7 °C Budapest

Te kapsz jutalmat, fizetésemelést? Ide tedd a pénzed

2015. november 30. 05:45

Év végéhez közeledve sokan számolgatják, vajon kapnak-e fizetésemelést, esetleg év végi juttatást, 13. havi fizetést. A számolgatást érdemes folytatni akkor is, ha már kezünkben van a pénz. Mutatjuk, hova érdemes tenni a pénzed jövőre - sőt, inkább még idén.

A magyar munkavállalók 10 százaléka kap idén 13. havi fizetést, és 18 százaléka valamilyen bónuszt vagy pénzbeli juttatást - derül ki a Fizetesek.hu munkaerőpiaci felmérésből. Úgy számolnak: a 13. havi fizetés átlagosan bruttó 275 ezer forint, a pénzbeli juttatások és bónuszok összege pedig átlagosan 345 ezer forint lesz.

Nem meglepő módon a cégméret komoly hatással van a 13. havi bérek nagyságára (és gyakoriságára) is. Általánosságban elmondható, hogy

minél több az alkalmazott, annál magasabb összegű a 13. havi fizetés is.

10 alkalmazottig általában a bruttó 200 ezer forint a jellemző, egy ezer munkatárs feletti vállalatnál pedig már 285 ezer forint. De hatással van a pluszpénz mértékére a munkaadó cég működési területe és a tulajdonosi struktúrája is. A telekommunikációs ágazatban átlagosan bruttó 369 ezer forint a pluszjuttatás, a vegyiparban 281 ezer forint. A felmérésből az is látszik, hogy a külföldi magántulajdonú cégek nagyobb arányban adnak ilyen juttatást az alkalmazottaiknak, és annak a mértéke is több (átlagosan 298 ezer forint). A belföldi magántulajdonú cégek átlagosan 218 ezer forintos összeggel számolnak, majd az állami tulajdonú vállalatok 215 ezer forinttal.

Hova tegyük a bónuszunkat?

Sokan vannak tehát, akiknek érdemes számolgatniuk - és persze nem csak azoknak, akik bónuszt vagy 13. havi fizetést kapnak. Egy új év arra is alkalmas lehet, hogy belevágjunk valamilyen közép- vagy hosszú távú öngondoskodásba. Viszont ha még megtehetjük, érdemes idén elkezdeni a takarékoskodást.

A TBSZ ajánlott befektetési lehetőség azoknak, akik közép- vagy hosszabb távon szeretnének félretenni. Fontos előnye, hogy már három év után csökken a fizetendő adó, öt év után pedig adó- és járulékmentesen lehet felvenni a megtakarítást és az utána járó hozamokat.

Két formája van, a Tartós Befektetési Betétszámla a betétek kezelésére, illetve a Tartós Befektetési Értékpapírszámla, amire tetszőleges időtávú és különböző kockázatú, forintban vagy devizában denominált értékpapírokat helyezhetünk, például befektetési jegyeket, állampapírokat, részvényeket.

1,5 millió forinton 5 év alatt (3 százalékos hozammal számolva) 100 ezer forintot spórolhatunk, pedig a számlanyitás nagyon rövid időt, csupán 10 percet vesz igénybe, vagyis az átlagos (2,8 milliós) megtakarítással számolva közel 200 ezer forintot is spórolhatunk.

A befektetési alapok közül a vegyes alapok, és az abszolút hozamú alapok illetve jelenleg az ingatlanalap lehetnek a befutók jövőre. Az utóbbi időkben megfigyelhető erőteljes ingatlanpiaci növekedés az ingatlanalapra is pozitívan hatott, több olyan ingatlanalap is van, amely idén októberig öt százaléknál is magasabb visszatekintő hozamot produkált.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rövidebb időtávban gondolkodóknak a lakossági államkötvények is jó befektetési lehetőségeket jelenthetnek, kevés kockázat mellett viszonylag magas, három százalékot közelítő kamatot is hozhatnak 1-2 éves időtávon, mellyel jelenleg nem sok  lakossági megtakarítási termék tudja felvenni a versenyt a rövidtávú befektetések közül.

A klasszikus bankbetét azoknak lehet jó alternatíva, akik inkább rövidtávú és kevésbé kockázatos befektetési terméket keresnek. Az alacsony jegybanki alapkamat és a bankok jelenlegi forrásbősége miatt nem valószínű, hogy feljebb mennek jövőre a betéti kamatok.

Érdemes lehet nyugdíjcélra (nyugdíj-előtakarékossági számla, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás) hosszú távra is takarékoskodnunk. A nyugdíj megtakarítások után az államtól 20 százalékos adójóváírás jár, ráadásul ha nyugdíjcélra használjuk fel (tehát eltelt a 10 év a számlanyitás óta és van nyugdíjas törzsszámunk), akkor kamatadó mentesen és egészségügyi hozzájárulás mentesen juthatunk hozzá a pénzünkhöz.

Ezen a héten olvasóink kérdéseit is várjuk szerda estig a TBSZ-szel kapcsolatosan: a kérdéseket az OTP Bank szakértői válaszolják majd meg.

Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 12:01
Németh Balázs az RTL Híradójának kérdésére elmulasztotta megemlíteni, hogy az eddigi 2,1 milliárdos...
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?