16 °C Budapest

Sosem találnád ki, kik használják a legtöbb aranyat

MTI
2014. május 21. 19:30

Az ipar világszerte 4 százalékkal kevesebb, 99 tonna aranyat használt fel 2014 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács jelentése alapján.

A rövid piaci elemzés alapján a nemesfémet főleg az elektronikai ipar alkalmazza, a mikrochipek elektromos csatlakozásához arannyal bevont finom drótokat használnak fel, valamint a kapcsoló- és hálózati csatlakozókat aranylemezzel vonják be.

Ez év január-márciusa között a központi bankok folytatták masszív aranyvásárlásaikat, összességében 122 tonnával növelték készleteiket. Aranyvételeik immár a tizenharmadik egymást követő negyedévben haladták meg az eladásaikat. A Magyar Nemzeti Bank aranytartalékai nem változtak, idén március 31-én 98,9 ezer unciát (1 uncia = 31,1035 gramm), aznapi árfolyamon 93 millió eurót tettek ki, ez Magyarország közel 36,2 milliárd eurós nemzetközi tartalékának mindössze 0,26 százaléka.

Az elemzés szerint összességében 1074 tonna arany talált gazdára világszerte az idei első negyedévben, nagyjából ugyanannyi, mint 2013 utolsó három hónapjában. Az aranytermelés a tavaly január-március közötti mennyiséghez képest 6 százalékkal volt magasabb az idei első negyedévben, és 720,5 tonnát ért el. Az arany ékszerekből 3 százalékkal több fogyott, különösen a 10 százalékkal megugró kínai vételeknek köszönhetően, ami kompenzálta, hogy az indiaiak csaknem ugyanennyivel kevesebbet vásároltak.

Kína 2013-ban vette át a világ aranyfogyasztásában a vezető szerepet Indiától. Bár a magánszemélyek megtakarítási, befektetési céllal kevesebb aranyat vásároltak január-március között, mint 2013 egyes negyedéveiben, az ékszerek, a rudak és érmék összességében 853 tonnára rúgó vételei hasonlóak az utóbbi öt év 850 tonnás éves átlagához.

A befektetési arany iránti globális kereslet 2014 első negyedében közel 6 tonnával volt alacsonyabb a 2013 utolsó három hónapjában regisztráltnál, 282,3 tonnát ért el.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az arany 2014 első negyedévi világméretű 45 milliárd dolláros forgalma 21 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, nem utolsósorban amiatt, hogy az átlagárfolyam ugyancsak 21 százalékkal volt alacsonyabb, 1 uncia arany jelenleg 1300 dollár alatt cserél gazdát a világpiacon.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?