Egyre többen akarnak, mégsem tudnak megtakarítani

Pénzcentrum
2013. október 30. 11:32

Egyre többünk szerint fontos az öngondoskodás, miközben egyre kevesebbünknek van bármilyen félretett pénze - így néz ki most Magyarország az OTP Öngondoskodási Index olvasása közben, amit a Portfolio.hu Öngondoskodási Konferenciáján mutattak be.

Ez emberek többsége fontosnak gondolja az öngondoskodást - véli kiolvasni OTP Öngondoskodási Index adataiból Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese. Azt lehet látni, hogy leginkább a nyugdíjcélú megtakarítások nőnek, hiszen egyre kevesebben gondoljuk azt, hogy az állam feladata lenne a tisztességes nyugdíjaskor megteremtése. A váratlan helyzetekre azonban továbbra is csak a lakosság 24 százaléka készült fel. Ráadásul a megtakarítások többsége (38 százalék) még mindig a párnacihába kerül.


A megtakarítással rendelkezők 47 százaléka tartja legalább részben bankban a pénzét, az országos eltérések is jelentősek ebben a tekintetben. A legtöbben a Dél-Dunántúlon viszik a pénzüket valamilyen bankfiókba. A legtöbben ma már a továbbtanulásra tesznek félre pénzt, az OTP felmérésére választ adók 30 százaléka akár hitelt is hajlandó felvenni az oktatás miatt.


Ruhatár helyett most oktatásra tesznek félre

Egyértelműen felfelé húzták az Index értékét - amelyet mintegy 80 különböző tételből kalkulálnak - az öngondoskodási szemlélet terjedésére utaló adatok. A korábbinál többen, az emberek ötöde rendelkezik időskorra félretett tartalékkal, és még inkább bíztató, hogy 22 százalék jelenleg is rendszeresen megtakarít ezzel a céllal. Szintén beszédes, hogy míg tavasszal a ruhatár-frissítés volt az egyik legfontosabb megtakarítási cél, most rövidebb és hosszabb távon egyaránt nagyon előkelő helyre tették az emberek a tanulást és az azzal összefüggő megtakarítási célokat. A megkérdezettek 87 százalék-a szerint érdemes máshonnan is átcsoportosítani erre, ötből négyen nyilatkoztak úgy, hogy érdemes előre takarékoskodni az oktatásra, 30 százalék még bankhitelt is felvenne a továbbtanulás finanszírozására. Általános trend, hogy minél magasabb végzettségű valaki, annál inkább így gondolkodik. Továbbra is élmezőnyben végeztek az ingatlanvásárlással, nyaralással kapcsolatos, hagyományosan népszerű megtakarítási tervek. Ugyancsak bíztató, hogy a korábbi megtorpanás után újra egyre többen, már a válaszadók 54 százaléka készít havi költségvetési tervet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legtöbb embernek fáj a tranzakciós illeték, az OTP Öngondoskodási Index kutatásából kiderül, hogy az emberek 75 százaléka kisebb vagy nagyobb mértékben, de érezhető tehernek tartja az új adót.

Kovács Antal szerint az öngondoskodáshoz való hozzáállást tükröző adatok bizakodásra adnak okot, küszöbén állhatunk a régóta várt öngondoskodási szemléletbeli fordulatnak. A rendszeres kisösszegű megtakarítások szélesebb körű elterjedése tovább növelhetné az öngondoskodók táborát akár a jelenleg kevésbé aktív megtakarítók körében is. Ha ehhez az öngondoskodási termékek nagyobb elterjedése párosulna, például azáltal, hogy a családok több pénzből gazdálkodhatnak az év végi jutalmak, a rezsicsökkentés vagy a jövő évi adóváltozások révén, akkor a vezérigazgató-helyettes szerint a tavaszi adatfelvételnél akár egy nagyobb mértékű pozitív elmozdulás is bekövetkezhet az index értékében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 12:09
Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?