19 °C Budapest
Ez nagyon jól jön majd, ha külföldön vállalsz munkát

Ez nagyon jól jön majd, ha külföldön vállalsz munkát

2015. január 19. 06:00

Az Európai Unió ösztönzi a magyar kormányt is, hogy alakítson ki úgynevezett alapszámlát, ami főleg azoknak lehet jó hír, akik külföldre szeretnének települni. Ezt ugyanis akkor is megnyithatjuk külföldön, ha nincs állandó lakcímünk. De mikortól jön az alapszámla, és mit tudunk róla most?

Már csak egy éve maradt a kormánynak arra, hogy az Európai Uniós irányelvnek megfelelő alapszámlát állítson fel. Ennek célja elsősorban az, hogy megkönnyítse az Uniós országok közötti munkaerő-áramlást, azzal, hogy olyan feltételeket biztosít, ami korábban nem volt adott.

Miért jó ez nekünk?

Amellett, hogy a magyar vállalkozóknak ezzel könnyebb és olcsóbb lesz az Unión kívülről érkező külföldieket alkalmazni, megkönnyítheti a külföldi uniós országok területén munkát vállaló magyarok munkavállalását és áttelepülését.

Az alapszámlához való hozzáférést az Unióban tartózkodásra jogosult fogyasztók számára akkor is biztosítani kell, ha azoknak:

  • Nincs állandó lakcímük
  • Menedékkérők
  • Nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, de a kiutasításuk jogi vagy gyakorlati okokból nem lehetséges.

Gyakorlatban hogyan használhatunk egy ilyen számlát?

Azzal, hogy az Unió területén elérhető lesz egy ilyen számla, elsősorban azok a magyarok járnak jól, akik jövőjüket rövid, vagy hosszú távon külföldön (de az EU-n belül) tervezik. Az alapszámla ugyanis azonnal megnyitható, amikor megérkezünk a célországba, vagyis azonnal rendelkezünk egy olyan számlával, amire utalható a fizetés. Ez azért jó, mert a munkáltatók jó része elvárja egy helyi számla meglétét.

A külföldi letelepedéssel foglalkozó oldalakon egyébként azt javasolják, mielőtt elindulnánk külföldre dolgzoni, látogassuk meg a célországot, hogy megismerjük azt. Ha így teszünk, akkor akár már ennél a látogatásnál megnyithatjuk folyószámlánkat, így ezzel is csökkentve a kitelepüléssel kapcsolatos terheinket.

Akkor is előnyös lehet az alapszámla, ha nem szeretnénk külföldre költözni. Amennyiben van olyan ország, ahova időről időre visszatérünk nyaralásaink során, vagy munkánk miatt, akkor célszerű lehet egy helyi banknál számlát vezetni, ezzel csökkentve a készpénzfelvételi és kártyás fizetéssel kapcsolatos díjakat, de például a szállásunk lefoglalásakor is jól jöhet egy ilyen bankszámla.

Az alapszámla nagy előnye, hogy segítheti a hajléktalanok munkához jutását. A munkáltatók jó része banki átutalással fizeti ki a béreket, így bankszámla hiányában hátrányba kerülnek a hajléktalanok. Most ugyanis a legtöbb bank elvárja, hogy legyen állandó lakcíme a számlatulajdonosnak, ami az utcán élő, lakcímkártya nélküli otthontalanoknál nem teljesíthető kritérium.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alapszámla bevezetésével viszont már nyithatnak bankszámlát, és így könnyebben juthatnak munkához a hajléktalanok is. Ezzel egyfajta kitörési lehetőséget adhat a kormány több ezer embernek.

Mikortól nyithatunk ilyen számlát az EU-n belül?

Az Uniós irányelv szerint 2016. januárjától kell minden EU-s országban biztosítani az alapszámla elérését. Magyarországon a jogszabályok megalkotásáért a Nemzetgazdasági Minisztérium a felelős, akik kérdésünkre ezt a választ adták:

A kodifikáció még nem kezdődött meg, a jogalkotási feladat teljesítéséért az NGM felelős. Az átültetési folyamatba a Bankszövetség is bevonható.

A Bankszövetség bevonására egyébként a jogszabály kialakításakor kerülhet sor, ami valószínűleg a devizahitelek rendezése és a forinthitelek elszámolása után fog megtörténni, a minisztérium nagy terheltsége miatt. Előfordulhat, hogy hazánkban csak ősszel kerül majd kialakításra az alapszámla követelményeit megteremtő jogszabály.

Milyen szolgáltatások lesznek elérhetőek a számla keretein belül?

A tagállamok kötelezhetik a területükön székhellyel vagy telephellyel rendelkező hitelintézeteket arra, hogy az alapszintű fizetési számlához kapcsolódóan olyan további szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyek az adott tagállamban általánosan elfogadott gyakorlat szerint a fogyasztók számára lényegesnek minősülnek. Ez azt jelenti, hogy az alapszámla keretein belül Magyarországon a széleskörűen használt pénzügyi tranzakciókat kellene biztosítani, mint:

  • Átutalás (bel- és külföldre)
  • Csoportos beszedési megbízás
  • Készpénzfelvétel (ATM-es és egyéb)
  • Kártyás vásárlás
  • Internetbank használat

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30