6 °C Budapest

Egy év alatt megduplázhatod a pénzed! Persze van pár apróság

2015. szeptember 22. 05:53

Az idei év tapasztalatai azt mutatják, hogy sokkal nehezebb jól befektetni a pénzünket, mint azt elsőre gondolnánk. Sokan a saját bőrükön tanulhatták meg, hogy messze nem csak a kamat számít.

A 2015-ös év valószínűleg a pénzügyi botrányokról marad emlékezetes a magyar gazdaságtörténelemben: a Buda-Cash és a Quaestor bedőlése, a Hungária Értékpapír-botrány, na meg persze a legendás karcagi Bróker Marcsika sok családnak okozott kemény heteket, hónapokat.

Az ilyen botrányok kapcsán (is) érdemes átgondolni, megfontolni, hova tegyük a pénzünket, kire bízzuk megtakarításainkat. Van néhány "kötelező" szempont és alapszabály arra is, hol NE tartsuk megtakarításainkat.

Túl szép, hogy igaz legyen

Most akár fél éven belül, garantáltan megduplázhatja pénzét! Használja ki a vissza nem térő lehetőséget és fektessen be azonnal!

Előre szólunk: ma gyakorlatilag alig találni olyan - megbízható, nem átverős - megtakarítást, ami 10 százalékos, vagy annál magasabb kamattal kecsegtet. Ne dőljünk be a hihetetlenül magas kamatoknak, ne dőljünk be a csodálatos ajánlatoknak, az elszalaszthatatlan lehetőségeknek.

Nincs engedély? Akkor felejtős

A legfontosabb, hogy tudjuk azt, hogy a befektetési szolgáltatás engedélyhez kötött tevékenység. A befektetési vállalkozások csak valamely felügyeleti szerv engedélyének birtokában jogosultak befektetési szolgáltatást nyújtani. Ha tehát bizonytalanok vagyunk a szolgáltatóval, tanácsadóval kapcsolatban, ne habozzunk elkérni az engedélyét, engedélyeit. Ha ilyet nem tud felmutatni, vagy többszöri kérésre sem adja át,

 ne hagyjuk nála a pénzünket.

Az országos fiókhálózattal rendelkező bankok, pénzintézetek, takarékszövetkezetek természetesen rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, azonban könnyen belefuthatunk - például internetes hirdetésekben, keresésnél - olyan szolgáltatókba, akik nem rendelkeznek a megfelelő jogosultsággal. Legyünk tehát óvatosak.

Befektetéseinket egyébként széles körű védelem illeti meg: ez azonban nem mindegyik pénzügyi eszközre terjed ki, és csak a hivatalos, engedéllyel rendelkező, a Befektető-védelmi Alap tagjai közé tartozó szolgáltatóknál kaphatjuk meg ezt a védelmet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tudjuk, mibe tesszük a pénzünket!

Érdemes tájékozódni arról, hogy a befektetési vállalkozás milyen befektetési szolgáltatásokat nyújt, és milyen termékeket értékesít! Tájékozódjunk több befektetési vállalkozásról is - így részletesebb információkhoz juthatunk, és akár jobb ajánlatokkal is találkozhatunk. A legtöbb szolgáltató - például bank, takarékszövetkezet, stb. - többféle megtakarítási terméket is kínál: kérdezzünk rá, melyiket ajánlják nekünk, melyik felel meg a legjobban befektetési céljainknak. Arról is érdeklődjünk, van-e átjárás a különféle termékek között, tudunk-e később változtatni.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogyan juthatunk hozzá a pénzünkhöz:

általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb lefedettséggel (például országosan minél több fiókkal) rendelkezik pénzügyi szolgáltatónk, annál egyszerűbben és gyorsabban tudunk ügyet intézni.

6 tipp: így biztonságban lesz a pénzed

  • Ne fektess be pusztán egy telefonbeszélgetés alapján!
  • Ne adj át készpénzt - mindig visszakövethető elektronikus utalással helyezd el a befektetésre szánt összeget saját, névre szóló számládra.
  • Ellenőrizd a pénzügyi szolgáltató és az üzletkötő hátterét. Csak megbízható, hatósági engedélyekkel rendelkező szolgáltatónál hagyd a pénzed.
  • Mielőtt hosszútávra szóló szerződést kötnél, gondold át, hogy mi történhet majd befektetéseddel akkor, ha terveid időközben megváltoznak.
  • Mindig olvasd át a tájékoztatókat, figyelj a kapcsolódó kockázatokra!
  • Legyél óvatos azokkal az ajánlatokkal illetve konkrét hozam ígéretekkel, amik túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek.

Kérdésed van a különböző megtakarítási formákkal kapcsolatban? Kíváncsi vagy, mibe fektesd a nehezen összespórolt pénzed? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében a TakarékBank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem