36 °C Budapest
Sorra nyitják a számlákat a magyarok: tudnak valamit?

Sorra nyitják a számlákat a magyarok: tudnak valamit?

Pénzcentrum
2016. szeptember 20. 11:31

Egyre több bank kínál valódi nullás, vagy legalábbis igen olcsó számlacsomagot, amely első látásra igen kedvezőnek tűnhet. A számla megszüntetésekor azonban a régi bankunk számlazárási díjat számíthat fel, ráadásul az is előfordulhat, hogy jelentős kedvezményektől esünk el, ha bankot váltunk. A folyószámla kiválasztásakor nem árt előre gondolni arra is, ha hamarosan kölcsönt szeretnénk felvenni.

Ma már szinte kötelező, hogy mindenkinek legyen bankszámlája, a legtöbb munkáltató elvárja, hogy legyen hova utalni a fizetést, de a felsőoktatásba beiratkozáskor is elkérik a számlaszámunkat. A költségek viszont sokat változtak az elmúlt években, így könnyen lehet, hogy nem éri meg a jelenlegi bankunknál maradni, viszont ezért akár plusz díjakat is felszámolhat a bankunk.

Mennyi a lelépési pénz?

Bankonként, sőt, számlacsomagonként eltérő, hogy mennyit kell ilyenkor kifizetnünk, sőt, egyes esetekben még visszatérítési is kaphatunk a bankunktól. Mutatjuk, hogyan érdemes otthagyni a régi bankunkat:

  • A felmerült díjak a számla megszűntetésekor érvényesítésre kerülnek, az nyilvánvalóan nem elvárható, hogy egy átutalás díját vagy a havi számlavezetést ne számolják fel nekünk.
  • Alapszabály továbbá, hogy az előre kifizetett bankkártya díjának arányos részét visszakapjuk. Ha tehát az éves kártyadíj 3000 forint volt és fél év telt el a felszámítása óta, akkor ennek a felét, 1500 forintot kapunk vissza a banktól ezen a jogcímen.

A bankok azonban a számlanyitás utáni egy évben felszámolhatnak számlazárási költséget is, ez azonban nem minden bankra igaz.
A számlazárási költséget ugyan minden bank felszámolhatná (ha egy éven belül szüntetjük meg a számlánkat), azonban ezzel a lehetőséggel két banknál élnek: a K&H 6092 forintot számol fel, a CIB pedig az Eco számlacsomagnál kér 3500 forintot. Itt tehát érdemes lehet megvárni, hogy a szerződéskötés után elteljes egy év és ezután lehet ingyen megszüntetni a számlánkat.

Körkérdésünkben megkérdeztük a bankokat arról is, hogy mennyi számlát nyitottak meg és szüntettek meg az elmúlt időszakban, azonban erre a kérdésünkre nem kaptunk pontos választ. Persze volt olyan bank, amely elárulta a tendenciákat,

ez alapján azt mondhatjuk, hogy több számlát nyitnak a magyarok, mint amennyit megszüntetnek.

A Magyar Nemzeti Bank adatai egyébként ezt alátámasztják, 2016 első fél évében 163 ezerrel nőtt a bankszámlák száma, így összesen 9,43 millió számlát tartottak számon június végén.

Mikor váltsunk bankot?

Korábban már írtunk arról, hogy a bankok nulla költség közeli számlákkal kezdenek megjelenni, sőt valódi nullás ajánlatot is találhatunk. Valószínűleg ez is áll a számlanyitási kedv mögött, ráadásul ennek köszönhetően szinte mindenkinek érdemes egy pillantást vetnie a banki ajánlatokra, hiszen könnyen lehet, hogy a jelenleginél találunk olcsóbb megoldást (kivéve persze, ha már váltottunk ilyen számlacsomagra).

  • Nem érdemes rögtön a bankfiókba rohanni számla felmondásáért, ha
  • Olyan pénzintézetnél vezetjük a számlánkat, ahol van számlazárási díj és
  • Kevesebb, mint egy éve nyitottuk ott a számlánkat.

Akinek nemcsak a folyószámláját vezeti a bankjánál, hanem egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesz, azoknak a jellemzően a többi szolgáltatás árával is érdemes kalkulálni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legjobban azoknak érdemes átgondolnia a bankváltást, aki a közeljövőben lakáshitelt szabad felhasználású jelzáloghitelt, vagy egyéb, hosszabb futamidejű kölcsönt szeretne felvenni. A bankok többsége ugyanis akkor ad nekünk jelentős kamatkedvezményt a kölcsönre, ha nála vezetjük a folyószámlánkat, amelyre rendszeresen érkezik pénz (jövedelem).

Ha tudjuk, hogy hamarosan hitelt veszünk fel, akkor az új bankunkat akár az alapján is kiválaszthatjuk, hogy a többi pénzintézeti ajánlathoz képest alacsony a hitelkamat.

Ha megtakarításunk is van a jelenlegi banknál, akkor érdemes átböngészni ennek a feltételeit, ha ugyanis a folyószámla-vezetéshez kötődő kedvezményt ad a termék, akkor nem biztos, hogy jól járunk a váltással.

Kifejezetten előnyös lehet a váltás szempontjából a bankbetét. Ugyan ilyenkor érdemes a betét lejáratához igazítani a bankváltást, azonban a friss pénz beérkezése miatt az első lekötött betét miatt akár nagyobb kedvezményt is kaphatunk. A magasabb betéti kamat miatt nem feltétlenül érdemes váltani, azonban ha nagyobb összeget tartunk lekötve, akkor ezzel sem árt számolni a jövőben.

A hitelkártyáknál jellemzően nem kapunk kedvezményt, ha a folyószámla-vezető bankunknál váltjuk ki, viszont a visszafizetés lehet kényelmesebb, van olyan bank, ahol ezt pár gombnyomással megtehetjük és ilyenkor az átutalás díja is lehet alacsonyabb (vagy ingyenes), mivel saját számlák közötti átvezetésről van szó.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?