Itt a nagy bejelentés: búcsúzunk a régi forinttól - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2014. szeptember 7. 17:00

Nagy bejelentést tett szeptember első napján a jegybank: a következő négy évben az összes forgalomban lévő papír bankjegyet lecserélik. A Pénzcentrum több cikkben is foglalkozott a témával, így utánajártunk például annak, hogy csúszhat-e a készpénzcsere miatt az euró. Az ősz első (és az év 36.) hetén természetesen sok más érdekességről is lehetett olvasni. A teljes cikk megtekintéséhez kattints a címre!

Búcsúzunk a régi forinttól: itt a nagy bejelentés
Hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy fokozatosan, négy év alatt lecserélik a jelenlegi forintbankjegyeket. Természetesen továbbra is forinttal fizetünk majd, a régi bankókon szereplő portrék és a jelenlegi címletek is megmaradnak, azonban új arculattal és biztonsági elemekkel érkeznek a megújult bankjegyek. Először a tízezrest cserélik le, amely keddtől válik hivatalos fizetőeszközzé.

Ha csak egy dolgot intézel el ma a munkahelyen, ez legyen az

53 nap van hátra október 23-ig. Nemzeti ünnepünk idén csütörtökre esik - ez pedig azt jelenti, hogy ha sietsz, és megelőzöd a kollégáidat, akár 8 napos őszi szünetet is csinálhatsz magadnak.

Kőkemény kritikát kaptak az ingyenes tankönyvek

Az új tankönyvrendszerben már majdnem 730 ezer gyerek kapja ingyen a könyveket. De csak egy bizonyos összeghatárig állja az állam a könyveket, illetve csak abban az esetben nem kell utólag a szülőnek fizetni, ha sértetlenül jut vissza a könyv az év végén az elosztóhoz. De nem az ingyenességgel van gond, más problémák is adódtak az új rendszerrel kapcsolatban.

Erre sok hiteles nem is gondol - pedig lehet, hogy megéri
A napokban jelent meg az UniCredit Bank egy új lakáshitel termékkel, aminek különlegessége, hogy 15 vagy 20 évre fixálhatjuk a törlesztőrészletünket. A fő kérdés az, megéri-e ilyen hitelt felvenni, és ha igen, akkor kinek éri meg az újfajta kölcsön.

Ilyen leértékelést még soha nem láttunk - kihagyhatatlan!
A nyár legnagyobb leértékelésével várja most hétvégén a látogatókat az il Bacio di Stile luxusáruház. Nem viccelnek, most szó szerint milliókat spórolhatsz. Mi rohanunk, ha másért nem, a falatkákért.

Itt az idei tanév rendje: a legfontosabb dátumok

Szeptember elsejével eljött az első tanítási nap és a naptári ősz. A Magyar Közlönyben olvasható az összes fontos dátum a jövő évvel kapcsolatban. Ünnepnapok tekintetében egész szerencsés tanévünk van, pünkösdhétfő és május elseje is például hétköznapra esik. Bár március 15. vasárnap lesz, így az a miniszabi lehetőség elvész.

IKEA: Magyarországon is jöhet az örök garancia?
Nem elképzelhetetlen, hogy Németországhoz hasonlóan a magyar IKEA-áruházak is örök garanciát adjanak termékeikre. A Pénzcentrum információi szerint a lakberendezési üzletlánc vizsgálja a garancia kiterjesztését.

Tessék mondani, mikor lesz nekünk eurónk?

A következő négy évben fokozatosan lecseréli a jegybank az összes, forgalomban lévő forint bankjegyet. A készpénzcsere több milliárd forintba kerül, ezért felmerül a kérdés, hogy megéri-e most megújítani a forint bankókat, ha esetleg bevezetnék az eurót? Egyáltalán, mikor van reális esély az eurózónához való csatlakozásra?

Rendőrök, közmunkások pakolják a könyveket az iskolákban
Hiába ígérte augusztus utolsó napjaiban a köznevelési államtitkárság, hogy a tankönyvek rendben megérkeznek az iskolákba, a Pénzcentrum értesülései szerint több budapesti intézményben is vannak még elmaradások. Pedig információink szerint az idei kiszállítást rendőrök, önkormányzati alkalmazottak, és közmunkások is segítették.

Így vernek át a boltokban: ez a 7 csúcskamu élelmiszer
Növényi zsiradékok, tejipari melléktermékek, és még számos további olyan alapanyag található meg az utánzat ételekben, amik nagy mennyiségű fogyasztása nem feltétlenül van kedvező hatással szervezetünkre. Olcsóbbak, és ízük alapján sem mindig mondanánk meg, hogy nem eredeti terméket eszünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennyi hitelt vesznek fel az egyetemisták
Töretlen a népszerűsége a Diákhitelnek, a szeptember 15-ig tartó első hiteligénylési hullámnak még csak a közepén vagyunk, azonban máris közel négyezer-ötszáz igénylést adtak le a hallgatók. A legtöbben idén is a gazdasági egyetemekről, a Corvinusról, a BGF-ről és a BKF-ről jelentkeztek.

A földdel teszik egyenlővé a leghíresebb pesti piacot
Megkezdődött a Józsefvárosi piac bontása. A munkálatokat végző cégeknek az híres-hírhedt Négy Tigris piac után maradt konténervárost kell eltakarítaniuk.

Különleges jelek az új forinton: Te felismered őket?
Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, decembertől már új tízezressel fizethetünk a boltokban, négy év alatt pedig az összes bankjegyet lecserélik. De miért nem műanyagra nyomtatunk ezután? És hogy lehet az, hogy az MNB legújabb ötlete a bankoknak fog több száz millió forintba kerülni? Összegyűjtöttük a készpénzcserével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem