21 °C Budapest
A kassza után újabb cserére készülhetnek a boltosok

A kassza után újabb cserére készülhetnek a boltosok

Pénzcentrum
2014. szeptember 19. 13:21

Jól állunk az egyérintéses/érintés nélküli kártyák és az elfogadóhelyek számában - a fejlődés következő nagy lépéseként minden bolti POS-terminált (azaz a bankkártyás fizetést lehetővé tevő eszközt) új típusúra kell cserélni. Igaz, erre van még néhány évük a boltosoknak.

Magyarország kifejezetten jól áll az egyérintéses/érintés nélküli, azaz contactless fizetési technológia tekintetében. Sok ilyen eszköz (tipikusan bankkártya) van a pénztárcánkban, de elfogadóhelyek száma tekintetében sincs ok panaszra- hangzott el a Bankszövetség pénteki sajtótájékoztatóján.

Magyarországon jelenleg több mint 2,2 millió egyérintéses/érintés nélküli bankkártya, illetve fizetési eszköz - például óra - van forgalomban. 35 ezer olyan POS-terminál működik a hazai boltokban, ahol egyetlen érintéssel is fizethetünk - ez a magyarországi POS-ek 40 százalékát jelent. Jelenleg 13 kereskedelmi bank bocsájt ki ilyen kártyákat. Ez Európában is dinamikus fejlődést jelent, Magyarország az élmezőnyben van.

  • A MasterCard-nál a PayPass
  • a Visa-nál pedig a PayWave a technológia elnevezése. 
Európában 2020-ra minden bolt minden terminálját olyanra kell cserélni, hogy el tudja fogadni a contactless fizetést

 - mondta el Eölyüs Endre, a MasterCard budapesti irodájának vezetője.

2016-tól pedig minden új terminálnak alkalmasnak kell lennie egyérintéses fizetésre.

A szakember kiemelte: a számokból az látszik, hogy az egyérintéses kártyák biztonságosak, a korábbi negatív hírekkel ellentétben nem tapasztalnak több visszaélést a PayPass-os kártyákkal a hagyományos bankkártyákkal szemben.

Kiss Ede, a Visa Europe Magyarországért felelős vezetője is hangsúlyozta, hogy a statisztikákban egyáltalán nem látszik az, hogy kockázatosabb lenne az egyérintéses fizetés. Magyarországon 25 ezer PayWave kártya van forgalomban.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A szakemberek szerint fontos lépés lesz a technológia terjedésében, hogy még az idei évben elindul a három legnagyobb mobilszolgáltató, a legnagyobb bankok és a MasterCard együttműködésében létrehozott első mobil NFC fizetési platform, a MobilTárca: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kártyánk helyett okostelefonunk érintésével fizethetünk a boltokban.

De hogy is hívjuk pontosan?

A Bankszövetség szerint némileg nehezíti a technológia szélesebb körű elfogadását, hogy nincs közismert, széles tömegeke által elfogadott magyar elnevezése a contactless fizetésnek. Ezért pályázatot írnak ki az ilyen bankkártyák, illetve a fizetési metódus elnevezésére. A pályázatra mindenki küldhet ötleteket, javaslatokat. A cél, hogy az új magyar elnevezés egyértelműen azonosítsa a fizetési folyamatot, illetve eszközt.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?