24 °C Budapest
A kassza után újabb cserére készülhetnek a boltosok

A kassza után újabb cserére készülhetnek a boltosok

Pénzcentrum
2014. szeptember 19. 13:21

Jól állunk az egyérintéses/érintés nélküli kártyák és az elfogadóhelyek számában - a fejlődés következő nagy lépéseként minden bolti POS-terminált (azaz a bankkártyás fizetést lehetővé tevő eszközt) új típusúra kell cserélni. Igaz, erre van még néhány évük a boltosoknak.

Magyarország kifejezetten jól áll az egyérintéses/érintés nélküli, azaz contactless fizetési technológia tekintetében. Sok ilyen eszköz (tipikusan bankkártya) van a pénztárcánkban, de elfogadóhelyek száma tekintetében sincs ok panaszra- hangzott el a Bankszövetség pénteki sajtótájékoztatóján.

Magyarországon jelenleg több mint 2,2 millió egyérintéses/érintés nélküli bankkártya, illetve fizetési eszköz - például óra - van forgalomban. 35 ezer olyan POS-terminál működik a hazai boltokban, ahol egyetlen érintéssel is fizethetünk - ez a magyarországi POS-ek 40 százalékát jelent. Jelenleg 13 kereskedelmi bank bocsájt ki ilyen kártyákat. Ez Európában is dinamikus fejlődést jelent, Magyarország az élmezőnyben van.

  • A MasterCard-nál a PayPass
  • a Visa-nál pedig a PayWave a technológia elnevezése. 
Európában 2020-ra minden bolt minden terminálját olyanra kell cserélni, hogy el tudja fogadni a contactless fizetést

 - mondta el Eölyüs Endre, a MasterCard budapesti irodájának vezetője.

2016-tól pedig minden új terminálnak alkalmasnak kell lennie egyérintéses fizetésre.

A szakember kiemelte: a számokból az látszik, hogy az egyérintéses kártyák biztonságosak, a korábbi negatív hírekkel ellentétben nem tapasztalnak több visszaélést a PayPass-os kártyákkal a hagyományos bankkártyákkal szemben.

Kiss Ede, a Visa Europe Magyarországért felelős vezetője is hangsúlyozta, hogy a statisztikákban egyáltalán nem látszik az, hogy kockázatosabb lenne az egyérintéses fizetés. Magyarországon 25 ezer PayWave kártya van forgalomban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakemberek szerint fontos lépés lesz a technológia terjedésében, hogy még az idei évben elindul a három legnagyobb mobilszolgáltató, a legnagyobb bankok és a MasterCard együttműködésében létrehozott első mobil NFC fizetési platform, a MobilTárca: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kártyánk helyett okostelefonunk érintésével fizethetünk a boltokban.

De hogy is hívjuk pontosan?

A Bankszövetség szerint némileg nehezíti a technológia szélesebb körű elfogadását, hogy nincs közismert, széles tömegeke által elfogadott magyar elnevezése a contactless fizetésnek. Ezért pályázatot írnak ki az ilyen bankkártyák, illetve a fizetési metódus elnevezésére. A pályázatra mindenki küldhet ötleteket, javaslatokat. A cél, hogy az új magyar elnevezés egyértelműen azonosítsa a fizetési folyamatot, illetve eszközt.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 16:07
A kormánypárti lap még márciusban, a választási kampányban tette közzé a most helyreigazított valótl...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?