-6 °C Budapest

Ezért vagy képtelen spórolni: a 6 leggyakoribb hiba

2015. június 14. 13:07

Egy kis önvizsgálat, és máris lehet, hogy gazdagabbak leszünk. A Londoni Közgazdasági Egyetem egyik professzora szerint sokkal nagyobb szerepe van az érzelmeknek a pénzügyekben, mint kellene. Hirtelen ötletek, pillanatnyi érzelmek vezetnek, a tudatos tervezés helyett.

Mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe Magyarországon, ennyit nem fogyasztunk el. Ebből a döbbenetes mennyiségből csupán kétezer tonnát sikerül megmenteni évente, ez a rászorulókhoz jut el. Ez az adat is jól mutatja, a magyarok sokkal többet vásárolnak, mint amire szükségük van. Az impulzusvásárlás, azaz az épp aktuális kedvünk és (ét)vágyunk miatti pénzköltés, a fogyasztói társadalom nyomása mellett számos olyan személyes tulajdonság akad, ami miatt rosszul kezelhetjük pénzügyeinket, és sok pénzt vezsthetünk.

Csapongó gondolatok, koncentrációhiány

Mivel egyszerre sok minden kavarog a fejünkben, valamin mindig agyalunk, az annyira nem életbevágó tevékenységek, mint a napi bevásárlás, nem kötnek minket le nagyon. Gyorsan le akarjuk tudni, ezért a legegyszerűbb megoldást választjuk ahelyett, hogy a leginkább pénztárca barát opciót néztük volna. Nem molyolunk az árösszehasonlítással.

A beleélés hiánya

A legtöbb esetben képtelenek vagyunk úgy döntést hozni, hogy az a jövőnkre nézve legyen ideális. Mivel a döntéseink a mostban születnek, sokkal inkább szólnak arról, mi a jó a jelen helyzetben nekünk, mi kényelmes, mi szükségszerű. Ha arról van szó, most nélkülözzünk-e vagy később, sokszor a gyors igény-kielégülést választjuk ahelyett, hogy a jövőbeli énünknek kedveznénk.

Optimizmus és túlzott magabiztosság

A pozitív gondolkodásnak negatív végeredménye is lehet. A rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélt jövő és a nem valós elvárások a pénzügyek menedzselésére is hatással lehetnek. Ettől kevésbé felkészülten és tudatosan kezelhetjük a pénzünk, és nem gondolunk a megtakarításra, hiszen abban hiszünk, hogy minden jó lesz, minden jól alakul.

Azonnali kielégülés

Sok ember, ha szeretne valamit, befészkeli magát valami a fejébe, azonnal meg kell szereznie azt. Onnantól kezdve csak arra tud gondolni, míg meg nem vette. Pedig ha esetleg időt hagyna magának, rájöhetne, hogy nincs is rá szüksége, felesleges pénzkidobás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Automatikus válaszok

Ha ösztönösen reagálunk egy-egy helyzetben anélkül, hogy belegondolnánk, milyen következményeket hozhat, ha úgy viselkedünk, újra és újra ugyanoda kerülünk. Amíg nem vizsgáljuk felül a rossz szokásainkat, folyton problémáink lesznek, például pénzügyi problémáink.

Szociális normák

Sokakat befolyásol a többi ember viselkedése. Bár sokszor ez segítségünkre van, a fogyasztási szokásokat is jócskán felpörgeti. Hat a tömegpszichózis: például ha az összes szomszédnak van, nekünk is kell egy újabb, csendesebb fűnyíró. Pedig a réginek sincs még baja, de nem akarunk leégni.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 6. 05:00
Óriási gazdasági és geopolitikai lehetőséget jelenthet India számára, hogy az amerikai-kínai viszony...
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?