Kezdődik az iskola: hogyan adjunk zsebpénzt a gyereknek?

2015. augusztus 29. 16:01

Szeptember elsején kezdődik a tanév, a gyermekek az iskolában pedig az ebéd után könnyen elcsábulnak az iskolai büfében még egy pizzaszeletre, kakaós csigára vagy cukorkára. Így egy hónapban észrevétlenül is elkölthetnek több ezer forintot is a gyerekek. Érdemes ezért az iskolakezdés előtt átbeszélni velük a pénzköltés szabályait.


Családonként eltér, ki mennyi zsebpénzt ad a gyermekének, illetve hogy a zsebpénzen felül adnak-e kisebb-nagyobb összeget a diáknak arra az esetre, ha napközben megéhezik és vásárolna valamit az iskolai büfében. Néhány szülőt megkérdezve kiderült:

van, ahol a gyerek az összes zsebpénzét a büfében költi el, havonta akár 2-3000 forintot is.

A pénz ráadásul többnyire üdítőre, cukorkára, édességre megy el - olvasható a K&H Bank közleményében.

Ahhoz, hogy a fiatal minél korábban megtanulja a felelős költés szabályait, a szülőknek kell néhány szabályt lefektetni és betartatni.

  • 1. Év elején határozzunk meg a zsebpénz keretösszegét, és a gyermek életkorának megfelelően határozzuk meg azt is, hogy naponta, hetente, kéthetente vagy havonta adjuk-e oda a megállapított összeget. Minél fiatalabb a gyerek, annál inkább azonnal akarja elkölteni a pénzt, így az elején jobb, ha csak maximum egy heti zsebpénzt adunk.
  • 2. Döntsük el, a zsebpénzből kell-e a büféköltést is fedezni, vagy arra külön adunk valamekkora összeget. Első-második osztályban praktikusabb, ha a szülők megnézik az árakat, és egy hétre 2-300 forintot adnak legfeljebb büfézni.
  • 3. Tisztázzuk előre a gyerekkel azt is, körülbelül hány alkalomra lesz elegendő a pénze: például 300 forintból minden második nap vehet egy nápolyi szeletet vagy cukorkát. Ha még nehezen osztja be a pénzt, előre meghatározhatjuk, hogy csak hétfőn és szerdán, vagy mely napokon szabad az iskolai büfében vásárolni.
  • 4. Ha a diák már első nap elkölti a teljes összeget, azt semmiképp se pótoljuk. Ha éhségre hivatkozik, adjunk neki otthon készített szendvicset, limonádét, gyümölcsöt, de soha ne édességet. A gyerekpszichológusok szerint a negatív élmények szükségesek ahhoz, hogy a fiatal megtanulja, döntései következményekkel járnak.
  • 5. Az előre meghatározott összeget minden héten adjuk át akkor is, ha előtte nem költötte el a pénzt. Biztassuk arra, hogy ha nem vesz magának minden alkalommal cukorkát vagy üdítőt, hanem félreteszi a pénzt, azt összegyűjtve nagyobb összeghez is juthat, amiből valami drágább dolgot, akár játékot is vehet magának. Így megtanulja azt is, hogy egy távolabbi cél elérése érdekében lemondjon egy pillanatnyi jó dologról.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?