15 °C Budapest
Nagyon nem mindegy, miben tartod a pénzed! Állj több lábon

Nagyon nem mindegy, miben tartod a pénzed! Állj több lábon

2014. november 14. 11:02

A megtakarítások céljai élethelyzetenként eltérőek lehetnek. Ahhoz ugyanakkor kevés kétség fér, hogy érdemes egyszerre több lábon állni, azaz többféle megtakarítási termékben tartani a pénzünket. Ez nem csak a kockázatot csökkenti, hanem céljaink elérését is elősegíti.

Családonként, személyenként változó, és természetesen számos tényezőtől függ, hogy melyik megtakarítási termék a legjobb választás. A konkrét megtakarítási lehetőség kiválasztásához elengedhetetlen például tisztában lennünk pénzügyi helyzetünkkel, befektetési szokásainkkal, kockázatviselési hajlandóságunkkal, illetve megtakarításunk konkrét céljaival is. Ezek ismeretében ugyanis nagymértékben szűkül a kör, és máris közelebb kerülhetünk a számunkra megfelelő konstrukció kiválasztásához, így álmaink megvalósításához.


Megtakarításaink esetében is alapvető fontosságú, hogy nem szabad minden pénzt egy lapra feltenni - azaz jobb, ha több lábon állunk. Éppen ezért tanácsos pénzünket többféle befektetés között megosztanunk. Ilyenkor nagyobb esély van arra, hogy lesz olyan, amelyikkel nagyon jól járunk, és ez kárpótolhat, ha egy másik befektetésünk esetleg gyengébben teljesített.

Bár ezzel a stratégiával csökkenthetjük a befektetésink egészére vetített kockázatot, ám ettől függetlenül az egyedi portfolió elemek kockázata ugyanúgy meghatározó lehet, ezért ha a magasabb kockázatú befektetéseket részesítjük előnyben, veszteségünk is keletkezhet.

Érdemes kombinálni

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a különböző megtakarítási, befektetési termékek nem csak kamataikat, futamidejüket tekintve különböznek egymástól, hanem kockázatukban is.

Egy részvény például sokkal kockázatosabb, mint egy bankbetét, vagy kötvény: gyorsan változhat az árfolyama, különféle piaci hatások befolyásolhatják. A bankbetétek, egyéb rövid pénzpiaci befektetések és állampapírok hozama ezzel szemben stabilabb, kiszámíthatóbb. Ugyanakkor a részvény gyorsan nagy hozamot is produkálhat, míg mondjuk - a bankbetétek kamatai általában lehet, hogy sokáig nem változnak (és Magyarországon jelenleg rendkívül alacsonynak számítanak).

Ha többféle megtakarításban gondolkozunk, érdemes többféle terméket egyidejűleg használnunk: pl. bankbetétet, állampapírt, befektetési alapokat. A rövid futamidejű bankbetétnek és a pénzpiaci/likviditási alapoknak a jelenleg alacsony kamat ellenére mindig van helye egy tipikus konzervatív megtakarítási portfólióban a rövid futamidő és a könnyű hozzáférhetőség miatt, de melléjük érdemes lehet választani hosszabb befektetést, pl. állampapírt, vagy kötvényt, mivel így magasabb kamatot lehet elérni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Kisgyermekes családok számára például fontos egyrészt az, hogy generációkon átívelő megtakarítások mellett olyanokban is tartsák a pénzüket, amihez viszonylag könnyen hozzáférhetnek, mégis értelmezhető hozamot jelentenek. Számukra például optimális lehet, ha Start-számlán fektetik be pénzük egy részét, vagy gyermekeinek lakástakarék-pénztárban tesznek félre. Ugyanakkor különféle alapokba (például ingatlanalapba) is fektethetnek - ezek már a lakossági megtakarítók számára is könnyen elérhetőek, jellemzőjük, hogy kockázatuk mérsékelt, kiszámítható, magas hozamot jelentenek középtávon (2-3 év), és akár kis összeggel is elérhetőek.

Némileg más a helyzet egy olyan családnál, ahol nagyobbak a gyerekek: itt a középkorú szülőknek égetően fontos a nyugdíj-előtakarékosság, de azzal is számolniuk kell, hogy a gyerekek hamarosan kirepülnek a családi fészekből, így részben az ő jövőjükre is gondolni kell. Így itt is a megtakarítás egyik lába lehet a lakástakarék, ugyanakkor a nyugdíj szempontjából optimális a nyugdíjbiztosítás, vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ugyanakkor akár TBSZ-ben is gondolkozhatnak: a tartós befektetési számlánál három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatnak a megtakarításuk hozamához. A pénzhez pedig akkor is könnyen hozzáférhetnek, ha hirtelen bajba kerülnek - igaz, a kamatok részleges elvesztése és a kamatadó megfizetése mellett. Ráadásul a számlán lévő megtakarítások örökölhetőek.

A fenti esetekkel szemben jellemzően más megtakarítási céljai vannak egy egyedülálló, dolgozó fiatalnak. Feltételezhetjük, hogy ő is ingatlanra gyűjt, de előrelátóan takarékoskodhat például autóra, vagy akár a családalapítással járó költségekre is. Neki ajánlható a fentebb már említett TBSZ, de akár állampapírban is tarthatja a pénzét. Példaként hozhatjuk a Kincstári takarékjegy Plusz-t, ami már 10 ezer forinttól megvásárolható, 1 éves futamidőre, alacsony kockázatú, és fix lépcsős kamatozást tesz lehetővé.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20