Ennyit keres festményeivel Galla Miklós

2016. április 9. 16:00

Bár Galla Miklós elsősorban humoristaként ismert, néhány éve a festészettel is komolyabban elkezdett foglalkozni. A műgyűjtő rajongók sokallják az árat, pedig bizonyos esetekben akár befektetésként is lehet a festményekre gondolni. A legjobb ugyanis, ha nemcsak egy helyen tartjuk a megspórolt forintjainkat, hanem portfóliót alakítunk ki. Egy ilyen portfólióba pedig olykor a rendhagyó befektetések, például borkülönlegességek, festmények, vagy akár régi autók is beleférnek.

Az abszurd humoráról híres Galla Miklós néhány éve kezdett el festészettel is foglalkozni. Elmondása szerint egyre jobban megy neki a festés, a festményeit pedig akár meg is lehet vásárolni. Bár érdeklődés lenne az alkotások iránt, a műgyűjtő rajongók többsége sokallja az árat.

Volt már az az összeg, amiért nálam maradt, 60-70 ezerért nem eladó. Ez a vevőjelölt egy nullával elmaradt a realitástól

 - magyarázta a Borsnak Galla.

Sokan nem tudják, de egy festmény igen jó befektetés lehet. A még nagyobb biztonság érdekében ugyanis érdemes lehet nemcsak egy helyen tartani a megspórolt forintjainkat, hanem akár egy megtakarítási portfóliót is kialakítani. Egy ilyen portfólióba pedig olykor a rendhagyó befektetések, például borkülönlegességek, festmények, vagy akár régi autók is beleférnek.

Mi az a megtakarítási portfólió?

A klasszikus meghatározás szerint akkor beszélhetünk megtakarítási portfólióról, ha legalább két különböző termékbe fektetjük a pénzünket. Ez persze a klasszikus formáktól kezdve a hosszútávú megtakarításokon keresztül az alternatív befektetési formákig bármi lehet, így például egy rövid lejáratú (6 hónapos) bankbetét és egy lakástakarék pénztári megtakarítás is tulajdonképpen egyfajta kezdetleges portfóliót jelent.

A szakértők szerint azonban érdemes a lehetőségek szerint minél több helyre befektetnünk a pénzünket, ezzel ugyanis csökkenthetjük a kockázatunkat.

Alapvetően két kockázattól védhetjük be magunkat:

  • Hozam és tőkekockázat ellen, vagyis, hogy a befektetett pénzünket visszakapjuk, illetve arra hogy megkapjuk az elvárt hozamot és
  • Intézményi kockázat ellen, ami azt mutatja, hogy a pénzintézet ahova a pénzünket tettük csődbe megy vagy sem.

A portfólió lényege tehát, hogy minél többféle megtakarításban helyezzük el a pénzünket, ugyanis így nagyobb biztonságban lehet a pénzünk, mintha csupán egy termékben tartanánk az összes megtakarításunkat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mikor érdemes műtárgyakba fektetnünk?

Ha jelentős összeget halmoztunk már fel és a nyugdíjunk, lakhatásunk is biztosítva van, akkor érdemes lehet elgondolkodni az alternatív befektetési formákon, ezek mind-mind beleférnek egy jól összeállított befektetési portfólióba. Ilyen lehetnek például a borkülönlegességek, a különböző műtárgyak (például festmények), vagy a ritka autók is. Ezek értéke sokszor akár pár év alatt is többszörösre nőhet, de ennek kockázata aránylag magas.

Az elmúlt években például kiemelkedő hozamot érhetett el az, aki nagy értékű, híres borkülönlegességekből vásárolt be, mivel ezek ára jelentős növekedésen ment keresztül.

Erre van magyar példa is: egy tokaji borkülönlegesség például bő 10 évvel ezelőtt 40 ezer forintba került, míg ma már 200 ezer forintot kóstál. Aki most vágna bele a borvásárlásba, annak jó hír, hogy a szakértők szerint az idei termés kiemelkedő, így a 2015-ös évjárat kiváló, értéktartó borokkal kecsegtet.

Fontos megjegyezni, hogy a különleges befektetési termékekhez nagyon kell érteni, vagy legalább ismerni kell egy szakértőt. Ráadásul az sem mindegy, hogyan tároljuk az ilyen befektetéseinket, illetve mennyibe kerül mindez. Ezek tehát magas kockázatú befektetések, amelyek esetében a pénzünk könnyen el is úszhat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem