjednek hazánkban a készpénzbefizetésre is alkalmas bankautomaták, jelenleg a gépek 7-10 százalékát tudjuk erre is használni. A közeljövőben pedig rohamosan elterjedhetnek az ilyen ATM-ek, amelyek miatt jelentősen lecsökkenhet a bankfiókok száma - értesült a Pénzcentrum.


Jelenleg Magyarországon az ATM-ek száma 4 900 körülire tehető, ezek közül azonban még nem soknál, mindössze az automaták 7-10 százalékánál tudunk pénzt is befizetni.

Ez az arány azonban teljesen megfordulhat. 5 év múlva akár már az automaták 80 százaléka lehet készpénzbefizetésre is alkalmas

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Kárpáti Balázs, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A több pénzintézet automatáját üzemeltető cégtől azt is megtudtuk, hogy jelenleg hazánkban nincs még olyan gép, ami a befizetett pénzt vissza is tudná forgatni, de ez az új funkció még így is megérheti a pénzintézeteknek.

Hogy működik?

Első lépésként behelyezzük az automatába a bankkártyánkat, majd megadjuk a PIN kódunk és kiválasztjuk a pénzbefizetés menüpontot. Amikor pedig kinyílik az automata "pénzkiadó" nyílása, akkor a bankjegyeket széthajtogatva hosszában helyezzük a gépbe, ahogy azokat ki szoktuk venni belőle. Az, hogy egyszerre mennyi pénzt tehetünk be a gépbe, az bankonként változhat. A pénzérmék sajnos nem jöhetnek szóba, csak forint bankjegyekkel tudunk az automatánál pénzt befizetni.

A pénzbefizetés nagy előnye, hogy nem kell sorban állnunk és akár nyitvatartási időn kívül is feltehetjük a pénzt a számlánkra, ami a legtöbb esetben pillanatokon belül meg is érkezhet, van azonban olyan bank is, ahol csak másnap kerül fel a pénz a bankszámlánkra.

Mennyit kell ezért fizetnünk?

A befizetés persze csak a kártyához tartozó bankszámlára történhet, ezért van olyan bank, amelyik az összeg 0,2 százalékát számolja fel, de olyan is akad, ahol párszáz forintban határozzák meg a pénzbefizetés díját, amelynek összege akár csomagonként is eltérhet. Több banknál azonban akció keretében akár díjtalanul is megtörténhet a befizetés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi jöhet még?

A pénzbefizető automaták terjedésével a jövőben csökkenhet a bankfiókok száma, ugyanis egyre több mindent el tudunk intézni az ATM-eknél, amelyeknek az üzemeltetése a bankok számára jóval kevesebbe kerül, mint kifizetni a munkaerőt a bakfiókokban

- tette hozzá Kárpáti Balázs.

Ma Magyarországon közel 2 500-ra tehető a bankfiókok száma, de ez az elmúlt években folyamatosan változott. Míg 2006 és 2010 között növekedés volt látható, addig 

2011-től kezdve csökkenő tendencia figyelhető meg a bankfiókok számát illetően.

Vagyis bankautomatából már ma is csaknem kétszer annyi van, mint bankfiókból. A jövőben pedig az is elképzelhető, hogy egyre több feladatot láthatnak majd el az ATM-ek, gyakorlatilag egy mini bankként üzemelve, ezzel ugyanis sokat spórolhatnak a pénzintézetek. Nem elképzelhetetlen az automatán keresztül a:

  • csekkbefizetés,
  • mobilegyenleg-feltöltés,
  • utalás,
  • számlanyitás,
  • vagy akár hitelügyintézés sem.

A határ egyébként a csillagos ég, a gépek tudtását ugyanis a bennük lévő szoftver határozza meg. Azt azonban érdemes hozzátennünk, hogy ezek közül ma már sok mindent otthon, a számítógép előtt ülve is könnyen elintézhetünk, ezért kérdéses, hogy mennyire van szükség arra, hogy az ATM funkciói még tovább bővüljenek.

Nem csak ügyeket intézhetünk...

Ma már azon sem kell meglepődnünk, hogy az ATM-ek kijelzőjén bombáznak minket különböző cégek a reklámjaikkal. Jellemzően a bankok saját termékeiket hirdetik a kijelzőkön, de néhány ATM-en már egyéb cégek reklámjai is megjelentek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 4. 06:26
“Miért nem megy napjainkban még feljebb az arany, ilyen inflációs környezetben?” Az aran...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?