3 °C Budapest
Lehidalsz, ha megtudod, hogyan spórol a Korda házaspár

Lehidalsz, ha megtudod, hogyan spórol a Korda házaspár

2016. augusztus 6. 16:25

A Korda házaspár ott spórol, ahol tud, sokszor inkább a hideg ételt választják az étterem helyett, ráadásul a takarítást is Klárika intézi, igaz az utóbbi időben némi segítséggel. A spórolása egyébként nem jellemző mindenkire, a magyarok 30 százaléka annak ellenére nem tesz félre, hogy erre feltehetőleg lenne lehetősége. Összeszedtünk néhány trükköt, amit a kiadásaik lefaragásához használhatunk, ha mi is (többet) szeretnénk megtakarítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kordáék már 37 éve házasok, és a sikeres karrierjük ellenére sem szórják a pénz két kézzel. Szerény, hétköznapi életet élnek, így például sofőrre sem költenek, pedig lenne miből. A lakásukat évtizedekig egyedül Klárika takarította, és még most is ő törli a port, igaz, már némi segítséggel. Havonta csak egyszer mennek étterembe, mivel a meleg ételeket is Balázs Klári készíti, ha pedig erre nincs elég ideje, akkor hideg kosztot esznek.

Sokkal szerényebben élünk, mint az átlag

- mondták Kordáék a Hot! magazinnak.

Magyarországon a többség egyébként nem engedheti meg magának, hogy étteremben egyen, a legfrissebb adatok szerint ugyanis 4 millióan élnek a létminimum alatt és további 1,7 millióan a létminimum környékén, ez a lakosság 60 százalékát jelenti. Ez a mérőszám egyébként nem azt mutatja, hogy mennyi szegény él hazánkban. A létminimum azt határozza meg, mekkora jövedelemre van szükség a magyar társadalom által megfelelőnek minősített életszínvonal biztosításához.

Hogyan tudunk spórolni mi is?

  • A legtöbbet a bevásárláson tudunk spórolni, érdemes listával nekivágni az élelmiszerek beszerzésének. Persze ahhoz, hogy ténylegesen megtakarítsunk, ezt a listát be is kell tartani, csak azt szabad megvenni, amit előre felírtunk.
  • Fogyasszunk egészséges, otthon készült ételeket! Az otthon készített ételek sokszor sokkal olcsóbbak, mint a büfék kínálatai, ráadásul jellemzően egészségesebbek is, ha odafigyelünk az elkészítésükre.
  • Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és a hasznos tápértéket nem tartalmazó árukat! A nyers hús szinte mindig olcsóbb, mint a feldolgozott változata, a chipszek, rágcsálnivalóktól pedig nem lakunk valóban jól, ráadásul az elhízáshoz is hozzájárulnak.
  • Felejtsük el a nassolást és az üdítőitalokat! A rágcsálnivalók jellemzően igen drágák ahhoz képest, hogy mennyi tápanyagot tartalmaznak, de az ipari péksütemények is inkább a hasunk növeléséhez járulnak hozzá, mint a kiegyensúlyozott étrend betartásához. A cukros üdítőitalok jellemzően több száz forintba kerülnek, de nem tartalmaznak a szervezetünk számára hasznos tápanyagokat. Ha a napi egy péksütinkről és üdítőnkről lemondunk, akkor 3-400 forintot is megspórolhatunk, ami havi szinten 10 ezer forintos megtakarítást jelent.
  • Sokan kizárólag utazási irodával mennek nyaralni, pedig a belföldi és az Európán belüli utakat sokkal olcsóbban is kihozhatjuk, ha magunk szervezzük meg az utazást.
  • Érdemes a boltokban a saját márkás termékeket keresni, ezek sokszor hasonló minőségűek, mint az agyonreklámozott társaik, mégis, nem ritka, hogy fele annyiba sem kerülnek.

Jójó, de miért van erre szükség?

A magyarok többsége belátja, hogy fontos lenne megtakarítania, mégis tízből csak egy ember takarékoskodik hazánkban. A családok több mint fele azért nem tesz félre, mert nincs miből félre tennie - olvasható a Deloitte pénzügyi kultúráról szóló tanulmányában.

Ugyan sokan tényleg nem tudnak spórolni, ahogy fent írtuk, a létminimumon vagy az alatt élők aránya 60 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyarok 30 százaléka azonban annak ellenére nem tesz félre, hogy erre valószínűleg lenne lehetősége.

Ehhez viszont a kiadásaik lefaragására lenne szükség, például a fent említett módszerekkel.

Havonta kisebb összegeket is érdemes lehet megtakarítani, a kamatos kamat hatása miatt ugyanis egy hosszútávú megtakarítással kész vagyonokat halmozhatunk fel. A fizetésünk negyedét félretéve akár 20 év után nyugdíjba vonulhatnánk.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?