16 °C Budapest

Pórul is járhatsz az ingyenes készpénzzel: erre figyelj!

Pénzcentrum
2014. január 8. 05:37

Január 20-áig lehet leadni az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó kérelmet, ha már februárban szeretnénk költségmentesen készpénzhez jutni. De mi lesz február 1. után, ha 150 ezernél többet szeretnénk felvenni vagy havi 2 alkalomnál többször szeretnénk készpénzhez jutni?

Gond lehet az ingyenes készpénzelvételből, ha havonta kettőnél többször vagy 150 ezer forintnál nagyobb összeget szeretnénk felvenni a számlánkról. A harmadik készpénzfelvétel már többnyire több száz vagy ezer forintba is kerülhet, de az is ugyanennyi lehet, ha átlépjük a limitet. Hogyan kerülhetjük el a plusz költségeket, mire kell odafigyelnünk február 1. után. A BankRáció.hu bankszámla összehasonlítóoldala segítségével megnéztük, hol kerül a legtöbbe majd 151 ezer forintot vagy háromszor készpénzt felvenni.

Hogyan ússzd meg a plusz költségeket?

1. Ne vegyél fel túl kevés pénzt

Ha már túl vagyunk a két ingyenes készpénzfelvételen, akkor a harmadik sokba fog kerülni. Érdemes ilyenkor már csak a saját banki ATM-eket felkeresni, a fiókokat mindenképp kerüljük el. Kis összeg esetén a harmadik készpénzfelvétel a Raiffeisen Aktivitás vagy Mindennapok számlacsomagok esetén a legdrágább, saját banki ATM esetén is 546 forint. Ha nem találjuk a bankunk készpénzkiadóit, akkor persze jóval többet is fizethetünk.

Ha mégis többször, keveset szeretnénk felvenni, akkor válasszunk olyan számlacsomagot, ahol minimálisak a további készpénzfelvétel költségei. Az OTP Bank Simple csomagja például bővíthető további készpénzfelvételekkel havi néhány száz forinttért.

2. Nagyobb összeget inkább utalj

Ha 150 ezer forintnál nagyobb összeg felvétele helyett inkább próbáljunk meg utalni. Előfordulhat, hogy egy nagyobb összeget kell felvenni számlánkról, például előleg kifizetésére, de ilyen esetben az utalás sokkal olcsóbb lehet. Ha fél millió forintot szeretnénk felvenni, akkor a bank akár az első két készpénzfelvétel során is felszámolhatja a vaskos ATM használati díjat és a 150 ezer forint feletti összegre fizetendő tranzakciós díjat. A Raiffeisen DíjNullázó Plusz Számlacsomag esetén például félmillió forinthoz 2 100 forintért juthatunk hozzá, még az első készpénzfelvétel esetén is. Az utalás a legtöbb bankban még mindig csak néhány száz forint vagy 3 ezrelékes díj terheli.


3. Bátran használd a kártyádat

A legnépszerűbb számlacsomagok esetén még mindig ingyenes a kártyás vásárlás. Használjuk ezt bátran és részesítsük előnyben a készpénzfelvétellel szemben, hiszen így biztosabbak lehetünk abban, hogy a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel elég lesz, sőt a 150 ezer forintos limit is több mint elegendő.

4. Ne tarts magadnál túl sok készpénzt

Egyrészt veszélyes, a legtöbb lakásbiztosítás egyáltalán nem vagy csak korlátozottan fizet az ellopott készpénz után. A készpénz egyébként is költséges mulatság lehet. Jobb, ha bankban tartjuk a kisebb megtakarításunkat is, még akkor is, ha kisebb kamatot fizetnek csak a hitelintézetek.

5. Minden családtag számlájára kérd az ingyenes készpénzfelvételt

Házastársak közös számláira is vonatkoznak a törvényi kritériumok, vagyis maximum havonta kétszer vehetnek fel ezekről is ingyen pénzt 150 ezer forintig. Ha viszont a feleségnek és a férjnek külön számlája van, akkor máris duplán élhetnek a lehetőséggel. Sőt a 16. életévüket betöltött gyerekek is igényelhetik a kedvezményt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05