20 °C Budapest
3 szempont a megtakarításunk tervezéséhez (x)

3 szempont a megtakarításunk tervezéséhez (x)

Pénzcentrum
2016. március 1. 17:50

Sokan nem vállalják a tervezéssel járó kihívást, de van megoldás.

Az Allianz kutatása szerint a magyarok közel fele kihívásnak tartja a pénzügyi tervezést. Jelentős előrelépést jelenthet, ha külső segítséget is igénybe veszünk.


Mindenkinek vannak álmai, amiket el szeretne érni, azonban számos olyan élethelyzet felmerül megvalósításuk közben, amikor extra kiadásokkal kell szembenéznünk. Mindeközben folyamatosan rajtunk a teher, hogy megtervezzük a jövőnket. Az Allianz és a Gfk Hungária Kft. közös kutatása szerint a magyarok 41 százaléka úgy gondolja, hogy nagyobb kihívás egy stabil pénzügyi terv készítése, mint a Himalája megmászása. Az Allianz összegyűjtötte azt a 3 szempontot, amit mindenképpen figyelembe kell vennünk a tervezéskor.

Időzítés

Hogy ne érjenek minket váratlan meglepetések, már akár évekkel korábban javasolt félretenni a jövedelmünkből. Minél hamarabb elkezdünk takarékoskodni a vágyott cél elérése érdekében, annál kevesebbet kell havi szinten megtakarítanunk. Ehhez érdemes megfigyelnünk a költekezési szokásainkat is, és utólag meghatározni, hogy ezen belül mely kiadásainkat milyen időtávon tudjuk nélkülözni, illetve mi az a kockázat, amit az elvárható hozamért cserébe vállalni tudunk.


Milyen megtakarítási formát válasszunk?

Az Allianz és a GfK Hungária Kft. által közösen végzett kutatás szerint Magyarországon a legnépszerűbb megtakarítási formák a betétek, az életbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár. A pénzügyileg tájékozottabb lakosok jellemzően több terméktípust használnak, míg a kevésbé tájékozottabbakra jobban jellemző, hogy "otthon a befőttesüvegben" gyűjtik megtakarításaikat.

Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor a befőttesüveg nem feltétlenül a legoptimálisabb megoldás. Olyan megtakarítási és befektetési formára van szükségünk, amely kellőképpen rugalmas, s arra az esetre is nyújt megfelelő fedezetet, ha a megtakarítási időszak alatt velünk történne bármi. Erre a célra a unit-linked típusú biztosítások alkalmasak, például az Allianz Életprogramok esetében mindenki az élethelyzetének, fizetőképességének, a megcélzott futamidőnek és a kockázatvállalási hajlandóságának megfelelő takarékossági formát tud választani.

Mennyit tegyünk félre havonta?

A pénzügyi tervezéskor induljunk ki abból, hogy minél később kezdünk el megtakarítani egy-egy cél érdekében, annál nagyobb összeget kell majd félretennünk havonta. Így a befektetni kívánt összeg természetesen nő, ahogy egyre később jut eszünkbe a gyermekeink jövője, a nyugdíjunk, vagy a lakásfelújítás. Ha a pénzügyek nem tartoznak az erősségeink közé, pár egyszerű kérdés megválaszolásával az Allianz megtakarítás- és öngondoskodás tervező alkalmazása tájékoztató jelleggel megmutatja nekünk, hogy aktuális élethelyzetünket és céljainkat figyelembe véve ha ma kezdenénk el az öngondoskodást, akkor a kívánt igényeknek megfelelő fedezethez mennyi pénzt kellene félretennünk havonta.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?