27 °C Budapest

Így tőzsdéztek tavaly a nyugdíjakkal

Pénzcentrum
2014. március 17. 20:05

Az MNB adatai alapján hatalmas eltérések voltak az önkéntes pénztárak teljesítményében 2013-ban, míg a legjobb portfólió 16,4 százalékos nettó hozamot tudott elérni, addig a legrosszabb pénztár éves szinten 0,9 százalékot hozott. Szerencsére, ha csak a kiegyensúlyozott portfóliókat nézzük, ahol a legtöbb vagyon van kihelyezve, akkor már kisebbek az eltérések, az ING, az Aegon, az Allianz és az OTP tagjai is 8,5-9 százalék közötti hozamot érhettek el. A magánnyugdíjpénztári szektorban a számításainkhoz képest nem történt változás, a növekedési portfóliók tagjai közül a legjobban a Budapest ügyfelei jártak jól, a portfólió 11 százalékot hozott a tavalyi évben.


A magánnyugdíjpénztáraknál megerősítés érkezett

A Magyar Nemzeti Bank hivatalosan is közzétette a honlapján, hogy az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak milyen hozamot értek, ami azért fontos, mert előbbi szektor számait csak ebből lehet figyelemmel kísérni, a magánnyugdíjpénztáraknál a jogszabályok alapján a szereplőknek be kell mutatniuk az elszámolóegységes árfolyamadataikat. A tavalyi évben meglehetősen kedvező volt a környezet, a tagok szempontjából különösen az volt kedvező, hogy a rezsicsökkentés miatt decemberben az éves visszatekintő infláció 0,4 százalékra esett vissza, vagyis kiemelkedően magas reálhozamot lehetett elérni 2013-ban.

Mivel a magánnyugdíjpénztáraknak az MNB honlapján elérhetők az árfolyamadataik, ezért ezt már január végén volt lehetőségünk bemutatni. Az akkori gyűjtésünkhöz képest változás nem történt, a három portfólió közül a klasszikus esetében a legjobban az ING szerepelt (7,3 százalékkal), a kiegyensúlyozottnál a Szövetség lett a legjobb (8,8 százalékkal), végül a növekedésiben a Budapest pénztára vitte el az első helyet (11 százalékkal).

Meglehetősen kevés pénztár érhető el a tagok számára, az MNB adatai alapján 2013 végén 62,4 ezer pénztártag volt, több esetben pedig még a végelszámolások folyamatban vannak. A tavalyi évben a vizsgálatunk szerint azok a pénztárak tudtak kimagasló teljesítményre, amelyek a fejlett piaci részvényeket súlyozták felül, itt ugyanis akár 30 százalékos hozamot is el lehetett érni. A növekedési portfólióknál azért tudott a Budapest ilyen jó teljesítményt hozni, mert ők kifejezetten nagy súlyt tartottak fejlett piaci részvényekben. Miközben mások nagyobb teret engedtek az alulteljesítő feltörekvő piaci részvényeknek.

Az önkéntes pénztárak is megmutatták magukat

A magánnyugdíjpénztári szektor átalakítása óta a pénztári piacon egyeduralkodó szerepet töltenek be az önkéntes pénztárak, több mint 1,1 millió tagjukkal és 994 milliárd forintos kezelt vagyonukkal. Az összehasonlítást megnehezíti, hogy nincs egységes sztenderd a piacon, az egyes intézmények egymástól nagyon különböző számú és összetételű portfóliót alakíthatnak ki, miközben az elszámolóegységes árfolyamot sem teszi mindenki közzé. Pontosan ezért az MNB adatai lehetnek viszonyítási pontok, ha nem akarjuk egyenként a pénztáraktól beszerezni a hozamadatokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben eltekintünk a különbözőségektől, és csak arra törekszünk, hogy a legjobban teljesítő pénztárakat válasszuk ki, akkor tavaly az önkéntes pénztári szektorban a legnagyobb nettó hozamot az Aegon klímaváltozás portfóliója érte el (16,4 százalékot), a Budapest aktív portfóliója 12,5 százalékot tudott elérni, míg az Életút "H" portfóliója 12,3 százalékkal még fel tudott férni a dobogó harmadik fokára. A három portfólió közül kétségtelenül a legtöbb pénz a Budapest pénztárának aktív portfóliójában volt, a tagság vagyonának körülbelül 75 százaléka pihent itt.

A pénztártagok a belépéskor nem választottak rendszerint portfóliót, ezért a többséget a kiegyensúlyozott portfóliókba léptették be a jogszabályok szerint. A portfólióbontás alapján a legtöbb pénz az OTP, az Allianz és az MKB kiegyensúlyozott portfólióiban volt, a teljesítmények rendre 8,6%, 8,8 százalék és 7,2 százalék volt. A nagyobb pénztárak közül az ING portfóliója emelkedett ki a kiegyensúlyozott kategóriában, ők 9 százalékot tudtak elérni.

Az mindenesetre most is kiderült, hogy óriási különbségek lehetnek a pénztárak között, mi sem mutatja ezt jobban, hogy a legjobb portfólió 16,4 százalékot hozott, miközben a legrosszabb teljesítményt a Rába pénztára hozta, mindössze 0,9 százalékos éves teljesítményével. A portfóliók összevetésekor is nagyobb eltérésekre lehetett fényt deríteni, ami sok esetben a befektetési politika különbözőségéből következik, viszont előfordultak minden bizonnyal olyan esetek is, amikor a vagyonkezelői teljesítmények vagy éppen a díjak mértéke vitte el egyik vagy másik irányba az eredményeket.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 28. 11:49
Az elmúlt hónapok legnépszerűbb és egyben legfájdalmasabb befektetése a nemzetközi tőkepiacokon a ho...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 28. 11:05
A professzionális előrejelzők predikciói sem minden esetben racionálisak ugyanakkor ezt az eltérést...
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 09:37
Az első évad, az Adom a napom első évadának sikere nyomán újabb részeket rendelt a Viasat3 csatornát...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM