0 °C Budapest

Nagy változás jön a boltokban: meddig kell még erre várnunk?

2015. július 27. 12:04

Az újonnan kibocsátott bankkártyák többsége már érintéses fizetésre alkalmas, sok helyen mégsem tudjuk ezt a plusz szolgáltatást kihasználni. Mikortól fizthetünk mindenhol érintéses módszerrel? Megkérdeztük az egyik legnagyobb terminál-tulajdonost.

Egyre több bankszámla-tulajdonosnak van érintéses fizetésre alkalmas bankkártyája, amivel egyre több helyen tud fizetni. Azonban van olyan kisbolt, ahol ugyan igényelték a POS terminál cseréjét, mégis akár hónapok óta várnak az új készülékre.

Miért jó az érintéses fizetés?

Az érintéses kártyás fizetés célja, hogy gyorsabbá és könnyebbé tegye a boltban a fizetést. Míg a nagyobb összegű vásárlásoknál a PIN-kódos tranzakciókkal kerülhetjük el, hogy nagyobb mennyiségű készpénzt kelljen vinni a nagybevásárláshoz, addig az érintéses fizetés lényege, hogy a kisebb összegű (maximum 5 ezer forintos) tranzakciókat tegye gyorsabbá.

Ez utóbbi különösen a kisebb boltokban lehet fontos, ahova csak egy-két apróságért ugrunk be. Azzal viszont, hogy a kisebb üzletekben még nem cserélték le a POS terminálokat, ezt a könnyítést egyelőre nem tudjuk kihasználni.

Mikor fizethetünk mindenhol érintéses módszerrel?

2017 végéig valamennyi POS terminált lecseréljük érintéses fizetésre alkalmas készülékre. A folyamat ütemezetten történik, ugyanakkor, figyelembe véve az érintett eszközök nagy számát előfordulhat, hogy a kereskedőknek az igényléstől hosszabb várakozási idővel kell számolniuk

 - válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a terminálok egyik vezető hazai tulajdonosa, az OTP. Eszerint 2018-ban már (valószínűleg) minden terminállal rendelkező üzletben elérhető lesz az érintéses fizetés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jegybank első negyedéves adatai alapján egyébként a POS terminálok 52 százaléka alkalmas érintéses fizetésre, ez azt jelenti, hogy a következő években nagyjából 46 ezer készüléket kell lecserélnie a terminál kibocsátóinak.

Azt érdemes kiemelni, hogy ezzel csak a fizikailag lesz elérhető az érintéses fizetés, ugyanis a terminálok cseréjén kívül a kártyatársaságokkal is le kell szerződnie a szolgáltatóknak ahhoz, hogy az érintéses fizetés elérhető legyen. Ez a Paypass esetében a legtöbb termináltulajdonosnál már megoldott, de a PayWave esetén ezek a szerződések még megkötésre várnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?