Újabb bankok kerülhetnek állami kézbe Magyarországon

Újabb bankok kerülhetnek állami kézbe Magyarországon

2015. január 20. 17:04

További bankokat is megvásárolhat a magyar állam az MKB és a Budapest Bank után - mondta kedden Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a bécsi Euromoney pénzügyi konferencián.

"Nem lehet kizárni, hogy más bankok is állami kézbe kerülnek, de jelenleg az MKB és a Budapest Bank helyzetét kell kezelnie a kormánynak és az MNB-nek" - mondta a Reuters hírügynökségnek Nagy Márton.

Érdekesség, hogy ugyanezen a konferencián Peter Lennkh, a Raiffeisen Bank International vállalati vezetője is felszólalt. Ő arról beszélt, hogy az osztrák bankcsoport nem hagyhatja korlátlanul figyelmen kívül, hogy magyar leánybankja nem működik nyereségesen, és nem jelent részvényesi értéket.

A Raiffeisen egyébként év elején közölte, hogy áttekinti portfólióját, ami idén egy vagy két piaci elhagyásával is együtt járhat. Most a téma kapcsán nagy üzletágnak nevezte Lennkh a magyarországi tevékenységet, amely minden szempontból jól végzi dolgát, ugyanakkor, mint mondta, nem lehet örökre elsiklani afelett, hogy nem képvisel részvényesi értéket a magyarországi Raiffeisen.

Ilyen "rossz" bank sem volt eddig Magyarországon

Nagy Márton arról is beszélt a konferencián, hogy az MNB rövidesen útjára indítja azt az eszközkezelőt, amely átveszi a kereskedelmi bankok kétes ingatlanhiteleit, amennyiben azok kívánják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az úgynevezett "rossz bank" akkor kezdi meg tevékenységét, amikor a bankszektorral, az Európai Unióval és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációk alapján meghatározták belső működési elveit - mondta az MNB ügyvezető igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24