18 °C Budapest

Karcagi Marcsika luxuskamata: a bankok a nyomába se érnek

Pénzcentrum
2015. április 22. 06:02

Az elmúlt hónapok pénzügyi botrányai sok magyar családot arra sarkallhatnak, hogy biztonságos helyet keressenek a pénzüknek. Erre az egyik legjobb megoldás a bankbetét lehet, a baj csak az, hogy ennek kamatát az elmúlt három évben igencsak megtépázta a jegybank kamatcsökkentése. Megnéztük, karcagi Marcsika helyett melyik banknál juthatunk most mégis extra kamathoz?

Az elmúlt hónapok pénzügyi bedőlései, és különösen a Kun-Mediátor féle botrány miatt sokaknak megrendülhet a bizalmuk a betétekben.

Karcagon az utazási irodás Marcsika 20 százalékos kamatot ígért,

ami már önmagában is olyan elképesztően magas, hogy konkrétan hihetetlen, hogy ennyien bedőltek neki. Összehasonlításként: a bankok mostanában 1,6 - 2 százalékos kamatokat kínálnak átlagosan. Persze a DRB bankcsoport csődje, vagy a Quaestor kötvénycsalása sem növelte a bizalmat a magyar pénzügyi rendszerben.

Kattints! Mibe tegyem most a pénzem? Van élet a brókerbotrány után

A biztonság és könnyű hozzáférhetőség miatt nem véletlen, hogy még mindig a bankbetétek a legnépszerűbb megtakarítási termékek. Ha kellően tőkeerős bankot választunk, akkor a pénzintézet csődjétől sem kell tartanunk. Ha mégis, 100 ezer euróig (kb. 30 millió forint) kártalanít minket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Hogyan juthatunk extra kamathoz?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatvágásai nem kedveztek a betéti kamatoknak, legutóbb kedden csökkentették az irányadó rátát, így az jelenleg 1,8 százalékon áll. Emiatt a betétek kamatai is korábban nem látott szintre csökkentek, igaz, találhatunk (ehhez képest) kiemelkedő ajánlatokat is.

Érdemes azonban ketté választani a feltétel nélkül lekötött betéteket és a feltételhez szabott lekötést. Alapvetően a bankok ezekhez a feltételekhez kötik az extra kamatot:

  • Friss pénz beérkezése a bankhoz
  • Befektetéssel kombinált betét
  • Aktív kártyahasználat
  • Jövedelem jóváírás
  • Csoportos beszedési megbízás rögzítése és fenntartása

A friss pénz beérkezésére vonatkozó kikötés azért lehet hátrányos, mert ez azt jelenti, hogy egy banknál csak egyszer lehet adott pénzösszeget elhelyezni. Az aktív kártyahasználat, a jövedelem jóváírás és a csoportos beszedési megbízások rögzítése pedig azt feltételezi, hogy aktívan használjuk a bank folyószámláját.

A szokásosnál magasabb kamatok befektetéssel kombinált betétekkel érhetők el. Ezek azonban összetettebb termékek, ugyanis másfajta befektetést is kell indítanunk a betét mellett, így kaphatunk extra betétikamatot. Ezek a befektetések bankonként eltérnek, de általában az alábbi közül valamelyik megtakarítások egyikének elindítását kérik tőlünk:

  • Befektetési alap
  • Megtakarításos életbiztosítás
  • Lakástakarék pénztár
  • Egyéb megtakarítási forma

Mégis, mekkora kamattal számolhatunk?

A kamatok soha nem látott mélységben vannak jelenleg, azonban van olyan bank, ahol a többihez képest kiemelkedő ajánlattal találkozhatunk. A Pénzcentrum a BankRáció.hu kalkulátorával gyűjtötte össze a jelenleg elérhető legjobb ajánlatokat. A számításaink során egy évre kötöttünk le 1 millió forintot - természetesen a futamidőt és az összeget változtatva eltérő kamatokat kaphatunk.

Ha feltétel nélküli lekötött betétet keresünk, akkor 1 millió forintra egy éves lekötéssel a legtöbb kamatot jelenleg az FHB-nál kapjuk (2,3 százalék, 23 ezer forint), igaz, a Sberbank és az AXA ajánlata sincs sokkal lemaradva ettől (2,2 és 2 százalék). Ha viszont mind az öt fent felsorolt feltételnek meg tudunk felelni, akkor a BNP Paribas ajánlata a legkedvezőbb, 3,2 százalékos kamattal (32 ezer forint). Ezt követi az AXA és az FHB ajánlata 3,1, illetve 2,3 százalékos kamattal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan válasszunk a betétek közül?

Nemcsak a betét kamatát érdemes figyelni, hanem meg kell nézni, melyik feltételeknek tudunk megfelelni, ugyanis hiába a legmagasabb a kamat egyes esetekben, ha a feltételt csak nehezen tudjuk teljesíteni, akkor lehet, hogy inkább másik bankhoz érdemes fordulnunk.

Az is lényeges, hogy csomagokban gondolkozzunk. Elsősorban a betéthez kapcsolódó bankszámla költségeit kell megnézni, de, ha aktív számlahasználatot kér a bank az extra kamatért cserébe, akkor a számlahasználat költségeit is figyelembe kell venni a betétek összehasonlításakor.

Kattints! Hova tegyük most a pénzünket? Tényleg csak a méret a lényeg?

Gyanakodjunk, ha irreálisan magas a kamat

Ha a többi bankhoz képest magas kamatot látunk, akkor a pénzintézet általában másfajta (gyakran hosszútávú elköteleződést jelentő) megtakarítás kötését kéri tőlünk az extra kamatért cserébe. Ha viszont a többi ajánlat sokszorosát kínálják hozamként, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy belevágjunk-e, hiszen a fentiektől eltérő banki kamat a jelenlegi kamatkörnyezetben elég nehezen elérhető, de legalábbis kockázatvállalással jár együtt.

Ha nem egy banknál vagy takarékszövetkezetnél kopogtatunk, könnyen előfordulhat, hogy a mostanában sokszor látott piramisjátékba akarnak minket belerángani. De hogyan ismerjük fel, ha ilyennel van dolgunk?

  • Irreálisan magas hozam ígérete
  • A cégnek nincs online elérhetősége
  • A cég nincs bejegyezve (ezt ingyenesen lekérhetjük)
  • Ha egy ismerősünk sem hallott még a cégről.
  • Természetesen ezek mellett is lehet tisztességes az adott cég, de ezek figyelmeztető jelek lehetnek egy esetleges csalás esetén. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem