Karcagi Marcsika luxuskamata: a bankok a nyomába se érnek

Karcagi Marcsika luxuskamata: a bankok a nyomába se érnek

Pénzcentrum
2015. április 22. 06:02

Az elmúlt hónapok pénzügyi botrányai sok magyar családot arra sarkallhatnak, hogy biztonságos helyet keressenek a pénzüknek. Erre az egyik legjobb megoldás a bankbetét lehet, a baj csak az, hogy ennek kamatát az elmúlt három évben igencsak megtépázta a jegybank kamatcsökkentése. Megnéztük, karcagi Marcsika helyett melyik banknál juthatunk most mégis extra kamathoz?

Az elmúlt hónapok pénzügyi bedőlései, és különösen a Kun-Mediátor féle botrány miatt sokaknak megrendülhet a bizalmuk a betétekben.

Karcagon az utazási irodás Marcsika 20 százalékos kamatot ígért,

ami már önmagában is olyan elképesztően magas, hogy konkrétan hihetetlen, hogy ennyien bedőltek neki. Összehasonlításként: a bankok mostanában 1,6 - 2 százalékos kamatokat kínálnak átlagosan. Persze a DRB bankcsoport csődje, vagy a Quaestor kötvénycsalása sem növelte a bizalmat a magyar pénzügyi rendszerben.

Kattints! Mibe tegyem most a pénzem? Van élet a brókerbotrány után

A biztonság és könnyű hozzáférhetőség miatt nem véletlen, hogy még mindig a bankbetétek a legnépszerűbb megtakarítási termékek. Ha kellően tőkeerős bankot választunk, akkor a pénzintézet csődjétől sem kell tartanunk. Ha mégis, 100 ezer euróig (kb. 30 millió forint) kártalanít minket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Hogyan juthatunk extra kamathoz?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatvágásai nem kedveztek a betéti kamatoknak, legutóbb kedden csökkentették az irányadó rátát, így az jelenleg 1,8 százalékon áll. Emiatt a betétek kamatai is korábban nem látott szintre csökkentek, igaz, találhatunk (ehhez képest) kiemelkedő ajánlatokat is.

Érdemes azonban ketté választani a feltétel nélkül lekötött betéteket és a feltételhez szabott lekötést. Alapvetően a bankok ezekhez a feltételekhez kötik az extra kamatot:

 • Friss pénz beérkezése a bankhoz
 • Befektetéssel kombinált betét
 • Aktív kártyahasználat
 • Jövedelem jóváírás
 • Csoportos beszedési megbízás rögzítése és fenntartása

A friss pénz beérkezésére vonatkozó kikötés azért lehet hátrányos, mert ez azt jelenti, hogy egy banknál csak egyszer lehet adott pénzösszeget elhelyezni. Az aktív kártyahasználat, a jövedelem jóváírás és a csoportos beszedési megbízások rögzítése pedig azt feltételezi, hogy aktívan használjuk a bank folyószámláját.

A szokásosnál magasabb kamatok befektetéssel kombinált betétekkel érhetők el. Ezek azonban összetettebb termékek, ugyanis másfajta befektetést is kell indítanunk a betét mellett, így kaphatunk extra betétikamatot. Ezek a befektetések bankonként eltérnek, de általában az alábbi közül valamelyik megtakarítások egyikének elindítását kérik tőlünk:

 • Befektetési alap
 • Megtakarításos életbiztosítás
 • Lakástakarék pénztár
 • Egyéb megtakarítási forma

Mégis, mekkora kamattal számolhatunk?

A kamatok soha nem látott mélységben vannak jelenleg, azonban van olyan bank, ahol a többihez képest kiemelkedő ajánlattal találkozhatunk. A Pénzcentrum a BankRáció.hu kalkulátorával gyűjtötte össze a jelenleg elérhető legjobb ajánlatokat. A számításaink során egy évre kötöttünk le 1 millió forintot - természetesen a futamidőt és az összeget változtatva eltérő kamatokat kaphatunk.

Ha feltétel nélküli lekötött betétet keresünk, akkor 1 millió forintra egy éves lekötéssel a legtöbb kamatot jelenleg az FHB-nál kapjuk (2,3 százalék, 23 ezer forint), igaz, a Sberbank és az AXA ajánlata sincs sokkal lemaradva ettől (2,2 és 2 százalék). Ha viszont mind az öt fent felsorolt feltételnek meg tudunk felelni, akkor a BNP Paribas ajánlata a legkedvezőbb, 3,2 százalékos kamattal (32 ezer forint). Ezt követi az AXA és az FHB ajánlata 3,1, illetve 2,3 százalékos kamattal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan válasszunk a betétek közül?

Nemcsak a betét kamatát érdemes figyelni, hanem meg kell nézni, melyik feltételeknek tudunk megfelelni, ugyanis hiába a legmagasabb a kamat egyes esetekben, ha a feltételt csak nehezen tudjuk teljesíteni, akkor lehet, hogy inkább másik bankhoz érdemes fordulnunk.

Az is lényeges, hogy csomagokban gondolkozzunk. Elsősorban a betéthez kapcsolódó bankszámla költségeit kell megnézni, de, ha aktív számlahasználatot kér a bank az extra kamatért cserébe, akkor a számlahasználat költségeit is figyelembe kell venni a betétek összehasonlításakor.

Kattints! Hova tegyük most a pénzünket? Tényleg csak a méret a lényeg?

Gyanakodjunk, ha irreálisan magas a kamat

Ha a többi bankhoz képest magas kamatot látunk, akkor a pénzintézet általában másfajta (gyakran hosszútávú elköteleződést jelentő) megtakarítás kötését kéri tőlünk az extra kamatért cserébe. Ha viszont a többi ajánlat sokszorosát kínálják hozamként, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy belevágjunk-e, hiszen a fentiektől eltérő banki kamat a jelenlegi kamatkörnyezetben elég nehezen elérhető, de legalábbis kockázatvállalással jár együtt.

Ha nem egy banknál vagy takarékszövetkezetnél kopogtatunk, könnyen előfordulhat, hogy a mostanában sokszor látott piramisjátékba akarnak minket belerángani. De hogyan ismerjük fel, ha ilyennel van dolgunk?

 • Irreálisan magas hozam ígérete
 • A cégnek nincs online elérhetősége
 • A cég nincs bejegyezve (ezt ingyenesen lekérhetjük)
 • Ha egy ismerősünk sem hallott még a cégről.
 • Természetesen ezek mellett is lehet tisztességes az adott cég, de ezek figyelmeztető jelek lehetnek egy esetleges csalás esetén. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?