Ennyit keres festményeivel Galla Miklós

Ennyit keres festményeivel Galla Miklós

2016. április 9. 16:00

Bár Galla Miklós elsősorban humoristaként ismert, néhány éve a festészettel is komolyabban elkezdett foglalkozni. A műgyűjtő rajongók sokallják az árat, pedig bizonyos esetekben akár befektetésként is lehet a festményekre gondolni. A legjobb ugyanis, ha nemcsak egy helyen tartjuk a megspórolt forintjainkat, hanem portfóliót alakítunk ki. Egy ilyen portfólióba pedig olykor a rendhagyó befektetések, például borkülönlegességek, festmények, vagy akár régi autók is beleférnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az abszurd humoráról híres Galla Miklós néhány éve kezdett el festészettel is foglalkozni. Elmondása szerint egyre jobban megy neki a festés, a festményeit pedig akár meg is lehet vásárolni. Bár érdeklődés lenne az alkotások iránt, a műgyűjtő rajongók többsége sokallja az árat.

Volt már az az összeg, amiért nálam maradt, 60-70 ezerért nem eladó. Ez a vevőjelölt egy nullával elmaradt a realitástól

 - magyarázta a Borsnak Galla.

Sokan nem tudják, de egy festmény igen jó befektetés lehet. A még nagyobb biztonság érdekében ugyanis érdemes lehet nemcsak egy helyen tartani a megspórolt forintjainkat, hanem akár egy megtakarítási portfóliót is kialakítani. Egy ilyen portfólióba pedig olykor a rendhagyó befektetések, például borkülönlegességek, festmények, vagy akár régi autók is beleférnek.

Mi az a megtakarítási portfólió?

A klasszikus meghatározás szerint akkor beszélhetünk megtakarítási portfólióról, ha legalább két különböző termékbe fektetjük a pénzünket. Ez persze a klasszikus formáktól kezdve a hosszútávú megtakarításokon keresztül az alternatív befektetési formákig bármi lehet, így például egy rövid lejáratú (6 hónapos) bankbetét és egy lakástakarék pénztári megtakarítás is tulajdonképpen egyfajta kezdetleges portfóliót jelent.

A szakértők szerint azonban érdemes a lehetőségek szerint minél több helyre befektetnünk a pénzünket, ezzel ugyanis csökkenthetjük a kockázatunkat.

Alapvetően két kockázattól védhetjük be magunkat:

  • Hozam és tőkekockázat ellen, vagyis, hogy a befektetett pénzünket visszakapjuk, illetve arra hogy megkapjuk az elvárt hozamot és
  • Intézményi kockázat ellen, ami azt mutatja, hogy a pénzintézet ahova a pénzünket tettük csődbe megy vagy sem.

A portfólió lényege tehát, hogy minél többféle megtakarításban helyezzük el a pénzünket, ugyanis így nagyobb biztonságban lehet a pénzünk, mintha csupán egy termékben tartanánk az összes megtakarításunkat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mikor érdemes műtárgyakba fektetnünk?

Ha jelentős összeget halmoztunk már fel és a nyugdíjunk, lakhatásunk is biztosítva van, akkor érdemes lehet elgondolkodni az alternatív befektetési formákon, ezek mind-mind beleférnek egy jól összeállított befektetési portfólióba. Ilyen lehetnek például a borkülönlegességek, a különböző műtárgyak (például festmények), vagy a ritka autók is. Ezek értéke sokszor akár pár év alatt is többszörösre nőhet, de ennek kockázata aránylag magas.

Az elmúlt években például kiemelkedő hozamot érhetett el az, aki nagy értékű, híres borkülönlegességekből vásárolt be, mivel ezek ára jelentős növekedésen ment keresztül.

Erre van magyar példa is: egy tokaji borkülönlegesség például bő 10 évvel ezelőtt 40 ezer forintba került, míg ma már 200 ezer forintot kóstál. Aki most vágna bele a borvásárlásba, annak jó hír, hogy a szakértők szerint az idei termés kiemelkedő, így a 2015-ös évjárat kiváló, értéktartó borokkal kecsegtet.

Fontos megjegyezni, hogy a különleges befektetési termékekhez nagyon kell érteni, vagy legalább ismerni kell egy szakértőt. Ráadásul az sem mindegy, hogyan tároljuk az ilyen befektetéseinket, illetve mennyibe kerül mindez. Ezek tehát magas kockázatú befektetések, amelyek esetében a pénzünk könnyen el is úszhat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?