0 °C Budapest

Lehidalsz, ha megtudod, hogyan spórol a Korda házaspár

2016. augusztus 6. 16:25

A Korda házaspár ott spórol, ahol tud, sokszor inkább a hideg ételt választják az étterem helyett, ráadásul a takarítást is Klárika intézi, igaz az utóbbi időben némi segítséggel. A spórolása egyébként nem jellemző mindenkire, a magyarok 30 százaléka annak ellenére nem tesz félre, hogy erre feltehetőleg lenne lehetősége. Összeszedtünk néhány trükköt, amit a kiadásaik lefaragásához használhatunk, ha mi is (többet) szeretnénk megtakarítani.

Kordáék már 37 éve házasok, és a sikeres karrierjük ellenére sem szórják a pénz két kézzel. Szerény, hétköznapi életet élnek, így például sofőrre sem költenek, pedig lenne miből. A lakásukat évtizedekig egyedül Klárika takarította, és még most is ő törli a port, igaz, már némi segítséggel. Havonta csak egyszer mennek étterembe, mivel a meleg ételeket is Balázs Klári készíti, ha pedig erre nincs elég ideje, akkor hideg kosztot esznek.

Sokkal szerényebben élünk, mint az átlag

- mondták Kordáék a Hot! magazinnak.

Magyarországon a többség egyébként nem engedheti meg magának, hogy étteremben egyen, a legfrissebb adatok szerint ugyanis 4 millióan élnek a létminimum alatt és további 1,7 millióan a létminimum környékén, ez a lakosság 60 százalékát jelenti. Ez a mérőszám egyébként nem azt mutatja, hogy mennyi szegény él hazánkban. A létminimum azt határozza meg, mekkora jövedelemre van szükség a magyar társadalom által megfelelőnek minősített életszínvonal biztosításához.

Hogyan tudunk spórolni mi is?

  • A legtöbbet a bevásárláson tudunk spórolni, érdemes listával nekivágni az élelmiszerek beszerzésének. Persze ahhoz, hogy ténylegesen megtakarítsunk, ezt a listát be is kell tartani, csak azt szabad megvenni, amit előre felírtunk.
  • Fogyasszunk egészséges, otthon készült ételeket! Az otthon készített ételek sokszor sokkal olcsóbbak, mint a büfék kínálatai, ráadásul jellemzően egészségesebbek is, ha odafigyelünk az elkészítésükre.
  • Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és a hasznos tápértéket nem tartalmazó árukat! A nyers hús szinte mindig olcsóbb, mint a feldolgozott változata, a chipszek, rágcsálnivalóktól pedig nem lakunk valóban jól, ráadásul az elhízáshoz is hozzájárulnak.
  • Felejtsük el a nassolást és az üdítőitalokat! A rágcsálnivalók jellemzően igen drágák ahhoz képest, hogy mennyi tápanyagot tartalmaznak, de az ipari péksütemények is inkább a hasunk növeléséhez járulnak hozzá, mint a kiegyensúlyozott étrend betartásához. A cukros üdítőitalok jellemzően több száz forintba kerülnek, de nem tartalmaznak a szervezetünk számára hasznos tápanyagokat. Ha a napi egy péksütinkről és üdítőnkről lemondunk, akkor 3-400 forintot is megspórolhatunk, ami havi szinten 10 ezer forintos megtakarítást jelent.
  • Sokan kizárólag utazási irodával mennek nyaralni, pedig a belföldi és az Európán belüli utakat sokkal olcsóbban is kihozhatjuk, ha magunk szervezzük meg az utazást.
  • Érdemes a boltokban a saját márkás termékeket keresni, ezek sokszor hasonló minőségűek, mint az agyonreklámozott társaik, mégis, nem ritka, hogy fele annyiba sem kerülnek.

Jójó, de miért van erre szükség?

A magyarok többsége belátja, hogy fontos lenne megtakarítania, mégis tízből csak egy ember takarékoskodik hazánkban. A családok több mint fele azért nem tesz félre, mert nincs miből félre tennie - olvasható a Deloitte pénzügyi kultúráról szóló tanulmányában.

Ugyan sokan tényleg nem tudnak spórolni, ahogy fent írtuk, a létminimumon vagy az alatt élők aránya 60 százalék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyarok 30 százaléka azonban annak ellenére nem tesz félre, hogy erre valószínűleg lenne lehetősége.

Ehhez viszont a kiadásaik lefaragására lenne szükség, például a fent említett módszerekkel.

Havonta kisebb összegeket is érdemes lehet megtakarítani, a kamatos kamat hatása miatt ugyanis egy hosszútávú megtakarítással kész vagyonokat halmozhatunk fel. A fizetésünk negyedét félretéve akár 20 év után nyugdíjba vonulhatnánk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 9. 09:57
Elkészült a Media Freedom Rapid Response (MFRR) európai jelentése, melynek célja az EU-tagállamokban...
Bankmonitor  |  2023. február 9. 07:35
A Bankmonitor szakértői által vizsgált tíz bank közül hat csökkentette személyi kölcsönének kamatát...
Holdblog  |  2023. február 9. 06:05
Egy sor gazdag országban az Egyesült Államokkal az élen a kisemberek jelentős része sikertelennek ér...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 8. 13:07
Tegnap volt egy hirtelen emelkedés, miután Powell megszólalt, és teljesült az Nvidia eladási megbízá...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?