18 °C Budapest

Ennyit keres festményeivel Galla Miklós

2016. április 9. 16:00

Bár Galla Miklós elsősorban humoristaként ismert, néhány éve a festészettel is komolyabban elkezdett foglalkozni. A műgyűjtő rajongók sokallják az árat, pedig bizonyos esetekben akár befektetésként is lehet a festményekre gondolni. A legjobb ugyanis, ha nemcsak egy helyen tartjuk a megspórolt forintjainkat, hanem portfóliót alakítunk ki. Egy ilyen portfólióba pedig olykor a rendhagyó befektetések, például borkülönlegességek, festmények, vagy akár régi autók is beleférnek.

Az abszurd humoráról híres Galla Miklós néhány éve kezdett el festészettel is foglalkozni. Elmondása szerint egyre jobban megy neki a festés, a festményeit pedig akár meg is lehet vásárolni. Bár érdeklődés lenne az alkotások iránt, a műgyűjtő rajongók többsége sokallja az árat.

Volt már az az összeg, amiért nálam maradt, 60-70 ezerért nem eladó. Ez a vevőjelölt egy nullával elmaradt a realitástól

 - magyarázta a Borsnak Galla.

Sokan nem tudják, de egy festmény igen jó befektetés lehet. A még nagyobb biztonság érdekében ugyanis érdemes lehet nemcsak egy helyen tartani a megspórolt forintjainkat, hanem akár egy megtakarítási portfóliót is kialakítani. Egy ilyen portfólióba pedig olykor a rendhagyó befektetések, például borkülönlegességek, festmények, vagy akár régi autók is beleférnek.

Mi az a megtakarítási portfólió?

A klasszikus meghatározás szerint akkor beszélhetünk megtakarítási portfólióról, ha legalább két különböző termékbe fektetjük a pénzünket. Ez persze a klasszikus formáktól kezdve a hosszútávú megtakarításokon keresztül az alternatív befektetési formákig bármi lehet, így például egy rövid lejáratú (6 hónapos) bankbetét és egy lakástakarék pénztári megtakarítás is tulajdonképpen egyfajta kezdetleges portfóliót jelent.

A szakértők szerint azonban érdemes a lehetőségek szerint minél több helyre befektetnünk a pénzünket, ezzel ugyanis csökkenthetjük a kockázatunkat.

Alapvetően két kockázattól védhetjük be magunkat:

  • Hozam és tőkekockázat ellen, vagyis, hogy a befektetett pénzünket visszakapjuk, illetve arra hogy megkapjuk az elvárt hozamot és
  • Intézményi kockázat ellen, ami azt mutatja, hogy a pénzintézet ahova a pénzünket tettük csődbe megy vagy sem.

A portfólió lényege tehát, hogy minél többféle megtakarításban helyezzük el a pénzünket, ugyanis így nagyobb biztonságban lehet a pénzünk, mintha csupán egy termékben tartanánk az összes megtakarításunkat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mikor érdemes műtárgyakba fektetnünk?

Ha jelentős összeget halmoztunk már fel és a nyugdíjunk, lakhatásunk is biztosítva van, akkor érdemes lehet elgondolkodni az alternatív befektetési formákon, ezek mind-mind beleférnek egy jól összeállított befektetési portfólióba. Ilyen lehetnek például a borkülönlegességek, a különböző műtárgyak (például festmények), vagy a ritka autók is. Ezek értéke sokszor akár pár év alatt is többszörösre nőhet, de ennek kockázata aránylag magas.

Az elmúlt években például kiemelkedő hozamot érhetett el az, aki nagy értékű, híres borkülönlegességekből vásárolt be, mivel ezek ára jelentős növekedésen ment keresztül.

Erre van magyar példa is: egy tokaji borkülönlegesség például bő 10 évvel ezelőtt 40 ezer forintba került, míg ma már 200 ezer forintot kóstál. Aki most vágna bele a borvásárlásba, annak jó hír, hogy a szakértők szerint az idei termés kiemelkedő, így a 2015-ös évjárat kiváló, értéktartó borokkal kecsegtet.

Fontos megjegyezni, hogy a különleges befektetési termékekhez nagyon kell érteni, vagy legalább ismerni kell egy szakértőt. Ráadásul az sem mindegy, hogyan tároljuk az ilyen befektetéseinket, illetve mennyibe kerül mindez. Ezek tehát magas kockázatú befektetések, amelyek esetében a pénzünk könnyen el is úszhat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 5. 17:28
Megszünteti-e az állam a Prémium Magyar Állampapír visszavásárlási lehetőségét 1%-os költségszint me...
MEDIA1  |  2023. június 5. 16:59
A PodcastFestival 2023 versenyben a hazánkban működő 600 podcastból mintegy 100 alkotás mérettette m...
Kiszámoló  |  2023. június 5. 12:38
Péter vetett fel egy problémát, az egyik rokona halála után szeretné, hogy a gyereke ne egyösszegben...
Holdblog  |  2023. június 5. 12:33
Kifejezetten hiba, ha valaki nem tartós befektetési számlára teszi a különböző befektetési eszközeit...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?