13 °C Budapest

Majdnem mindenki betétét fedezi az OBA

MTI
2014. november 14. 17:05

Jövőre többet kell befizetniük a hitelintézeteknek az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA), mivel az OBA részben az idei kártalanítások, részben a jövőre átültetendő uniós szabályozás miatt megemelte a betétbiztosítási díj kulcsát.

A bankok, lakástakarék-pénztárak, takarék- és hitelszövetkezetek által 2015-ben fizetendő betétbiztosítási díjkulcs 0,14 százalékra emelkedik az eddigi 0,1 százalékról - közölte az OBA pénteken. A 2014-es kártalanítási kifizetések összességében 59 milliárd forint vagyonkivonással jártak. Az OBA értékpapír állományának értéke az év eleji 99 milliárd forintról október 31-ére 39,9 milliárdra csökkent, és ezzel a fedezettségi mutató 0,49 százalékra csökkent a tényleges kötelezettség állományhoz viszonyítva.

A díjemelést emellett az is indokolja, hogy az Európai Parlament által idén tavasszal elfogadott betétbiztosítási irányelv hazai jogba való átültetésével 2015. július 3-tól módosulnak a díjfizetés feltételei. A tájékoztatás szerint eközben szűkül a díjfizetés alapja: az eddigi teljes biztosított betétállományhoz képest a tárgyévet megelőző december 31-i biztosított betétek kártalanítási kötelezettség alá tartozó része után kell díjat fizetni.

Kikerülnek az OBA védettség és ezáltal a hitelintézetek díjfizetési kötelezettsége alól a hitelintézetek által kibocsátott kötvények és letéti jegyek.

A hitelintézetek éves díjfizetési kötelezettségét úgy kell megállapítani, hogy az OBA pénzeszközei tíz éven belül elérjék a kártalanítási kötelezettség alá tartozó betétállomány 0,8 százalékos célszintjét. Ezt követően, ha az OBA pénze a célszint kétharmadánál alacsonyabb szintre csökkennének, a díjfizetési kötelezettséget úgy kell megállapítani, hogy hat éven belül ismét elérje a célszintet.

Az OBA igazgatótanácsa minden év végén áttekinti az alap kockázati kitettségét és ennek megfelelően dönt a következő évi betétbiztosítási díjpolitikáról. Legutóbb 2013. december 7-én döntött a díj mértékéről, 2014-re 0,1 százalékra emelve az addigi három éven át változatlan 0,06 százalékos díjkulcsot. A közlemény kitér arra is, hogy a hitelintézetek 2014. évi betétbiztosítási díjbevallásának adatai szerint a teljes hazai betétállomány a 2012 év végi 17 366 milliárd forintról 2013 végére 17 262 milliárd forintra mérséklődött. Ezzel 2000 óta a harmadik évben következett be csökkenés a hitelintézeteknél elhelyezett megtakarítások állományában.

A bankok által az OBA-nak fizetett betétbiztosítási díj alapját képező biztosított betétállomány a 2013. évi 12 777 milliárd forintról 12 161 milliárd forintra csökkent. Az egy ügyfélre eső átlagos biztosított betétösszeg 1 millió 258 ezer forint. A lecsökkent díjalapon belül az OBA kártalanítási kötelezettsége közel 5 százalékkal - több mint 600 milliárd forinttal - 8182 milliárd forintra csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2014 elején a bankrendszer 9 666 947 betétest tartott nyilván. Ebből 9 631 085 ügyfél betétösszege nem haladta meg a jelenleg érvényben lévő 100 ezer eurós betétbiztosítási védelem felső határát, azaz

a hazai betétesek 99,6 százaléka teljes körű OBA védelmet élvez.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 11:52
A Media1 információi szerint megszűnik a Comedy Central Family nevű televíziós csatorna.
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem