24 °C Budapest
Óvatosan, milyen bort nyitsz ki: több százezret is érhet

Óvatosan, milyen bort nyitsz ki: több százezret is érhet

2015. november 4. 05:48

Könnyű elveszni a bankok megtakarítási ajánlatai között, arról nem is beszélve, hogy a pénztári megtakarítások és biztosítók is szinte állandóan új ajánlatokkal bombázzák az ügyfeleket. A legjobb azonban, ha nemcsak egy helyen tartjuk a megspórolt forintjainkat, hanem portfóliót alakítunk ki. Egy ilyen portfólióba pedig olykor a rendhagyó befektetések, például borkülönlegességek, festmények, vagy akár régi autók is beleférnek. Na de mégis hogyan állítsunk össze egy megtakarítási portfóliót, melyik termék mire jó valójában?

Mi az a megtakarítási portfólió?

A klasszikus meghatározás szerint akkor beszélhetünk megtakarítási portfólióról, ha legalább két különböző termékbe fektetjük a pénzünket. Ez persze a klasszikus formáktól kezdve a hosszútávú megtakarításokon keresztül az alternatív befektetési formákig bármi lehet, így például egy rövid lejáratú (6 hónapos) bankbetét és egy lakástakarék pénztári megtakarítás is tulajdonképpen egyfajta kezdetleges portfóliót jelent.

A szakértők szerint azonban érdemes a lehetőségek szerint minél több helyre befektetnünk a pénzünket, ezzel ugyanis csökkenthetjük a kockázatunkat.

Alapvetően két kockázattól védhetjük be magunkat:

  • Hozam és tőkekockázat ellen, vagyis, hogy a befektetett pénzünket visszakapjuk, illetve arra hogy megkapjuk az elvárt hozamot és
  • Intézményi kockázat ellen, ami azt mutatja, hogy a pénzintézet ahova a pénzünket tettük csődbe megy vagy sem.

Milyen portfóliót építsünk fel?

A portfólió lényege tehát, hogy minél többféle megtakarításban helyezzük el a pénzünket, ezt nevezzük a portfólió diverzifikálásának. A megfelelően diverzifikált portfólió sokkal biztonságosabb, mintha egy termékben tartanánk minden pénzünket. A kialakításkor legyünk tekintettel arra, hogy túl kicsi elhelyezett összeg adott esetben aránylag magas költségekkel járulhat. Emiatt a kezdeti megtakarításunk összege és a havi félretehető összeg is meghatározza, hogy milyen portfóliót tudunk kialakítani.

Érdemes alacsony kockázatú megtakarítások közül választani, amennyiben rövidtávon gondolkozunk. Magasabb kockázatú (és ezzel magas hozammal kecsegtető) termékeket hosszabb futamidőre ajánlott választani.

Összefogllva: ne tegyük fel egy lapra mindenünket, még akkor sem, ha a tanácsadó "bombabiztos" befektetést ígér. Emellett fontos az is, hogy ne feltétlenül egy szolgáltatónál tartsuk minden megtakarításunkat.

Konkrétan milyen megtakarításokat válasszunk?

Amikor elkezdünk megtakarítani, akkor először bankbetétben érdemes gondolkodni, mivel ez a leginkább alkalmas termék arra, hogy könnyen hozzáférhető vésztartalékot építsünk ki. A szakértők általában azt javasolják, hogy ez a vésztartalék nagyjából a 6 havi jövedelmünknek feleljen meg, vagy annak az összegnek, amiből fél évig meg tudunk élni, ha elveszítenénk a munkánkat, vagy baleset vagy betegség miatt kiesnénk a munkából.

A rövid távú, 1 éven belül felhasználandó megtakarításokat (pl: nyaralásra, háztartási gépeink cseréjére gyűjtött pénz) aránylag könnyen felszabadítható termékekbe érdemes fektetni. Ilyenek lehetnek például a lakossági állampapírok, amelyek kiemelkedő hozamot biztosítanak, ráadásul egészségügyi hozzájárulást (EHO) sem kell fizetni utánuk.

Középtávú terveink megvalósítására befektetési alapok széles választéka áll rendelkezésre, melyek szintén könnyen hozzáférhető termékek, azonban a megtakarításra javasolt minimális futamidő és az alapok várható hozama eltérő lehet. Az alapok múltbéli teljesítménye nem jelent garanciát a jövőre nézve, így kiemelten fontos, hogy úgy válasszunk, ami az aktuális pénzügyi céljainknak megfelel. A befektetési alapok azért népszerűek, mert már eleve diverzifikált azáltal, hogy több (általában 40-80) értékpapírt vásárolnak meg az alapkezelők, amelyek végül a befektetési jegy árfolyamát és ezzel együtt a hozamunkat is meghatározzák. Annak függvényében, hogy az alapkezelő milyen értékpapírokat vásárol a befektetési alapokba, a javasolt befektetési időtáv is változik: a bankbetétet és államkötvényt tartó alapokat 1-3 évre, azokat az alapokat, melyek már részvényeket is tartalmaznak, 3-5 évre érdemes vásárolni.

