Ezt biztos nem tudtad az MNB-ről: mi volt előtte?

2015. december 25. 16:00

Magyarországon már a XIX. század eleje óta tevékenykedik jegybank, azonban napjainkig több különböző intézmény is ellátta a központi banki feladatokat. A második világháború után viszont állami kézbe került a magyar bankrendszer, ami a jegybank működését alapjaiban formálta át.

A XIX. század elején Magyarország az Osztrák Birodalom része volt, így a jegybanki feladatokat az 1816-ban létrejött Osztrák Nemzeti Bank látta el, majd 1878-tól a dualista elveken alapuló Osztrák-Magyar Bank vette át. Az 1848-49-es szabadságharc alatt a magyar kormány átmenetileg a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankra bízta a jegybanki teendők végzést - derül ki az MNB történelmi visszatekintéséből.

A Monarchia felbomlásával az osztrákokkal közös jegybank megszűnt és az 1921-ben alapított Magyar Királyi Állami Jegyintézet vette át a feladatokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1924-ben kezdte meg a munkáját részvénytársasági formában (vagyis a tulajdonosok között magánszemélyek is lehettek), az első jegybank elnök Popovics Sándor volt.

Az új központi intézet feladata volt megszilárdítani az ingataggá vált korona árfolyamát, majd később bevezették a pengőt. A jegybankhoz került az állami számlák vezetése, az államadósság kezelése és a devizatartalék felügyelete. Az 1929-es gazdasági válság kirobbanása után a devizagazdálkodás is az MNB hatáskörébe került, egészen a 90-es évek elejéig.

A második világháború alatt, illetve után a jegybanknak a hiperinflációval kellett megküzdenie, amely a világtörténelem legnagyobb mértékű pénzvesztése volt. Ennek nyomán 1946-ban került bevezetésre az új, stabil fizetőeszköz, a forint. Az államosítás nemcsak a kereskedelmi bankokat érte utol 1947-ben, hanem az MNB is állami kézbe került.

Az államszocializmus évei alatt a bankok gyakorlatilag a jegybank fiókjaiként üzemeltek, vagyis egyszintű bankrendszer jött létre a kereskedelmi bankok MNB alá vonásával. A kétszintű bankrendszer 1987-ben állt vissza Magyarországon, majd 1991-ben állították vissza a jegybank függetlenségét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 2001-es jegybanktörvény értelmében az MNB a kormánnyal egyetértésben dönt az árfolyamrendszerről, és 2008 óta a forint euróhoz képest meghatározott árfolyama szabadon lebeg. 2013-tól a jegybank vette át a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hatásköreit is, ezzel egy központi ellenőrző szervet kialakítva.

A szocializmus alatt a jegybank "albankokat" hozott létre, amelyek speciális területekért feleltek:
  • Az Országos Takarékpénztár látta el a lakosság kiszolgálását,
  • A Magyar Külkereskedelmi Bank a külkereskedelmi forgalmat bonyolította,
  • A Magyar Beruházási Bank (1972-től Állami Fejlesztési Bank) a vállalati hitelezésért volt felelős,
  • A CIB Bank különleges, devizában bonyolított forgalommal bírt,
  • Emellett vidéken takarékszövetkezeteket alapítottak és
  • Később megalakult a Budapesti Hitelbank is az MNB leánybankjaként.
A szocializmus felbomlásakor ezeknek a többsége magánkézbe került és a mai napig is meghatározó a szerepe a magyar bankrendszerben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?