24 °C Budapest
Na így lesz a kevés pénzedből sok: csak egy kicsit várni kell

Na így lesz a kevés pénzedből sok: csak egy kicsit várni kell

2015. október 28. 05:45

Manapság a magyar családoknak a hosszú távú megtakarítás már messze nem éveket, hanem ennél sokkal rövidebb időtávot jelent. Pedig valószínűleg sokan tudják, hogy a hosszú távú megtakarításokkal sok előnyt szerezhetnek. Mutatjuk, hogy különböző élethelyzetekben, milyen termékeket érdemes választani.

Kalsszikus értelemben vett hosszú távú megtakarításról legalább 5 éves időtartam esetében beszélhetünk, de akadnak olyan megtakarítások is amelyek akár 10-20-30 évig is kiválóan működhetnek. Manapság azonban a lakosság már sokkal rövidebb időtávban gondolkozik pedig a hosszabb távú megtakarításoknak sok előnye van.

A Takarékbanknál például úgy tapasztalják, hogy ügyfeleik jellemzően egy év, vagy annál rövidebb időben gondolkodnak, de az öngondoskodó termékek ösztönzik a megtakarítani képes lakosságot a hosszabb 10-20 éves időtávokra is.

A CIB Bank GfK-val közösen készített kutatásának eredményeiből pedig az derült ki, hogy a nagyobb felkészültséget, pénzügyi tájékozottságot igénylő, bonyolultabb megtakarítási formákat kevesebben választják.

Miért válasszunk hosszú távú megtakarítást?

A hosszabb távú megtakarításokban nemcsak azért érdemes gondolkozni, mert azzal a jövőnket biztosíthatjuk, hanem mert hosszabb távon magasabb kamatot érhetünk el relatív alacsony kockázat mellett, szemben a rövidtávú megtakarításokkal. Másrészt így bizonyos adóoptimalizálási lehetőségeket és állami támogatásokat is ki tudunk használni. Ilyen termék lehet többek között a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) vagy a Lakástakarék is.

A GfK 2015-ben készített felmérése alapján a válaszadók 20 százaléka biztosan hajlandó lenne azért 5 évig megtakarítani, hogy ne kelljen adót fizetnie, ennek ellenére csak 10 százalékuk rendelkezik TBSZ-szel, (ez 5 éves időtáv választása esetén biztosítja, hogy az ügyfél mentesüljön a kamatadó alól.) Vagyis

az adóelőnyök ellenére is csak kevés ügyfél hajlandó 5 éves megtakarítási formát választani.

Az OTP-nek az a tapasztalata, hogy azon ügyfelek, akik hajlandók hosszabb távra befektetni azok többnyire ki is várják azt az időszakot, amire a befektetést ajánlották.

Akár veszteség is keletkezhet

Fontos tudni, hogy a hosszú távú befektetések idő előtti feltörésének több kockázata is lehet. Egyes termékeknél a tőke- vagy a hozamvédelem vagy az ígért fix kamat csak a lejáratig való megtartás esetén érvényesíthető, így korábbi visszaváltással akár veszteségünk is keletkezhet.

Legtöbben a váratlan kiadásokra tesznek félre

A GfK kutatásából az is kiderül, hogy milyen megtakarítási célok fontosak számunkra: ez alapján a legtöbben (a válaszadók 58 százaléka) a váratlan kiadásokra tesz félre. Bár csökkenő tendenciát mutat, de így is a második helyre került a nyugdíjcélra való megtakarítás, a harmadik helyezett pedig a lakás/ingatlanvásárlásra való megtakarítás lett, de sokan tesznek félre gyermekeik jövőjére is. Az idei évben pedig az autóvásárlás célú megtakarítók aránya is emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan vágjunk bele?

Élethelyzetenként és személyenként is eltérő lehet, hogy kinek milyen megtakarításra van szüksége. Mielőtt belevágnánk egy hosszú távú megtakarításba fontos, hogy tisztába legyünk anyagi helyzetünkkel, hogy pontosan milyen bevételeink (fizetés, szociális juttatások) kiadásaink (rezsi, utazás, élelmiszer-költségek) vannak. Nézzük meg azt, mik azok a területek, ahol néhány ezer forintot tudunk spórolni.

Melyiket válasszuk?

Érdemes tudnunk, hogy a különböző megtakarítási, befektetési termékek nem csak kamataikat, futamidejüket tekintve különböznek egymástól, hanem kockázatukban is, ezért az is eltérő lehet, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb választás. Nézzünk néhány példát.

Egy egyedülálló, dolgozó fiatal feltehetően ingatlanra esetleg egy autóra gyűjt vagy a családalapítással kapcsolatos költségekre takarékoskodik. Neki jellemzően ajánlható a TBSZ, de akár hosszabb távon állampapírban is tarthatja a pénzét.

A kisgyermekes családok számára fontos, hogy a gyermekek számára átadható és generációkon átívelő megtakarítások mellett, olyan termékekben tartsák a pénzüket, amihez viszonylag könnyen hozzáférhetnek, mégis valós hozamot jelentenek. Ebben az esetben megfelelő választás lehet, ha Start-számlán fektetik be pénzük egy részét, vagy gyermekeinek lakástakarék-pénztárban tesznek félre. Ugyanakkor különféle alapokba is fektethetnek - ezek már a lakossági megtakarítók számára is könnyen elérhetőek.

A középkorú szülőknek égető kérdés a nyugdíj-előtakarékosság, de azzal is számolniuk kell, hogy a gyerekek hamarosan kirepülnek a fészekből, ezért részben az ő jövőjükre is gondolni kell. Így ekkor is a megtakarítás egyik lába lehet a lakástakarék, de nyugdíj szempontjából optimális választás lehet a nyugdíjbiztosítás, vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 07:48
A Dumaszínház a Goethe Intézettel közösen júniusban Magyarországon is bemutat egy sikeres német stag...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?