A rövid és középtávú célok biztosítása után érdemes a hosszútávú, 5 -10 éves jövőnkre is gondolni. Hosszú távon a magasabb hozam elérése érdekében választhatunk magasabb kockázatú befektetéseket is. Ezek egyedi részvénybefektetések is lehetnek, de érdemesebb szakemberekre bízni a megfelelő termék kiválasztását, tehát olyan befektetési alapba fektetni, mely nagyobb arányban tartalmaz részvényeket. Azok a befektetési alapok a legkockázatosabbak, melyek egy-egy iparágra (pl. biotechnilógia) vagy egy-egy földrajzilag elkülöníthető befektetési területre (pl. Észak-Amerika, Ázsia) koncentrálnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Más lehetőségek is segíthetnek céljaink elérésében:

Ha lakást szeretnénk venni/felújítani/építeni, akkor a lakástakarék-pénztárat (LTP) választhatjuk, ami 30 százalékos állami támogatást ad befizetéseink után.

Ha szabad felhasználású terméket szeretnénk, mert például autóra gyűjtünk, akkor a TBSZ-t érdemes választanunk, amelyen bankbetétet köthetünk le, vagy értékpapírokat (pl: államkötvények, befektetési alapok) vásárolhatunk.

Már a munkába álláskor népszerűek (vagy legalábbis annak kellene lenniük) a nyugdíj célú megtakarítások, egyre inkább világosan látszik ugyanis, hogy az állami nyugdíjrendszerből kapott pénz kevés lesz ahhoz, hogy megéljünk belőle idős korunkban. A nyugdíj célú megtakarításokkal 20 százalékos adójóváírást kaphatunk. A kedvezményt egyébként külön-külön érvényesíthetjük mindhárom esetben 100 és 150 ezer forint között kaphatunk jóváírást évente a befizetéseink után. A megtakarítások között aszerint választhatunk, hogy miszerint választhatunk a befektetések között:

  • Az önkéntes nyugdíjpénztárnál a futamidő elején egy portfóliót választunk, amely akár a futamidő végéig jó lehet.
  • A nyugdíjbiztosításnál az eszközalapokból alakítunk ki portfóliót a tanácsadónk segítségével.
  • A nyugdíj elő-takarékossági számlánál pedig magunk kezeljük a számlán tartott pénzünket.

Ha hosszú távra szeretnénk félretenni olyan összeget, amit nem nyugdíjra szeretnénk fordítani, akkor kiváló választás lehet megtakarítással egybekötött életbiztosítást kötni, amely tipikusan 10-20 évre szóló szerződés. Ennek két fajtája ismert:

  • A klasszikus, vegyes életbiztosítás és
  • A befektetési egységekhez kötött (unit linked) életbiztosítás.

Bor, festmény, oldtimerek, stb...

Ha jelentős összeget halmoztunk már fel és a nyugdíjunk, lakhatásunk is biztosítva van, akkor érdemes lehet elgondolkodni az alternatív befektetési formákon, ezek mind-mind beleférnek egy jól összeállított befektetési portfólióba. Ilyen lehetnek például a borkülönlegességek, a különböző műtárgyak (például festmények), vagy a ritka autók is. Ezek értéke sokszor akár pár év alatt is többszörösre nőhet, de ennek kockázata aránylag magas.

Az elmúlt években például kiemelkedő hozamot érhetett el az, aki nagy értékű, híres borkülönlegességekből vásárolt be, mivel ezek ára jelentős növekedésen ment keresztül. Erre van magyar példa is: egy tokaji borkülönlegesség például bő 10 évvel ezelőtt 40 ezer forintba került, míg ma már 200 ezer forintot kóstál. Aki most vágna bele a borvásárlásba, annak jó hír, hogy a szakértők szerint az idei termés kiemelkedő, így a 2015-ös évjárat kiváló, értéktartó borokkal kecsegtet.

Fontos megjegyezni, hogy a különleges befektetési termékekhez nagyon kell érteni, vagy legalább ismerni kell egy szakértőt. Ráadásul az sem mindegy, hogyan tároljuk az ilyen befektetéseinket, illetve mennyibe kerül mindez. Ezek tehát magas kockázatú befektetések, amelyek esetében a pénzünk könnyen el is úszhat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 08:57
A csatorna szerint egy gyakornok betanítása közben porszem került a gépezetbe, ez volt az oka annak,...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?