18 °C Budapest
Örülhetünk a plusz fizetésnek, de mit kezdjünk vele?

Örülhetünk a plusz fizetésnek, de mit kezdjünk vele?

2015. március 29. 14:45

Az átlagkeresetek Magyarországon több mint 6 ezer forinttal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. Felmerül ugyanakkor a kérdés, mit kezdjen a plusz pénzzel egy átlagos magyar család, hol tudhatják biztonságban a megtakarításaikat?

A KSH legfrissebb adatai szerint az átlagos, családi kedvezmények nélkül számított nettó kereset 154 500 forint volt januárban, ami 4,1 százalékos növekedést jelent a tavalyi számokhoz képest. Azért lényeges a januári adat, mert az év végi fizetésemelések mértékét ezeken keresztül figyelhetjük meg a legjobban. Egyébként idén januárban több mint 6 ezer forinttal vihettek többet haza átlagosan a magyarok.

Mivel havonta rendszeresen magasabb összeggel számolhatunk, mint korábban, ezért érdemes félretenni a plusz pénz egy részét. Erre a legalkalmasabb egy rendszeres megtakarítást indítani. A Pénzcentrum megnézte, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Lakástakarék pénztár (LTP)

Az LTP az egyik legnépszerűbb megtakarítás Magyarországon, ennek egyik oka, hogy az állam minden befizetés után 30 százalékos támogatást ad. Ahhoz azonban, hogy a jóváírást ténylegesen megkapjuk, arra van szükség, hogy a felvett összeget lakás célra fordítsuk.

Érdemes minél rövidebb időszakban gondolkodni, hogy az évesített hozamunkat magasan tartsuk, a négy éves megtakarítási időszak esetén az EBKM kivétel nélkül meghaladja a 10 százalékot.

Start-számla (Babakötvény)

A Start-számlára befizetett összegek után 10 százalékos állami támogatás jár, amivel gyermekeink életkezdését segíthetjük. A Babakötvények hosszú távon is kiemelkedő hozamot biztosítanak, a 19 éves futamidő végére 2,3 millió forint gyűlhet össze a számlán havi ötezer forint befizetése után (átlagos hozam mellett).

Emellett előnyt jelent, hogy az innen felvett pénzt adó-, járulék- és illetékmentesen vehetjük fel. Start-értékpapírszámlát egyébként a Magyar Államkincstárnál nyithatunk, amire a Start-letéti számlán kamatozó kezdeti állami támogatás (42 500 forint) is átkerül.

Életbiztosítás

Népszerű termékek az életbiztosítással egybekötött megtakarítások. Ezeknek két alapvető formája van:

  • A klasszikus megtakarításos
  • A befektetési egységekhez kötött (Unit Linked)

Míg előbbinél a hosszútávon kiszámítható hozam lehet a vonzó a fix kamatozás miatt, addig utóbbi a befektetési lehetőségek széles tárházával kecsegtet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mind a két forma elérhető nyugdíjbiztosításként is, igaz így a félretett pénzt elsősorban nyugdíjra fordíthatjuk.

Előnye viszont, hogy 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk, amit a számlánkon jóváírnak.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztárak (ÖNYP) nagy előnye, hogy alacsony költségek mellett tehetünk félre pénzt, ráadásul a nyugdíjbiztosításokhoz hasonlóan 20 százalékos adójóváírást kapunk az államtól minden befizetésünk után. Az ÖNYP mögött választható portfóliók vannak, amit a pénztár kezel, így a vagyonkezelés terhét leveszik a vállunkról.

A nyugdíjpénztár egyébként kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentességet biztosít, feltéve, ha nyugdíj célra vesszük fel a pénztárban tartott összeget.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18