Ezért éri meg külföldön számlát nyitni: van, aki tízezreket spórolhat

Pénzcentrum
2015. augusztus 31. 05:45

A tartósan külföldön élő magyaroknak érdemes lehet a célországban bankszámlát nyitni, hiszen ezzel jelentősen olcsóbbá tehetik a bankolást, a számlanyitás szabályai azonban országonként eltérhetnek. Mire van szükségünk, ha külföldön szeretnénk bankszámlát nyitni?

A külföldön tanuló vagy kitelepülő magyaroknak érdemes a célországban bankszámlát nyitniuk. A számlanyitás szabályai azonban az eltérőek, így nem árt tájékozódni, hogy milyen feltételek mellett nyithatunk számlát.

Erre van szükség az EU-n belüli számlanyitáshoz

Az EU-ban történő számlanyitás feltételei hasonlóak a hazai feltételekhez, ugyanis a számlanyitáshoz kapcsolódó európai szabályozási háttér alapjaiban nem különbözik az EU tagállamaiban. Így többek között személyes azonosításra alkalmas okmányok mindenképpen szükségesek a fizetési számla megnyitásához, sok helyen közüzemi számla bemutatást is kérik a szolgáltatók.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályok miatt általában személyesen is meg kell jelenni a számlanyitáshoz

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ehhez viszont nem feltétlenül kell bankfiókba menni, sok esetben ugyanis a pénzintézettel szerződésben álló ügynökkel is köthetünk számlaszerződést. Emiatt nem tudjuk a kiutazás előtt elindítani a számlánkat, viszont az adatainkat online megadhatjuk a külföldi banknak előre, ezután pedig csak arra van szükség, hogy a fiókba betérve (vagy az adott ország ügynöknél azonosítva magunkat) az azonosítás után csak alá kell írnunk a számlaszerződést.

A pénzforgalmi szolgáltatók szabadon döntenek a fizetési számla megnyitásáról, vagyis, hogy elfogadják-e a számlanyitási kérelmet. Üzleti megfontolások alapján dönthetnek úgy, hogy egy potenciális ügyfélnek nem nyitnak számlát, az állampolgárság alapján történő megkülönböztetés azonban az egyenlő elbánás elve alapján nem megengedett, az elutasítás kizárólag üzleti alapon történhet meg. Ennek ellenére előfordulhat, hogy külföldi lakosok számára a számla megnyitása nehézkesebb.

Az alapvető banki műveletek elvégzéséhez szükséges számlákhoz kapcsolódó díjak összehasonlíthatóságáról, a számlaváltásról és nyitásról szól az EU 2014/92/EU irányelve. Eszerint nem lehet az Európai Unió lakosai között különbséget tenni állampolgárság szerint, vagyis a külföldi bank nem utasíthatja vissza a számlanyitási kérelmünket az állampolgárságunk miatt, hiszen ezzel uniós jogot sértene. Érdemes hozzátenni, hogy az európai parlamentben hiába született erről a döntés, a tagállamok még nem ültették át a gyakorlatba ennek alkalmazását, ennek végső határidejét 2016-ban határozza meg az irányelv.

Nem tudunk számlát nyitni itthonról

Németország és az Egyesült Királyság pénzintézetei lehetnek tipikus célországok, de nincs olyan magyar bank, amelynek a tulajdonosa ezekben az országokban működő bank lenne. Három olyan magyar bank is van, amelynek a tulajdonosa egy osztrák pénzintézet, így megkérdeztük őket, hogy lehetséges-e a hazai bankfiókokban az anyabanknál számlát nyitni. 

Mivel nem tapasztalunk erre vonatkozóan tömeges ügyféligényt, ezért a közeljövőben sem tervezzük a bevezetését

- mondta el kérdésünkre a Raiffeisen.

Jelenleg nem nyújtjuk ezt a szolgáltatást. Eddigi tapasztalataink szerint nem mutatkozik rá számottevő ügyféligény

 - tudta meg a Pénzcentrum az UniCeredittől (a magyar UniCredit közvetlen tulajdonosa az bankcsoport osztrák tagja).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az osztrák folyószámla nyitása külföldre utazás nélkül egyelőre nem lehetséges, de terveink között szerepel, hogy a jövőben ügyfeleink egyszerűen hozzájussanak ehhez a szolgáltatáshoz a Magyarországról is

 - mondta el az Erse. Ugyan jelenleg tényleg nem elérhető a külföldi számlanyitás lehetősége, azonban lehetséges, hogy hamarosan találunk olyan bankot, ahol lehetőségünk lesz számlát nyitni Ausztriában.

Miért jó, ha ilyen számlát nyitunk?

Azért érdemes bankszámlát nyitnunk, ha huzamosabb ideig külföldön vagyunk, mert így a készpénzfelvételen jelentős díjakat spórolhatunk, ráadásul a munkáltatók gyakran megkövetelik, hogy adott országban bankszámlát vezessünk.

Akkor is érdemes lehet számlát nyitni külföldön, ha adott országba sokszor utazunk üzleti ügyben, vagy nyaralni. Ezzel is spórolhatunk, arra viszont érdemes figyelni, hogy olyan számlacsomagot válasszunk, amelynek alacsony a számlavezetési költsége.

Az alábbi szolgáltatásokat kell biztosítania az alapszámlának:
  • Átutalás bel- és külföldre
  • Csoportos beszedési megbízások
  • Készpénzfelvétel (ATM és egyéb)
  • Kártyás vásárlás
  • Internetbank használat

Hogyan nyissunk számlát az EU-n kívül?

Az EU-n kívüli számla nyitása előtt mindenképpen javasolt a költségekről, a számlához kapcsolódó szolgáltatásokról, esetleges korlátozásokról tájékozódni (ez egyébként a hazai és az EU-n belüli számlanyitáskor sem árt). Az ilyen számláról történő hazautalás költségei és időigénye jelentős mértékben meghaladhatják a hazai fizetési forgalom lebonyolításának időigényét és költségeit, valamint nehézségekbe is ütközhet.

Ha nem a számlavezető országban vagyunk, akkor megnehezedik a banki ügyintézés, illetve a számla feletti rendelkezés esetenként problémákat okozhat.

Semmiképpen sem javasolt olyan országokban számlát nyitni, amelyet a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi szervezetek fokozott kockázatúnak minősítenek. Az ilyen országok bankjaival történő fizetési forgalmat a pénzforgalmi szolgáltatók fokozottabban kötelesek figyelni, így adott esetben a fizetési műveletek teljesítése nehézségekbe ütközhet

- tette hozzá az MNB válaszában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?