17 °C Budapest

Ingyenes készpénzfelvétel: hol van a trükk, hol a csapda?

Pénzcentrum
2014. február 5. 12:02

A tavaly novemberben életbe lépett pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvény értelmében február 1-től havi kétszer díjmentesen vehetünk fel készpénzt bármelyik magyarországi készpénzkiadó automatából 150 ezer forint összeghatárig. Január 20-ig a lakossági számlák 40 százalékára igényelték az ügyfelek az ingyenes készpénzfelvételt, ami a banki ügyfelek 80 százalékát jelenti a valóságban. A maradék 20 százalék sem maradt le a kedvezményről, minden hónap 20-áig jelezhetik az ügyfelek, ha a következő hónappal kezdődően szeretnének élni a lehetőséggel.

A valószínűsíthetően az elektronikus fizetések ellenében ható, és a készpénzhasználatot ösztönző intézkedés hatására az ATM-ek forgalma jelentősen meg fog nőni, és azok is inkább felveszik az automatából a számlájukon elérhető egyenleg nagyobb hányadát, akik eddig a (néhány banknál tranzakciós illetékkel is terhelt) kártyás fizetést választották. Legtöbben azonban nincsenek tisztában azzal, hogy maximalizálva van-e az, hogy milyen összeget tudnak kivenni egy-egy automatából, és ha igen, akkor ez mitől függ: számlacsomagjuktól, bankkártyájuk típusától vagy esetleg az automatát üzemeltető banktól?

A nagy bankok többségénél az ügyfeleknek számlanyitáskor - ha másként nem rendelkeznek - egy standard, állandó limit kerül beállításra, melynek felső határa általában a bankkártya típusától függ. A legkisebb, 50- és 100 ezer forint közötti limitek az úgynevezett elektronikus kártyákhoz tartoznak, mint például a VISA Electron vagy MasterCard Maestro. A normál dombornyomott kártyákhoz (VISA Classic, MasterCard Standard) 100-és 300 ezer forint közötti limitet határoztak meg az egyes bankok, míg értelemszerűen a presztízsértékkel is bíró, úgynevezett aranykártyákhoz tartoznak a legmagasabb limitek 200 ezertől egészen 1 millió forintig. Látható tehát, hogy az alapbeállítások a kártya típusától függenek, ugyanakkor több bank is kínál gyermekeknek, fiataloknak szóló számlacsomagot elektronikus kártyával, melyekhez jóval alacsonyabb, pár ezer forintos limitek kerülnek beállításra.

Az alapértelmezett összegeken felül a bankok nagy része egy magasabb, maximális értéket is meghatároz, melyen belül az ügyfél saját maga választhatja meg, hogy mennyi legyen az egyedi, napi ATM készpénzfelvételi limitje. A módosítás bármikor kérhető netbankon és/vagy telebankon keresztül is, valamint személyesen a bankfiókban, és néhány kivételtől (UniCredit, Raiffeisen, OTP) eltekintve díjat sem számolnak fel érte a pénzintézetek.

Mivel havonta maximum két darab készpénzfelvétel lehet díjmentes, ezért ilyen szempontból nem valószínű, hogy limitbe ütköznénk, ugyanis általában naponta ötszöri ATM-es használatra korlátozzák a darabszámot.

Technikai szempontból nézve az üzemeltető banktól függ, hogy egy-egy automata milyen címleteket milyen összeghatárig tud kiadni. A bankfiókokban található Budapest Bankos ATM-ek például egyszerre maximum 40 db bankjegyet és 800 ezer forintot tudnak kiadni (nem bankfiókiak pedig 200 ezer forintot), míg a CIB automatái (néhány frekventált helyen található ATM-et leszámítva) 1000 és 10 ezer forintos címleteket tudnak csak biztosítani legfeljebb 200 ezer forint értékben 20 db bankjegyig. Az MKB által üzemeltetett gépek nem módosítható technikai limitje szintén 200 ezer forint (akkor is csak ennyit tudunk felvenni, ha a költési maximumunk ennél magasabb lenne) - tudta meg a Pénzcentrum.hu a bankok kondíciós listáiból. Ilyen szempontból tehát akár egyszerre is kivehetünk 150 ezer forintot, ha az alaplimitünk is engedi.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MNB statisztikái szerint az elmúlt években a kártyás vásárlások száma emelkedett, ugyanakkor a készpénzfelvételek száma 2013. első félévében az előző évek első felében rögzített adatokhoz képest jelentősen visszaesett, vélhetően a tranzakciós illeték bevezetésének hatására (viszont az egy átlagos ATM-es készpénzfelvétel értéke nem változott jelentősen az elmúlt időszakban, 20 ezer forint körül mozog az érték).


Ezek a tendenciák vélhetően módosulni fognak: a készpénzfelvételek összértékének, valamint az egy-egy felvételre vonatkozó átlagérték növekedése várható a kártyás vásárlások darabszámának és értékének rovására.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem